image

"Consument moet gratis anti-virus vermijden"

dinsdag 24 maart 2015, 11:38 door Redactie, 45 reacties

Als beveiligingsexpert Konstantinos Karagiannis consumenten één tip mag geven om zichzelf en hun computer op internet te beschermen dan is het om een betaalde virusscanner met zoveel mogelijk toeters en bellen te nemen en gratis anti-viruspakketten te vermijden. Dat laat het hoofd ethisch hacken bij BT Security in een interview met Security.NL weten.

"Als je niet zo technisch bent is het eerste dat gebruikers moeten doen het investeren in goede beveiligingssoftware. Koop de meest uitgebreide suite die je je kunt veroorloven. Eén die zoveel mogelijk features bevat." Karagiannis wijst naar verschillende tests met anti-virusprogramma's, waarbij de duurdere pakketten met allerlei mogelijkheden meestal beter presteren. "Als je op een gratis scanner vertrouwt, zoals Microsoft Security Essentials, is dat gewoon niet goed genoeg."

De beveiligingsexpert put naast de tests van allerlei testorganen ook uit eigen ervaring, waarbij hij zelf allerlei tests met virusscanners uitvoerde en zag dat Microsoft Security Essentials niet eens in de buurt van andere pakketten kwam. "Het is grappig want je zou verwachten dat als iemand weet hoe Windows werkt het Microsoft is. Maar dit programma is zo verschrikkelijk, het houdt niets tegen", merkt de expert op.

"Ik kan je niet vertellen hoe vaak ik rechtsonder een groen icoon (van Security Essentials - red.) zag dat alles oké was, terwijl allerlei malware op de computer actief was." Ook bij verschillende recente tests van testorganen zoals AV-Test en AV-Comparatives eindigde Security Essentials regelmatig onderaan. Toch is het een van de meestgebruikte virusscanners.

"Het is zo populair vanwege het prijskaartje", merkt Karagiannis op. "Gratis zal altijd de populairste oplossing zijn." Zolang mensen het kunnen veroorloven is het betalen voor een anti-virusoplossing die bijvoorbeeld ook e-mail filtert, op spyware scant en andere functies aanbiedt een betere investering dan het kiezen voor een gratis product of een scanner die maar één ding doet. "Als je niet in anti-virus investeert dan zul je veel problemen krijgen", waarschuwt de expert.

Karagiannis noemt als het schoolvoorbeeld van een niet-technische gebruiker zijn eigen zus. "Ze klikt werkelijk op alles en elke keer dat ik ernaar toe ging moest ik malware van haar computer verwijderen omdat die weer helemaal onder zat. Soms leek het scherm één centimeter groot vanwege alle toolbars en pop-ups." Uiteindelijk kreeg hij zijn zus zover om een betaald pakket te nemen. "En als resultaat hoef ik daar niet meer zo vaak malware te verwijderen als ik op de koffie kom."

BT houdt zich niet met de verkoop van anti-virusproducten bezig. Toch vindt Karagiannis het belangrijk dat dit onderwerp op de agenda komt. Uit recent onderzoek van OPSWAT blijkt namelijk dat een zeer groot aantal internetgebruikers een gratis oplossing gebruikt en dat is gewoon niet goed genoeg herhaalt de expert.

Reacties (45)
24-03-2015, 12:51 door Anoniem
Zou er in dit artikel niet een beter onderscheid gemaakt moeten worden?

Namelijk tussen, Ms Security Essentials, gratis 3rd party virusscanners en betaalde 3rd party virusscanners?

Dat doet waarschijnlijk meer recht aan de kwaliteit van relatief goede gratis AV oplossingen dan door MS security essentials en gratis 3rd party Av oplossingen onder één noemer te brengen.
24-03-2015, 13:08 door Wim ten Brink
Oh, ja. Antivirussoftware met veel toeters en bellen die je systeem van een racewagen in een slak veranderen. Daar zitten gebruikers nu echt op te wachten. Dan neem ik b.v. McAfee als voorbeeld, die naast een virusscanners ook heel veel andere toeters en bellen aanbiedt, zoals data-opslag in de cloud en extra parental control. Oh, en een mooie, veilige disk-wipe functie die veel gebruikers graag gebruiken om hun systeem mee schoon te maken en terug te keren naar de BIOS-prompt. Maar ook andere fabrikanten stoppen hun producten vol toeters en bellen waar de meeste onervaren gebruikers niet uit komen en dus alles maar installeren. Met alle gevolgen van dien.
Een ander probleem is het om een goede virusscanner te vinden als je b.v. Windows Server 2012 gebruikt. Commerciele scanners ondersteunen deze server-varianten namelijk niet, terwijl ik hem, als web developer, gebruik om mijn eigen websites op te testen voor ik ze live zet. Een gratis virusscanner die ik hiervoor gebruik werkt prima. Voor de commerciele versies moet ik complexe berekeningen uitvoeren en inschatten hoeveel gebruikers er zijn (wel, eentje) en dan minimaal een licentie aanschaffen voor een x aantal gebruikers, waarbij x altijd groter is dan 1...
Ik gebruik wel McAfee op mijn desktop want het is best een goede scanner. Maar dat was hun scanner al in 1994, onder MS-DOS. Ik zou hem graag op mijn server willen gebruiken, zonder allerlei truken om het aan de praat te krijgen, maar helaas... Dan maar gratis.
24-03-2015, 13:23 door Anoniem
Is het werkelijk nodig om zo'n idioot een platform te geven?
Wat hij verkondigt is compleet FUD.
Het aanschaffen van een zo uitgebreid (lees duur) mogelijk pakket met zoveel mogelijk toeters en bellen zorgt ervoor dat men zich ten onterechte volledig veilig acht wat juist weer averechts kan werken.
Ook komt het duurste pakket nooit als beste uit de bus en de meeste veiligheidswinst valt te behalen in het corrigeren van het gedrag van de gebruikers (door hen de benodigde kennis bij te brengen).
Verder is het van belang dat mensen uit het ecosysteem van Microsoft geraken aangezien dit erop gebaseerd is zoveel mogelijk waarde voor zichzelf en andere commerciële ontwikkelaars te creëren door gebruikers te beperken en dom te houden.
24-03-2015, 13:25 door Mysterio
Dus in plaats van zijn zus te helpen met het bijbrengen van enige computervaardigheid of de computer zo in te stellen dat het standaard account niet alles kan installeren of er een fatsoenlijk OS op zetten war klikvee weinig aan kan slopen, adviseert hij om extra geld uit te geven aan een virusscanner?

