image

Koenders: landen moeten zich gedragen op internet

dinsdag 31 maart 2015, 16:43 door Redactie, 6 reacties

Landen moeten samen concrete gedragsnormen afspreken voor het omgaan met internet, om zo de kern van internet te beschermen tegen inmenging door staten. Dat heeft minister Koenders van Buitenlandse Zaken laten weten in een reactie op het rapport 'Publieke kern van het internet' dat de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid vandaag publiceerde. In het rapport worden overheden opgeroepen om de protocollen en infrastructuur van internet met rust te laten.

Volgens de minister zijn afspraken noodzakelijk om te voorkomen dat het internet kan worden "gegijzeld" uit commerciële of overheidsbelangen. "Daarom werken we op de aanstaande cybertop op 16 en 17 april aan het inrichten van neutrale zones op het internet. Het internet is niet van overheden, het is van ons allemaal", aldus Koenders.

De minister wil dat er ook afspraken worden gemaakt over de rol van Computer Emergency Response Teams. Deze organisaties, die zich bezig houden met de veiligheid van overheidsnetwerken en andere vitale internetstructuren, moeten tijdens conflicten de status van non-combattanten krijgen. "We zien dat cyberdreigingen inmiddels zo’n niveau aan kunnen nemen dat zij een vergelijkbaar effect kunnen hebben als een conventionele aanval", gaat Koenders verder.

Hij roept dan ook op tot het ontwikkelen van normen voor staten, die zijn gebaseerd op wederzijds eigenbelang. "Dit is in mijn ogen dan ook de eerste stap naar een systeem van wapenbeheersing in cyber." Volgens de minister kan geen enkel land het zich permitteren om het internet schade te doen, omdat elk land in toenemende mate afhankelijk is van het internet. "Als je de vergelijking zou trekken met nucleaire wapens, dan zitten we nog maar in de vroege jaren vijftig." De weg naar internationale afspraken is dan ook nog lang, merkt Koenders op.

Reacties (6)
31-03-2015, 17:35 door Anoniem
ROTFLMAO! Daar zullen Iran en China - om er maar een paar te noemen - vast van onder de indruk zijn, van die reactie (en van dat rapport)...
31-03-2015, 18:46 door Anoniem
ROTFLMAO! Daar zullen Amerika en Verenigd Koningkrijk - om er maar een paar te noemen - vast van onder de indruk zijn, van die reactie
31-03-2015, 20:03 door Anoniem
En, wie zijn er allemaal uitgenodigd op die "cybertop", hm? Volgens mij niets anders dan de graaibende die de status quo belichamen, waar Koenders gewoon keihard een (junior) lid van is.

We moeten hier gewoon af van al die overheden die lekker hun eigen ding doen, niet gehinderd door enige kennis of veel inzicht. We hebben gezien wat er gebeurt als ze vanalles "samen" gaan doen, van de federale staten van Europa met hun ongekozen eurocommissarii tot de wurgcontracten genaamd "vrije handelsverdragen" waar bakens van vrijheid wereldwijd soevereiniteit aan grootbedrijven overhevelen.

Als het internet echt van ons allemaal is dan hou je geen top met alweer een stapel ambtenaren, wat snelle commercieelen, en wat wazige quangos. Dan kom je met een echt plan.

Maar echte plannen schitteren vooral door afwezigheid in de huidige politiek.
31-03-2015, 21:35 door Anoniem
Het is wel ironisch dat dit precies onder het zoveelste zeurbericht over de bewaarplicht staat... Wat overigens voor de zoveelste keer niet kan verklaren waarom onze Oosterburen het zonder bewaarplicht beter kunnen...

Misschien is dit ook een goed moment om het eens over de vernietigende rapportage in de nieuwste [URL=http://www.burojansen.nl/nieuwsbrief_item.php?id=47]Observant[/URL] van Buro Jansen en Janssen te hebben...
31-03-2015, 23:48 door Anoniem
Hij was bij DWDD niet echt overtuigend. bovendien weet hij ook niet het verschil tussen de verschillende termen. Eerst over cybercrime beginnen en dan landen en hacken en ook nog even artikel 5 (die drie dingen hebben niks met elkaar te maken). Wel goed dat er aandacht was voor de top en veilig Internet.
03-04-2015, 11:41 door Anoniem
Dus eigenlijk pleit Koenders voor een NAVO-achtige organisatie op internet? Een nogal megalomaan plan voor een onbekend lid van een splinterpartij uit een vlekje op de landkaart. Sorry, maar internet is pas van iedereen als ICANN een internationale organisatie wordt, of serieuze concurrentie heeft. Maar ik twijfel sterk of de Amerikaanse overhead z'n regie op ICANN zal willen loslaten. Want ICANN beheert het DNS, de IP adressen en het Top-Level Domain name system
inclusief het root server system.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.