image

Plasterk wil DNA-database voor AIVD toestaan

woensdag 1 april 2015, 17:41 door Redactie, 17 reacties

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken wil de wet aanpassen zodat de AIVD toch een database met DNA-profielen kan aanleggen. Onlangs constateerde de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) dat de inlichtingendienst illegaal er een DNA-database op nahield.

De AIVD mag DNA-materiaal verzamelen en onderzoeken. Zodra de AIVD de identiteit van een persoon heeft vastgesteld, moet het DNA-profiel en het eventuele celmateriaal worden vernietigd. Dat bleek niet te zijn gebeurd, zo constateerde de CTIVD. De opgeslagen informatie is daarna wel vernietigd, meldde Plasterk vorige week de Kamer.

Nu wil de minister de wet aanpassen, zodat de AIVD toch DNA-profielen op beperkte schaal mag opslaan, zo meldt de Telegraaf. "Als we DNA van iemand hebben en die pleegt daarna bijvoorbeeld een aanslag, kun je hem of haar direct identificeren”, zo geeft Plasterk als voorbeeld. D66-Kamerlid Schouw ziet het voorstel niet zitten. "Dit is het witwassen van wat al verkeerd ging."

Reacties (17)
01-04-2015, 18:51 door Eric-Jan H te D
Ik wordt zo moe van deze overheid. In plaats van mensen in het veld wordt er keer op keer meer geïnvesteerd in falende technische systemen. Systemen waar wij onschuldige burgers op een gegeven moment ontzettende last van gaan krijgen. Deze overheid is nog niet eens in staat om mensen die via een PGB salaris behoren te krijgen normaal te betalen. HELP stop deze gekken.
01-04-2015, 19:04 door Anoniem
Eric-Jan prima idee om die gekken te proberen af te stoppen. Nu heb ik tegen ze gestemd (hoop ik). Kan je weer wat jaartjes wachten op nog zo'n actie. Wat kunnen we nog meer doen?
01-04-2015, 19:29 door Anoniem
Plasterk hè? Het NSA schoothondje bij uitstek.
01-04-2015, 19:30 door Anoniem
"de wet aanpassen, zodat de AIVD toch DNA-profielen op beperkte schaal mag opslaan, ..
"Als we DNA van iemand hebben .. kun je hem of haar direct identificeren””

Dit doet mij 'op beperkte schaal' sterk denken aan andere pogingen uit het verleden tot efficiënte identificerende ondernemingen met gebruik van het aanpassen van de wettelijke kaders.

Straks luid met zijn allen scanderend op de overwinning.
Zegevierende Plassterk!
Zegevierende Plassterk!
Zegevierende Plassterk!

Iemand een idee voor een passend gebaar bij het toejuichen van deze leider met groot historisch inzicht en moreel besef?
01-04-2015, 20:28 door Eric-Jan H te D
Geen T-shirts met 88 maar met 8F erop?
01-04-2015, 20:34 door spatieman
wat plasterk bedoelt, de huidige illegale database wordt legaal overgedragen naar het NSA schoothondje AIVD
01-04-2015, 21:08 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
01-04-2015, 21:33 door Anoniem
Ik ga op reis en neem mee
Dna!
Ik ga op reis en neem mee
meer dna!
Ik ga op reis en neem mee alle dna!

Waar pendelt dat dna allemaal?
Niet bij het NFI maar vooral bij de Aivd en ja hoor, de politie weer.

"Kleine Kamermeerderheid voor bezuinigingen op NFI"
Onderdeel van de bezuinigingen van 9,6 miljoen euro is dat een deel van de werkzaamheden van het NFI, zoals DNA-vooronderzoek, door de Nationale Politie wordt gedaan.
http://www.nrc.nl/nieuws/2015/04/01/bezuinigingen-op-nfi-gaan-door/

De proefbalonnetjes beginnen op kleine schaal en eindigen op grote schaal bij de politie die wel van databases houdt. Als je maar lang genoeg zeurt krijg je je zin en protesteert niemand meer.

nummer 33 , ook een toepasselijk rugnummer in de 21e eeuw
01-04-2015, 21:37 door Eric-Jan H te D
Door Anak Krakatau: hebben we daar niet de forensische laboratoria voor?