Jammer. De scanner is één van de vangnetten, niet de oplossing.
24-03-2015, 13:45 door EKTB
Het is volgens deze pipo dus pas goed als je een pakket heb gekocht die je systeem 80% vertraagd en bij iedere handeling vraagt of je wilt doorgaan.

Laat deze vent een andere baan zoeken, en wel snel.
24-03-2015, 13:46 door Anoniem
Ik weet niet wat er mis is met de andere gratis AV's zoals Avira en Avast, die vind ik redelijk tot heel goed detecteren.
Daarnaast is Avast! for business free gekomen en kan je eenvoudig meerdere pc's van een goede AV voorzien (on file scanner, web scanner en imap/smtp scanner) en eenvoudig beheren.
Simpel qua uiterlijk en opzet maar werkt prima.
Als zijn argument inderdaad alleen maar MSE is dan heeft hij als expert niet heel veel onderzoek gedaan naar de andere gratis oplossingen.
24-03-2015, 13:58 door Anoniem
Die kerel wordt zeker betaald door enkele AV bedrijven... Verstand gebruiken, software up-to-date houden en een gratis AV is een prima combinatie om veilig te blijven.
24-03-2015, 14:05 door Zeurkool
Ik draai hier W 8.1 met MSE, EMET, en Malwarebytes premium. Nooit ergens last van. Malwarebytes waarschuwt keurig als een site iets bevat en blokkeert de url.
24-03-2015, 14:19 door Anoniem
Ik werk bij de overheid als security expert en een virus dat door de drie verschillende virusscanners (de zogenaamde besten die er zijn,..) op verschillende niveaus NIET werd gestopt, kon ik onmiddellijk vinden, vangen én onschadelijk maken
met mijn gratis versie van een bepaald merk,... conclusie: dit artikel is dikke vette zever..
24-03-2015, 14:31 door beamer
De kop boven het artikel dekt de inhoud niet; er had natuurlijk moeten staan:
Consument moet gratis "Microsoft Security Essentials" vermijden en dat klopt.
Gratis antivirus scanners als die van Panda en Avast zijn prima producten en ze scoren vaak nog beter dan hun betaalde broertjes.
Mijn advies voor thuis gebruikers zou zijn, gebruik een goede gratis antivirus oplossen en geef je geld uit aan een betaalde versie van HitmanPro, zeker nu ze HitmanPro.Alert gaan bundelen. http://www.surfright.nl/en/home/press/surfright-announces-alert-3
24-03-2015, 14:32 door Anoniem
Door Anoniem: Zou er in dit artikel niet een beter onderscheid gemaakt moeten worden?

Namelijk tussen, Ms Security Essentials, gratis 3rd party virusscanners en betaalde 3rd party virusscanners?

Dat doet waarschijnlijk meer recht aan de kwaliteit van relatief goede gratis AV oplossingen dan door MS security essentials en gratis 3rd party Av oplossingen onder één noemer te brengen.

Ben jij nou zo eigenwijs of lijkt dat nou maar zo?

De zon gaat gratis op en zelfs daar krijg je rare plekjes van.
De boodschap is gewoon duidelijk. Investeren in een goed product.
Wanneer je niets wilt uitgeven maar toch op de eerste rij wilt zitten. Ga dan naar het strand en laat de computer in de winkel staan.
24-03-2015, 14:38 door Anoniem
Door Anoniem: Ik werk bij de overheid als security expert en een virus dat door de drie verschillende virusscanners (de zogenaamde besten die er zijn,..) op verschillende niveaus NIET werd gestopt, kon ik onmiddellijk vinden, vangen én onschadelijk maken
met mijn gratis versie van een bepaald merk,... conclusie: dit artikel is dikke vette zever..

