image

Minister en Inspectie prijzen meldpunt internetoplichting

donderdag 2 april 2015, 15:16 door Redactie, 1 reacties

Zowel minister Van der Steur van het ministerie van Veiligheid en Justitie als de Inspectie van het ministerie zijn zeer te spreken over het functioneren van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (MLIO) en de rol die het meldpunt speelt in de aanpak van internetoplichting door de politie.

De Inspectie concludeert echter ook dat de politie nog een aantal slagen moet maken om tot een geïntegreerde aanpak van internetoplichting te komen. Zo stemmen politie-eenheden in onvoldoende mate hun aanpak af op de toelevering van voorbereidende onderzoeken door het LMIO. Dit heeft tot gevolg dat het werk van het LMIO regelmatig geen vervolg krijgt. Zo werden er in 2013 77 eigen onderzoeken aangeleverd, waarbij er 25 onderzoeken als doelstelling waren gesteld.

Daarnaast heeft het meldpunt nog bij 82 dossiers, op verzoek van de politie, ondersteuning verleend. In totaal werden er in 2013 zo'n 50.000 aangiften van oplichting met een totaal schadebedrag van circa 8 miljoen euro afgehandeld en geanalyseerd. De 77 LMIO-dossiers omvatten ongeveer een kwart van alle ontvangen aangiften. Bovendien werden er 77 malafide webshops op verzoek van het meldpunt offline gehaald, zo blijkt uit onderzoek (pdf) dat de Inspectie uitvoerde.

Capaciteit

Van der Steur stelt dat er verschillende redenen zijn waarom de politie een zaak van het LMIO niet oppakt. "In bepaalde cases kan een niet-strafrechtelijke interventie effectiever kan zijn. Een andere reden kan zijn dat er altijd keuzes gemaakt moeten worden tussen de beperkte beschikbare opsporingscapaciteit van de politie en het aanbod van zaken dat deze beschikbare capaciteit overtreft", schrijft de minister in een brief (doc) aan de Tweede Kamer.

Wat betreft het ontbreken van eenduidige werkafspraken tussen het LMIO en politie over de registratie, coördinatie en terugkoppeling op de dossiers zal dit worden verbeterd. Daarnaast krijgt het meldpunt ook een plek in de nieuwe politieorganisatie. "Ik van mening dat het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting een belangrijke meerwaarde heeft om meldingen van internetoplichting goed op te kunnen pakken. De functionaliteiten van het meldpunt worden daarom ook in de nieuwe politieorganisatie gehandhaafd en geborgd", besluit de minister.

Reacties (1)
02-04-2015, 16:33 door Anoniem
Leuk dat je een "centraal meldpunt" opzet om "expertise te bundelen" en noem maar op. Alleen jammer dat dat toch weer om banale redenen op de bek gaat:
De Inspectie concludeert echter ook dat de politie nog een aantal slagen moet maken om tot een geïntegreerde aanpak van internetoplichting te komen.
Dat probleem hebben ze echt niet alleen maar met de samenwerking met dit ene meldpunt, dat hebben ze met alles en iedereen waar ze mee moeten samenwerken, inclusief zichzelf. En dus bereik je met zo'n meldpunt veel minder dan je zou moeten domweg omdat de organisatie elders --waar je wel afhankelijk van bent-- niet lekker loopt.

En, uhm, waarom publiceert de overheid brieven in proprietary bestandsformaat? Hoe zat dat ookalweer met het voornemen toch vooral open source en open formaten* te gebruiken, tweede kamer?

* En nee, "OOXML" telt niet, want de genereerde bestanden zijn niet conform de standaard.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.