Vandaag in de vaste Kamercommissie voor V&J: NFI werkzaamheden gaan uitbesteed worden. Belandt je DNA ineens in het VK of als gevolg van TTIP in de VS. Nou ben ik geen crimineel, maar als de AIVD gaat slepen kan niemand in Nederland nog controleren wat er met die gegevens gebeurt.
02-04-2015, 08:26 door Anoniem
Nou ben ik geen crimineel, maar als de AIVD gaat slepen kan niemand in Nederland nog controleren wat er met die gegevens gebeurt.
Denk je dat dat nu wel kan dan?
02-04-2015, 08:46 door Anoniem
Zo grappig... De overheid (AIVD) overtreedt de wet, wordt betrapt en vervolgens passen ze de wet maar even aan zodat hun illegale activiteiten ineens legaal zijn. Wanneer een dictatuur of andere vorm van totalitair regime dit doet, dan spreken we er schande van, maar wanneer Nederland dit doet, vinden we dit normaal.

De democratie is dood, morsdood.
02-04-2015, 08:51 door Anoniem
Is iedereen nu verrast?
De overheid is illegaal bezig: we veranderen de wet dat het legaal wordt.
Oja, niemand wordt gestraft.

Peter
02-04-2015, 10:53 door Anoniem
Door Anoniem: Zo grappig... De overheid (AIVD) overtreedt de wet, wordt betrapt en vervolgens passen ze de wet maar even aan zodat hun illegale activiteiten ineens legaal zijn.
Niet zo vreemd onder een Rutte: die riep bij de uitgang van de rechtbank, na z'n veroordeling (als toemalig staatssecretaris, op artikel 1 nota bena) dat die wet maar aangepast moest worden.
Pim Fortuyn (geen strafblad, en zeker niet op artikel 1) werd ooit hetzelfde in de mond gelegd, en toen stijgerde iedereen.
Toch knap van een Hill+Knowlton om Rutte's strafblad vrijwel geruisloos de media uit te bonjour'en.
Nu denkt ie dus datzelfde trucje nog eens over te doen.

Met een MP met een strafblad voor Artikel 1 wordt een DNA database wel eng.
Maar misschien superhandig om net -zoals Frankrijk- zigeuners te kunnen registreren en deporteren.
Want ja; zeg zelf; goed voor de veiligheid. Nietwaar?
02-04-2015, 12:22 door Mysterio
Tja... niet echt verrassend.
02-04-2015, 22:44 door Anoniem
Ik zie handel.

Uitzoeken hoe je zoveel mogelijk fake DNA en fingerprints in al die databases kan krijgen.

En dan achterover leunen en wachten tot het klapt.

Of zal de gemiddelde DNA/fingerprint Beheerder niet te chanteren zijn?
U weet wel. Die onderbetaalde, uitgefoeterde, geminachte, genegeerde, schakel in het geheel.

Hoeft trouwens niet eens een Beheerder te zijn. De gemiddelde Data-Entry, 13 in een dozijn, medewerker kan ook gemotiveerd worden de boel te saboteren. En vaak veels te gemakkelijk.
04-04-2015, 11:53 door Anoniem
Door Anoniem: Eric-Jan prima idee om die gekken te proberen af te stoppen. Nu heb ik tegen ze gestemd (hoop ik). Kan je weer wat jaartjes wachten op nog zo'n actie. Wat kunnen we nog meer doen?

Het begint met het mobiliseren van de mensen om ons heen. Er wordt al aardig aan de weg getimmerd, maar misschien niet met argumenten die de mensen overtuigen. Het lijkt me niet nodig dat dat mislukt, we leven in een tijd dat jaarlijks 0,8% van de mensen slachtoffer wordt van identiteitsfraude en het aantal foutieve arrestaties sinds 2001 is verdrievoudigd (voor de exacte cijfers, zie beiden Centraal Bureau voor de Statistiek). Schrijvers als Maria Genova laten zien wat het betekent om in dergelijke situaties verzeild te raken. Als dat nog niet genoeg is heeft het Buro Jansen en Janssen afgelopen week, zoals van hun gewoonlijk op basis van de via WOB verkregen eigen overheidsdocumenten, een beerput open getrokken van wat voor machtsmisbruik er nu al plaatsvindt. Zie http://www.burojansen.nl/nieuwsbrief_item.php?id=47. Krachtige argumenten genoeg.

Dan is het volgende wat we eigenlijk willen. Persoonlijk zie ik de bron van de problemen in het feit dat de vierde macht zich grotendeels heeft weten te ontworstelen aan de democratische controle. Dat lijkt deels te zijn doordat we die controle volgens een 19e eeuwse kopie van een 18e eeuws ontwerp hebben opgezet. Dat ontwerp lijkt de veelheid van onderwerpen niet aan te kunnen en heeft dus een facelift nodig. Maar ook lijkt het duidelijk dat de discipline veel strakker aangehaald moet worden en zonder dat eventuele sancties bij echt moedwillig schenden van mensenrechten persoonlijk en zeker zijn ook niet zal werken.
07-04-2015, 21:57 door Anoniem
Hoort daar nou ook dhr. Demmink bij?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.