Dan weet jij ook net als ik. Dat update' s, ook van virusscanners, nooit iedere dag plaatsvinden en eerst de ijskast ingaan.
En sedert wanneer draait u zelf eigen software op overheidssystemen?
Ik neem uw verhaal maar met een schep zout.
Anders bent u verkeerd bezig. Toch?
24-03-2015, 15:09 door Anoniem
Symantec Norton Internet Security vind ik gewoon goed. Gebruiksvriendelijk, relatief goedkoop, maak je pc niet traag.
24-03-2015, 15:31 door yobi
Een virusscanner is alleen maar nodig, omdat de bank dat in de voorwaarden heeft staan. Ik heb verschillende besmettingen gezien, ook met betaalde scanners. Meestal lopen ze achter de muziek aan.

Wat beter helpt:
- Geen illegale software installeren.
- Geen Java installeren.
- Javascript van Adobe-reader uit.
- Werken met beperkte rechten.
- Alternatieve browser gebruiken.
- Chrome met ingebouwde Flash-player gebruiken of Flash-player up to date houden.
- Oppassen met links en bijlagen van mail.
24-03-2015, 15:34 door Anoniem
Ik ben zeer tevreden en onder de indruk van de gratis versie van Avast Home, ik en familie gebruiken die al jaren.

Alleen af en toe Malwarebytes nodige gehad voor bepaalde irritante adware waar meeste virusscanners nog problemen mee hebben alhoewel je bij Avast daarvoor bepaalde instellingen kan aanzetten om daar op te scannen en de installatie ervan te blocken.
24-03-2015, 15:58 door Anoniem
Door yobi: Een virusscanner is alleen maar nodig, omdat de bank dat in de voorwaarden heeft staan. Ik heb verschillende besmettingen gezien, ook met betaalde scanners. Meestal lopen ze achter de muziek aan.

Wat beter helpt:
- Geen illegale software installeren.
- Geen Java installeren.
- Javascript van Adobe-reader uit.
- Werken met beperkte rechten.
- Alternatieve browser gebruiken.
- Chrome met ingebouwde Flash-player gebruiken of Flash-player up to date houden.
- Oppassen met links en bijlagen van mail.

Ik zou daar alleen nog graag een adblocker en malwarebytes anti exploit aan toe willen voegen.
En eventueel verdachte bestanden eerst bij virustotal.com scannen.
Voor de rest ben ik het er helemaal mee eens !
24-03-2015, 16:22 door Anoniem
Door yobi: Een virusscanner is alleen maar nodig, omdat de bank dat in de voorwaarden heeft staan. Ik heb verschillende besmettingen gezien, ook met betaalde scanners. Meestal lopen ze achter de muziek aan.

Wat beter helpt:
- Geen illegale software installeren.
- Geen Java installeren.
- Javascript van Adobe-reader uit.
- Werken met beperkte rechten.
- Alternatieve browser gebruiken.
- Chrome met ingebouwde Flash-player gebruiken of Flash-player up to date houden.
- Oppassen met links en bijlagen van mail.

Ik wens je veel sterkte en stuur vooral niets het web op!
Mede door dit gedachtegoed blijft het dweilen met de kraan open.
Was het maar zo simpel!
24-03-2015, 17:07 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik werk bij de overheid als security expert en een virus dat door de drie verschillende virusscanners (de zogenaamde besten die er zijn,..) op verschillende niveaus NIET werd gestopt, kon ik onmiddellijk vinden, vangen én onschadelijk maken
met mijn gratis versie van een bepaald merk,... conclusie: dit artikel is dikke vette zever..

Dan weet jij ook net als ik. Dat update' s, ook van virusscanners, nooit iedere dag plaatsvinden en eerst de ijskast ingaan.
En sedert wanneer draait u zelf eigen software op overheidssystemen?
Ik neem uw verhaal maar met een schep zout.
Anders bent u verkeerd bezig. Toch?

En de overheid, waar de Adobe Reader nog steeds Acrobat Reader heet, is wel goed bezig?
24-03-2015, 17:16 door Eric-Jan H te D
Gevalletje front-running lijkt mij.
24-03-2015, 17:19 door Anoniem
Door Anoniem: Ik ben zeer tevreden en onder de indruk van de gratis versie van Avast Home, ik en familie gebruiken die al jaren.

Alleen af en toe Malwarebytes nodige gehad voor bepaalde irritante adware waar meeste virusscanners nog problemen mee hebben alhoewel je bij Avast daarvoor bepaalde instellingen kan aanzetten om daar op te scannen en de installatie ervan te blocken.

Ik zal nooit zeggen dat het slecht is. Maar het is naar de huidige maatstaven niet voldoende. Daar gaat het om.
Een gratis scanner heeft maar een beperkt bereik. Dat kan ook niet anders want de mensen die het bouwen moeten toch ook eten en dus geld verdienen. Dat komt uit de lengte of de breedte. Of meer personeel en een beter betaal product of minder personeel , reclame en een gratis, door de reclame, beperkt product.
Een volledige virusscanner kan en doet zoveel meer. Ook waar u het zelf zichtbaar niet zo merkt.
En ja de eerlijkheid gebiedt te zeggen. 100% is niet haalbaar bij geen enkele.
Maar 99% is toch wel erg prettig.
En blijf weg van plekken waarvan u zelf al zou zeggen dat kan nooit goed zijn.
Dat scheelt een berg ellende.
24-03-2015, 17:26 door Anoniem
Door Eric-Jan H te A: Gevalletje front-running lijkt mij.

