image

Google claimt overwinning op Androidmalware

vrijdag 3 april 2015, 10:21 door Redactie, 2 reacties

Hoewel er regelmatig berichten van anti-virusbedrijven over de toename van kwaadaardige apps en Androidmalware verschijnen is de werkelijkheid volgens Google anders. De internetgigant ontdekte in 2014 dat minder dan 1% van de Androidtoestellen een "potentieel schadelijke app" (PHA) had geïnstalleerd. Bij Androidgebruikers die alleen apps via Google Play installeren werd op minder dan 0,15% van de toestellen een PHA aangetroffen. Dat laat Google in een nieuw rapport (pdf) over de veiligheid van Android weten.

Ten opzichte van het eerste kwartaal in 2014 bleek dat in het vierde kwartaal de installaties van PHA's waren gehalveerd. Volgens Google is dit vooral te danken aan de beveiligingscontroles die het op Google Play uitvoert. Inmiddels zouden meer dan 1 miljard toestellen via Google Play zijn beschermd, dat 200 miljoen beveiligingscontroles op toestellen per dag uitvoert.

Safe browsing

Gebruikers werden ook gewaarschuwd via Safe Browsing op Google Chrome. De Androidversie ondersteunt sinds vorig jaar Safe Browsing, waardoor gebruikers een waarschuwing krijgen als ze een kwaadaardige website bezoeken die bijvoorbeeld een PHA probeert te installeren. Per 1 miljoen gebruikerssessies werden er 1250 waarschuwingen gegeven, waarbij gebruikers vervolgens besloten om de aangeboden PHA niet te installeren. Verder werden er vorig jaar 79 beveiligingslekken in Android gepatcht en werden beveiligingsproblemen in meer dan 25.000 applicaties in Google Play verholpen.

"We willen ervoor zorgen dat Android een veilige plek is en dit rapport laat ons zien hoe we het afgelopen jaar het hebben gedaan", zegt Adrian Ludwig, security engineer bij het Android Security Team. Hij stelt dat Google dit jaar verschillende verbeteringen zal doorvoeren. Zo zullen applicaties op Google Play strenger worden gecontroleerd en zal Google ook maatregelen nemen voor het beschermen van toestellen die applicaties buiten Google Play om installeren.

Reacties (2)
03-04-2015, 10:49 door Anoniem
Google the best there is !
03-04-2015, 11:31 door spatieman
nu nog aps verwijderen die agressieve reclame vertonen
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.