image

Politie start proef met aangifte via app

woensdag 1 april 2015, 16:38 door Redactie, 5 reacties

De politie gaat een proef starten waarbij burgers via een app thuis aangifte van een misdrijf kunnen doen. Dat heeft minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Van der Steur spreekt hierbij over 2D-aangifte, waarbij er via beeldtelefonie met een agent kan worden gesproken. Er is namelijk ook een proef gaande waarbij er met een 3D-aangifteloket wordt gewerkt.

Hier kunnen burgers via een tv-scherm op het politiebureau contact met een politiemedewerker krijgen. Deze medewerker zit in een bedienstudio op een andere centrale locatie en neemt de aangifte op zoals dat ook gebeurt op het bureau. Op dit moment is het mogelijk om bij de eenheden Rotterdam, Zeeland-West-Brabant en Noord-Holland op deze manier aangifte te doen.

Uitrol

Halverwege dit jaar wordt er besloten over de precieze uitwerking van de uitrol van de 3D-locaties over het land. Vooruitlopend op deze beslissing laat Van der Steur weten dat de drie eenheden waar nu reeds 3D-loketten zijn het netwerk verder zullen uitrollen. In 2015 blijft de uitrol beperkt tot deze eenheden, omdat er volgens de minister een grote druk ligt bij politie vanwege de lopende reorganisatie.

Het is de bedoeling dat de techniek en inrichting van de 3D-loketten en bedienstudio's straks ook bovenregionaal kan worden ingezet. Een servicemedewerker van een bedienstudio in de ene eenheid kan straks ook aangiftes opnemen die gedaan worden in 3D-loketten in andere eenheden. Ook met de proef via de 2D-aangifte zal er van de 3D-infrastructuur gebruik worden gemaakt. De proef zal in 2016 worden geëvalueerd.

Na een positieve evaluatie van de proef met 2D-aangifte is het de bedoeling dat de 3D-aangifte in samenhang met de mogelijkheden voor 2D-aangifte verder wordt geïmplementeerd. Het aantal gewenste 3D-loketten zal mede afhangen van de resultaten van de proef met 2D. De minister stelt dat 2D géén vervanging van 3D is. "Een 3D-locatie heeft namelijk ook een functie als het gaat om zichtbaarheid en aanwezigheid van de politie in de wijk."

Reacties (5)
01-04-2015, 16:50 door Mysterio
Haha 1 april!

Een aantal keren heb ik zowaar on-line aangifte gedaan (of een poging daartoe) en elke keer was de verrassende uitkomst: Voor deze aangifte moet u bij een bureau zijn. Ja, laat dan ook maar weer. Ik heb daar al eens mijn tijd lopen verdoen omdat mijn fototoestel was gejat en de verzekering een aangifte nodig had.
01-04-2015, 17:30 door Anoniem
Duizelingwekkend die vooruitgang.
Even kijken of ik het nog snap met die dimensies

2D, is kijken naar een medewerker op een plat scherm thuis
3D, is kijken naar een medewerker op een plat scherm in een studio op het buro
4D, is kijken naar een medewerker die daadwerkelijk voor je neus staat?
Al gaat die optie er dus uit?

Wat is dan 3 dimensionale digitale projectie, 5D?
Of zou massa-aangifte op festivals geen toekomst hebben.

Laten we voor de 0D aangifte gaan!
Dat is tenminste simpel te begrijpen en scheelt iedereen tijd en geld.
01-04-2015, 17:33 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
01-04-2015, 18:52 door Eric-Jan H te D
En al die aangiftes worden net zo voortvarend opgepakt als de aangiftes wegens discriminatie.
02-04-2015, 09:26 door Mysterio
Door Anak Krakatau: wat is nou zo moeilijk om naar een bureau te gaan. zie het probleem niet.
Het regent, de koffie is smerig, betaalt parkeren en ik moet altijd ellendig lang wachten. Voor simpele administratieve zaken moet dat gewoon vanuit huis kunnen. Als ze hier weer in het portiek zeiken komt oom agent echt niet langs voor een verbaal en ik ga er ook echt niet voor de regen door. Toch zou het wel fijn zijn als het wordt gemeld.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.