Nou dan weet jij niet wie Konstantinos Karagiannis is.
Als iemand onafhankelijk is, is hij het wel.
Hij is nou echt nergens aan verbonden.
24-03-2015, 19:22 door Anoniem
Bij mij is MSE populair omdat ik er geen last van heb en ik ook nog nooit ongewenste rotzooi heb opgelopen. ja ik weet het, mijn ziel is verloren voor de scaremongerers.
24-03-2015, 20:00 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Zou er in dit artikel niet een beter onderscheid gemaakt moeten worden?

Namelijk tussen, Ms Security Essentials, gratis 3rd party virusscanners en betaalde 3rd party virusscanners?

Dat doet waarschijnlijk meer recht aan de kwaliteit van relatief goede gratis AV oplossingen dan door MS security essentials en gratis 3rd party Av oplossingen onder één noemer te brengen.

Ben jij nou zo eigenwijs of lijkt dat nou maar zo?

De zon gaat gratis op en zelfs daar krijg je rare plekjes van.
De boodschap is gewoon duidelijk. Investeren in een goed product.
Wanneer je niets wilt uitgeven maar toch op de eerste rij wilt zitten. Ga dan naar het strand en laat de computer in de winkel staan.

Dat lijkt maar zo.
Had je al aan diverse andere reacties kunnen zien voordat je reageerde.
Snuggert.
24-03-2015, 20:49 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik werk bij de overheid als security expert en een virus dat door de drie verschillende virusscanners (de zogenaamde besten die er zijn,..) op verschillende niveaus NIET werd gestopt, kon ik onmiddellijk vinden, vangen én onschadelijk maken
met mijn gratis versie van een bepaald merk,... conclusie: dit artikel is dikke vette zever..

Dan weet jij ook net als ik. Dat update' s, ook van virusscanners, nooit iedere dag plaatsvinden en eerst de ijskast ingaan.
En sedert wanneer draait u zelf eigen software op overheidssystemen?
Ik neem uw verhaal maar met een schep zout.
Anders bent u verkeerd bezig. Toch?

En de overheid, waar de Adobe Reader nog steeds Acrobat Reader heet, is wel goed bezig?

Bedrijven kunnen licentiesleutels kopen waarmee ze de software kunnen en mogen aanpassen aan hun eigen wensen. De Acrobat Reader die u hier aanhaalt kan wel eens veel beter beveiligd zijn als het exemplaar van de Adobe Reader wat u gebruikt. Compleet afgebroken en opnieuw opgebouwd. Daar is de ICT voor. De basis is echter Acrobat. Dus dat zal zo moeten blijven heten. Zelfs de Windows versie die u gebruikt is vaak niet dezelfde die bij bedrijven draait. Ook al zijn de versienummers het zelfde.
24-03-2015, 21:03 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Zou er in dit artikel niet een beter onderscheid gemaakt moeten worden?

Namelijk tussen, Ms Security Essentials, gratis 3rd party virusscanners en betaalde 3rd party virusscanners?

Dat doet waarschijnlijk meer recht aan de kwaliteit van relatief goede gratis AV oplossingen dan door MS security essentials en gratis 3rd party Av oplossingen onder één noemer te brengen.

Ben jij nou zo eigenwijs of lijkt dat nou maar zo?

De zon gaat gratis op en zelfs daar krijg je rare plekjes van.
De boodschap is gewoon duidelijk. Investeren in een goed product.
Wanneer je niets wilt uitgeven maar toch op de eerste rij wilt zitten. Ga dan naar het strand en laat de computer in de winkel staan.

Dat lijkt maar zo.
Had je al aan diverse andere reacties kunnen zien voordat je reageerde.
Snuggert.

Het gaat hier om een interview en een mening. Geen vergelijkend warenonderzoek.
Maar dat valt je misschien later nog wel op.
Voor een vergelijkend warenonderzoek zou je, je eens tot de bladenman kunnen wenden.
En laten we het voor de rest hier gewoon gezellig houden.
24-03-2015, 21:22 door Anoniem
Windows,Java,Adobe Reader en Adobel Flashplayer up-to-date houden is genoeg om malware/hackers buiten de deur te houden.Als je maar geen Torrent websites en illegale downloadsites en porno-sites bezoekt dan ben je wel veilig,schijnen sommigen hier te zeggen.Jaja,droom maar lekker verder.En dan is MSE volgens velen goed genoeg.Haha,nou laat ik je uit de droom helpen,ik heb de pc van mn ouders even gechecked met Hitman Pro,Malwarebytes,Norton Power Eraser en Qihoo 360 en deze vonden gezamelijk wel 200 stuks malware,waaronder trojans (waaronder trojan.dropper,wormen,en andere malware en adware.Ik deed deze scans op een door Windows Firewall en MSE ''beveiligde" desktop pc van mn ouders nadat deze onwerkbaar was geworden door allerlei pop-up vensters en zo traag als dikke stroop.Onnodig om te zeggen dat ik de MSE eraf heb gehaald en vervangen door een andere,heel goede en overigens ook gratis virusscanner met uitgebreide functies zoals checken op windows updates,pc opruiming,netwerkcontrole,en meer.Nee het is NIET 1 vd 3 bekende scanners die allen met A als 1e letter vd naam beginnen.
24-03-2015, 21:32 door Anoniem
Door Wim ten Brink: Oh, ja. Antivirussoftware met veel toeters en bellen die je systeem van een racewagen in een slak veranderen. Daar zitten gebruikers nu echt op te wachten. Dan neem ik b.v. McAfee als voorbeeld, die naast een virusscanners ook heel veel andere toeters en bellen aanbiedt, zoals data-opslag in de cloud en extra parental control. Oh, en een mooie, veilige disk-wipe functie die veel gebruikers graag gebruiken om hun systeem mee schoon te maken en terug te keren naar de BIOS-prompt. Maar ook andere fabrikanten stoppen hun producten vol toeters en bellen waar de meeste onervaren gebruikers niet uit komen en dus alles maar installeren. Met alle gevolgen van dien.
Een ander probleem is het om een goede virusscanner te vinden als je b.v. Windows Server 2012 gebruikt. Commerciele scanners ondersteunen deze server-varianten namelijk niet, terwijl ik hem, als web developer, gebruik om mijn eigen websites op te testen voor ik ze live zet. Een gratis virusscanner die ik hiervoor gebruik werkt prima. Voor de commerciele versies moet ik complexe berekeningen uitvoeren en inschatten hoeveel gebruikers er zijn (wel, eentje) en dan minimaal een licentie aanschaffen voor een x aantal gebruikers, waarbij x altijd groter is dan 1...
Ik gebruik wel McAfee op mijn desktop want het is best een goede scanner. Maar dat was hun scanner al in 1994, onder MS-DOS. Ik zou hem graag op mijn server willen gebruiken, zonder allerlei truken om het aan de praat te krijgen, maar helaas... Dan maar gratis.
"" McAfee is best een goede scanner". Dat is die dus nog steeds niet,ik had ooit McAfee op 2 pc's,een desktop pc en een laptop en beiden werden besmet met allerlei geniepige malware die McAfee niet zag en dus ook niet pakte,malware zoals trojans,rootkits,wormen en keyloggers.Hoe ik daar achter kwam!? Doordat mn pc raar begon te doen,en door er vervolgens wat online virusscanners op los te laten,te weten Panda Active Scan,Eset online virusscanner en Trend Micro's House Call,vooral die laatste vondt veel geniepige malware,het is wel een heel trage scanner,een volledige scan kan wel 4 uur duren.Ik raad je aan de genoemde online-scanners erop los te laten en natuurlijk ook MBAM en Hitman Pro.Grote kans dat je je rot schrikt vd malware die ze gaan vinden.Voor mij nooit geen McAfee meer op mn pc's! Zeker ook aangezien McAfee best een trage virusscanner is en nogal wat systeem-resources vraagt,het maakt je pc zeer traag.En daar boven op is McAfee een vd duurste virusscanners.
24-03-2015, 23:43 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Eric-Jan H te A: Gevalletje front-running lijkt mij.

Nou dan weet jij niet wie Konstantinos Karagiannis is.
Als iemand onafhankelijk is, is hij het wel.
Hij is nou echt nergens aan verbonden.

En toch klinkt het als een advertorial. Mse als referentiekader voor gratis AV is gewoon fud en chill-gedrag ...
Wiens schuld dat is (interviewee of interviewer) laat ik maar even in het midden.

Daar naast spreken de jaarlijkse Duitse c!t testen het al jaren tegen ... En dat zijn harde feiten, geen meningen !
24-03-2015, 23:43 door Anoniem
Microsoft Essentials is gewoon bagger, panda en avast zijn veel beter bij de gratis antivirusscanners, ik gebruik zelf Norton en nee het is beslist niet zwaar want 5 mb aan geheugengebruik is erg licht te noemen en daar komen veel gratis versies niet eens aan terwijl ik dan een volwaardig pakket heb voor €8 per pc!
MBAM is een prima malwarescanner maar ook erg zwaar met geheugengebruik, een apart account als gebruiker met een sterk wachtwoord is ook al voor een deel het halve werk.
IE 11 is helemaal niet zo slecht als iedereen beweert en is qua geheugen gebruik ook zuiniger dan chrome.
Voor de rest mag iedereen zelf weten wat hij of zij doet toch?
25-03-2015, 00:26 door Niekie30
Je wordt het nooit eens over "het beste antivirus pakket" voor thuis gebruikers.
Hier: http://www.av-test.org/en/antivirus/home-windows/ de laatste AV tests.

Het blijkt deze keer bijvoorbeeld dat het gratis 360 internet security en het nog zwaardere broertje 360 Internet Totaal security in vele gevallen beter scoren dan een aantal betaalde pakketten.

Niek
25-03-2015, 03:15 door Eric-Jan H te D
Door Anoniem:Nou dan weet jij niet wie Konstantinos Karagiannis is.
Als iemand onafhankelijk is, is hij het wel..

Net zo betrouwbaar als VVD Kamerlid René Leegte zeker. Net zo lang te vertrouwen tot het tegendeel bewezen is. En bij erg slimme mensen, - en dat is hij zeker - , kan dat tegendeel lang op zich laten wachten.
25-03-2015, 06:53 door Anoniem
Dan weet jij ook net als ik. Dat update' s, ook van virusscanners, nooit iedere dag plaatsvinden en eerst de ijskast ingaan

Lol, bij organisaties die hun zaken extreem slecht op orde hebben wellicht. Bij de bedrijven waar ik afgelopen jaren gewerkt heb was dit zeer zeker niet het geval.
25-03-2015, 08:06 door Anoniem
Veel mensen hebben het hier over testresultaten.

Hou er wel erg in dat een slechte "hit score" maar een perfect gebruikersgemak een pakket ook bovenaan kan plaatsen.
Je moet de testresultaten per pakket bekijken en beoordelen wil je een mening kunnen vormen.
Laat je, je leiden door de gouden randjes of door het geen feitelijk nodig is!
Virusscannen, poortscannen, malewarescannen, heuristicscannen, verdachte activiteiten tijdens gebruik, etc.

Ja voor de rest moet iedereen doen wat hij wil. We zitten in een vrij land gelukkig.

En 03:15 Eric-Jan. Heb jij niet een ander probleem? Konstantinos Karagiannis gaat niet over de Griekse financiën ;-)
25-03-2015, 08:57 door Fwiffo
Mijn ouders gebruiken MSSE, gewoon omdat F-Secure (mogelijk alternatief voor ze) te moeilijke vragen stelt. Zo heeft F-Secure bij mij een tijdje de updater van Opera proberen te blokkeren (wilt u dit IP adres en deze port toestaan, dit programma is 'rare'). Updaten is toch even belangrijker voor ze dan een hoge detectiegraad van malware.

Over toeters en bellen: Een maal per week draai ik bij hen een scan met zowel Malwarebytes Anti-Malware als HitmanPro. Ooit heeft MBAM een PUPS gevonden in een download directory, maar die leek niet geïnstalleerd (zou de browser moeten aanpassen). UAC? Sinds het update feest van Adobe Flash in januari staat er ook Malwarebytes Anti-Exploit op bij mijn ouders. Die heeft zover ik weet nog niets geblokkeerd.

Voor mijzelf is het andersom. F-Secure van XS4All (gratis) maar geen Malwarebytes Anti-Malware. Die heeft F-Secure er namelijk afgegooid bij het installeren! EMET lijkt ook niet goed samen te gaan met deze betaalde virusscanner en MBAE probeer ik maar niet meer. DEP en dergelijke staat wel aan, wat misschien de reden is dat soms F-Secure helemaal niet wil starten bij het aanzetten van de computer :-/ Hoe veilig is dat?

Een vervelend iets van Norton is dat het automatisch bedragen van je creditcard afschrijft (hoe veilig is dat?) en dat het tracking cookies ziet als malware (of is dit niet meer zo?).
25-03-2015, 09:46 door Anoniem
Ik zie veel mensen praten over of iets wel 'goed genoeg' is, maar het lijkt me dat dat altijd afhankelijk is van de context waarin het wordt gebruikt, of de business case die te maken is voor het aanschaffen van een betaald product.

Waarom zou je je voorzorgsmaatregelen aanscherpen als het risico op besmetting laag is (doordat je je verder goed gedraagt op het internet) en/of de impact van besmetting laag is? Het barst hier van de mensen wiens zus/schoonmoeder/vage bekenden een PC vol toolbars en malware hebben, maar ik hoor niemand zeggen dat zij er ook daadwerkelijk onder lijden (afgezien van de traagheid van de PC). Hun bankrekening is blijkbaar niet leeggeroofd etc.

Ik gebruik (gratis) AVG. Ik open geen shady mailtjes en websites, en let bij installaties altijd op dat ik alle 'extra's' uitvink. Eens in de zo veel tijd laat HitmanPro los om te dubbelchecken, en vind eigenlijk nooit iets. Waarom zou ik extra dievenklauwen, rolluiken en beveiligingscamera's installeren bovenop mijn gebruikelijke gratis sloten als er nooit iemand aan de deur staat te morrelen?
25-03-2015, 11:46 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Zou er in dit artikel niet een beter onderscheid gemaakt moeten worden?

Namelijk tussen, Ms Security Essentials, gratis 3rd party virusscanners en betaalde 3rd party virusscanners?

Dat doet waarschijnlijk meer recht aan de kwaliteit van relatief goede gratis AV oplossingen dan door MS security essentials en gratis 3rd party Av oplossingen onder één noemer te brengen.

Ben jij nou zo eigenwijs of lijkt dat nou maar zo?

De zon gaat gratis op en zelfs daar krijg je rare plekjes van.
De boodschap is gewoon duidelijk. Investeren in een goed product.
Wanneer je niets wilt uitgeven maar toch op de eerste rij wilt zitten. Ga dan naar het strand en laat de computer in de winkel staan.

Dat lijkt maar zo.
Had je al aan diverse andere reacties kunnen zien voordat je reageerde.
Snuggert.

Het gaat hier om een interview en een mening. Geen vergelijkend warenonderzoek.
Maar dat valt je misschien later nog wel op.
Voor een vergelijkend warenonderzoek zou je, je eens tot de bladenman kunnen wenden.
En laten we het voor de rest hier gewoon gezellig houden.
Ophouden svp met de zaken omdraaien en lopen trollen.

De reactie van 12:51 wijst er met vriendelijker redelijke toon op dat het misschien wel wenselijk is een iets genuanceerder maar kritisch onderscheid te maken tussen verschillende producten en niet alle gratis AV producten onder één noemer onder te brengen.
Daar is een goede reden voor omdat security essentials zich op diverse punten onderscheidt van andere gratis producten, nogal eens qua resultaat en het simpele feit dat security essentials van MS is en de andere producten 3rd party oplossingen zijn.
Een hele normale redelijke analyse verder die prima had kunnen passen in een geventileerde mening van iemand.
Meningen kunnen namelijk op basis van een kritische houding en ook kennis nemende van vergelijkend warenonderzoek (graag zelfs als je je een mening over iets in een interview permitteert) een stuk meer overtuigend en onderbouwd overkomen.
Dat is op zich geen wettelijke verplichting maar over het algemeen wel erg gewaardeerd als het om de inhoud gaat, zeker als het om een serieuze website gaat.

De 12:51 reactie, was een serieuze redelijke reactie en gaf dus geen enkele aanleiding voor reacties die wel negatief op de sfeer van invloed zijn door uitlokkerij met uitspraken als
- "Ben jij nou zo eigenwijs of lijkt dat nou maar zo?" en de verdere reactie die overigens niet serieus inhoudelijk op de eerste reactie ingaat.
- dan nog jouw eigen aanmatigende reactie met zinsneden als
"Maar dat valt je misschien later nog wel op." en "En laten we het voor de rest hier gewoon gezellig houden".
Uitspraken die weinig meer tot doel hebben dan het uitlokken van reacties.

Als jullie het gezellig willen houden mag je je houding en je toon wel wat wijzigen.
Wat hebben jullie met deze reacties bereikt en toegevoegd?
Weinig inhoudelijks dan wat lopen steken.

Doe jezelf en anderen een zinnige lol en sta voortaan wat langer stil bij de inhoud van een artikel en geef jezelf de tijd om je af te vragen of je met een reactie toegevoegde waarde kan creëren die ook werkelijk ingaat op de inhoud van het artikel, in plaats van snel wat quootjes uit reacties van anderen te pikken en te gaan lopen klieren, het is nogal storend en leidt af van de inhoud.

Zullen we het weer hebben over AV producten en over het feit dat er ook goede gratis producten zijn die prima presteren?
Uit de diverse andere reacties blijkt namelijk dat heel veel gebruikers ook positieve ervaringen hebben met gratis producten.

On topic graag weer svp!
25-03-2015, 13:19 door Anoniem
Door Anoniem: Windows,Java,Adobe Reader en Adobel Flashplayer up-to-date houden is genoeg om malware/hackers buiten de deur te houden.Als je maar geen Torrent websites en illegale downloadsites en porno-sites bezoekt dan ben je wel veilig,schijnen sommigen hier te zeggen.Jaja,droom maar lekker verder.En dan is MSE volgens velen goed genoeg.Haha,nou laat ik je uit de droom helpen,ik heb de pc van mn ouders even gechecked met Hitman Pro,Malwarebytes,Norton Power Eraser en Qihoo 360 en deze vonden gezamelijk wel 200 stuks malware,waaronder trojans (waaronder trojan.dropper,wormen,en andere malware en adware.Ik deed deze scans op een door Windows Firewall en MSE ''beveiligde" desktop pc van mn ouders nadat deze onwerkbaar was geworden door allerlei pop-up vensters en zo traag als dikke stroop.Onnodig om te zeggen dat ik de MSE eraf heb gehaald en vervangen door een andere,heel goede en overigens ook gratis virusscanner met uitgebreide functies zoals checken op windows updates,pc opruiming,netwerkcontrole,en meer.Nee het is NIET 1 vd 3 bekende scanners die allen met A als 1e letter vd naam beginnen.

...weet je dan zeker dat paps en mams geen "illegale" dingen doen en "bepaalde" websites bezoeken?
25-03-2015, 13:42 door Anoniem
Waarom zou ik extra dievenklauwen, rolluiken en beveiligingscamera's installeren bovenop mijn gebruikelijke gratis sloten als er nooit iemand aan de deur staat te morrelen?

Het probleem is meestal dat mensen zich vaak afvragen of ze die extra maatregelen niet hadden moeten nemen *nadat* het fout gaat. Dat zie je nou ook vaak bij bijvoorbeeld datalekken. Het feit dat er bijvoorbeeld niet is ingebroken in je huis de afgelopen jaren, zegt weinig over de vraag of dat volgende week wellicht wel gebeurd.

Waarom zou je je voorzorgsmaatregelen aanscherpen als het risico op besmetting laag is (doordat je je verder goed gedraagt op het internet) en/of de impact van besmetting laag is?

Op basis waarvan besluit je vooraf wat de impact van besmetting is ? Er zijn tal van bedreigingen, met zeer verschillende impact. Van irritante adware tot banking trojan en ransomware.

Gedrag op internet hoeft verder weinig te zeggen; mensen kunnen even gemakkelijk worden besmet via malicious content op een volstrekt reguliere website als bijvoorbeeld door het bezoek van een porno website met soortgelijke content. Verder hoef je voor lange niet iedere soort malware shady mailtjes openen, of andere handelingen te verrichten die jij omschrijft om besmet te raken.

Ik zou zeggen, onderschat de problemen niet, en ga er al helemaal niet vanuit dat je per definitie besmettingen kunt voorkomen door je verstandig te gedragen (denk aan de Conficker worm; deze verspreidde zich via een vulnerability in netwerk diensten, kwam geen gebruikshandeling aan te pas).

Overigens is mij reactie geen pleidoor voor commerciele oplossingen; wel voor oplossingen die goed presteren en je zo optimaal mogelijk beschermen, ongeacht het achterliggende business model.
25-03-2015, 13:53 door Anoniem
En toch klinkt het als een advertorial. Mse als referentiekader voor gratis AV is gewoon fud en chill-gedrag

Hij heeft gewoon groot gelijk in zijn stelling dat Microsoft Security Essentials nogal onder de maat presteert. Kennelijk mag hij dit soort feiten niet benoemen, indien hij niet beschuldigd wil worden van FUD. Leg ons zijn motief eens uit, aangezien hij werkt voor BT, een bedrijf dat geen gratis danwel betaalde antivirus produkten levert ?
26-03-2015, 07:55 door Anoniem
Waarom betalen voor een gammel OS en een dure virusscanner ?
Wij draaien sinds 2008 Ubuntu zonder virusscanner met Firefox en wat extensies als NoScript.
26-03-2015, 13:05 door Profeet
Wat een prutsert......
Het is ook al tijden bekend dat de beste bescherming komt van begrijpen wat je doet. Mensen zomaar adviseren om de meeste toeters en bellen te kopen, is totale onzin. Als die mensen die toeters niet snappen gaan ze ze ook niet (goed) gebruiken, en is het een totale schijnveiligheid.

En Microsoft Security Essentials is misschien kut, maar dat betekent nog niet dat je dan maar onzin moet gaan roepen. ;-)
27-03-2015, 17:22 door Anoniem
Door Anoniem:
En toch klinkt het als een advertorial. Mse als referentiekader voor gratis AV is gewoon fud en chill-gedrag

Hij heeft gewoon groot gelijk in zijn stelling dat Microsoft Security Essentials nogal onder de maat presteert. Kennelijk mag hij dit soort feiten niet benoemen, indien hij niet beschuldigd wil worden van FUD. Leg ons zijn motief eens uit, aangezien hij werkt voor BT, een bedrijf dat geen gratis danwel betaalde antivirus produkten levert ?

Joh, gewoon dat 'begrijpend lezen' nog een keer proberen ... maar goed, ik kauw het wel even uit: iemand die MSE generaliseert als representatief voor 'gratis AV' kun je moeilijk nog serieus nemen ...
30-03-2015, 14:33 door Anoniem
dit artikel doet mij twijfelen aan de rest van de informatie op security.nl
03-04-2015, 10:10 door Anoniem
Door Anoniem: dit artikel doet mij twijfelen aan de rest van de informatie op security.nl

Dit lijkt mij zo waar de enige relevante opmerking van alles hierboven. Iedereen "wappert" hier maar met "argumenten" doch nooit met cijfers of concrete gegevens. Zelfs de redacteur van dit artikel vond zichzelf zo belangrijk dat hij het niet eens nodig vond om een link te voorzien naar het originele bericht. Alle lezers zouden "ZIJN versie/interpretatie" van het originele artikel toch we geloven en voor zoete koek aannemen, zeker, want werkt hij immers niet voor "security.nl"???
Bedenking: Securtity.nl heeft misschien meer nood aan een (betere?) HR-manager dan aan reporters
03-04-2015, 11:55 door Anoniem
Zelfs de redacteur van dit artikel vond zichzelf zo belangrijk dat hij het niet eens nodig vond om een link te voorzien naar het originele bericht. Alle lezers zouden "ZIJN versie/interpretatie" van het originele artikel toch we geloven en voor zoete koek aannemen, zeker, want werkt hij immers niet voor "security.nl"???
Bedenking: Securtity.nl heeft misschien meer nood aan een (betere?) HR-manager dan aan reporters

Eh welke link? Het is een interview met iemand (een expert) die zijn mening over gratis virusscanners geeft.... Of zou je willen dat mensen met onwelgevallige meningen niet mogen worden geinterviewd?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.