image

Goeree-Overflakkee zet gezichtsscan in tegen id-fraude

zaterdag 4 april 2015, 17:41 door Redactie, 7 reacties

De Zuid-Hollandse gemeente Goeree-Overflakkee is de eerste Nederlandse gemeente die identiteitsfraude via een nieuw documentcontrolesysteem te lijf gaat. Het gaat om een applicatie genaamd "id-burger" waarbij het paspoort van iemand wordt gescand en er een gezichtsscan via een camera plaatsvindt.

Via het programma zou het binnen enkele seconden mogelijk zijn om paspoorten, identiteitskaarten en rijbewijzen te controleren op echtheid, ongeacht het land van herkomst, zo laat de gemeente via Facebook weten. Het nieuwe systeem controleert het document automatisch op verschillende zichtbare en onzichtbare echtheidskenmerken. Volgens de ontwikkelaar van de applicatie worden de gegevens altijd beveiligd bewaard via PKI-encryptie en zijn de burgerdossiers niet toegankelijk voor onbevoegden.

In Goeree-Overflakkee zijn ze blij met het nieuwe systeem. "Personen die iets kwaads in de zin hebben zullen eerder geneigd zijn dit te proberen op plaatsen waar dat het minst wordt verwacht, bijvoorbeeld bij de gemeente. Door de inzet van id-burger en de gezichtsherkenning door middel van een camera, worden die mogelijkheden bij onze gemeente tot een minimum beperkt", zegt wethouder Trouwborst. Id-burger werd deze week in gebruik genomen.

Reacties (7)
04-04-2015, 18:51 door Anoniem
Géén Urbi et orbi voor oribi(.nl) en Goeree

Los van het feit dat het bewaren van vingerafdrukken al een hele privacy discussie was, wordt dit èn passant zomaar even uitgebreid met een volledige gezichtsscan die door de overheid wordt opgeslagen?
Oh?
Dat valt nog te bezien.

Volgens de ontwikkelaar van de applicatie worden de gegevens altijd beveiligd bewaard via PKI-encryptie en zijn de burgerdossiers niet toegankelijk voor onbevoegden.
Ict en overheid, daar hoor je wel eens van dat het toch niet zo goed geregeld was.

http://www.oribi.nl/index.php/id-burger/
Mogelijkheid om het scanresultaat verder te inspecteren of door te mailen naar een expert
Mocht u na de automatische echtheidscontrole het identiteitsbewijs verder willen inspecteren, dan kunt u met één druk op de knop referentiemateriaal raadplegen. U heeft zelfs de mogelijkheid om het scanresultaat direct door te mailen naar een expert binnen uw gemeenten.
Bewaren is één ding maar het materiaal vervolgens verspreiden, per mail?
Als je als burger die gezichtsscan hebt laten maken ben je daarna voorgoed de zeggenschap daarover kwijt.
Heel handig weer via de achterdeur ingevoerd met een voet tussen de privacy deur.

Eerst invoeren en dan niet vragen maar dwingen?
De discussie hoort echter niet te gaan of het veilig is, de vraag is allereerst of wij het recht hebben gelaatscans en opslag daarvan te weigeren, sterker, waar het recht vandaan komt om dit voor burgers af te dwingen!

Pilot voor landelijke invoering?
Niet onbelangrijke vraag die van de legitimiteit, want elke keer wordt er eerst iets ergens in een gemeente als pilot geprobeerd. Om het vervolgens als succesvol en geslaagd spoedig snel daarna in het hele land uit te rollen.

Pilot digitale profilering, eerst op haagse uitkeringstrekkers uitgeprobeerd, weet je nog?
Stiekem snel daarna landelijk ingevoerd en niet alleen voor uitkeringen

Enzovoort enzovoort.

Nattigheid, daar hadden ze op die eilanden toch van geleerd moeten hebben. Niet dus.
Die nattigheid komt zeker deze kant op, je bent gewaarschuwd.
04-04-2015, 21:29 door Anoniem
ja, ja en volgens facebook is het op 1 april van start gegaan.....
05-04-2015, 00:55 door Anoniem
Ach ja, de techniek is er dus moet die ingezet worden. Of'ie nou werkt of niet.

Want hoe zat dat ookalweer met die vingerafdrukken? Het was de burgemeester van Roermond die dat even testte en het was om te huilen. Maar let wel, de overheid heeft daar verder niet naar gekeken, niet voor, niet tijdens, en niet na de uitrol.

Van gezichtsscans weten we ondertussen ook hoe geweldig dat werkt. Was in het VK dat ze volautomatische gezichtloerende poortjes hadden neergezet die --als ze al werkten, meestal niet-- bv. het perongeluk omwisselen van paspoorten tussen echtlieden niet doorhad. En dat is dan "government grade" apparatuur.

Dus, geen idee in hoeverre dit niet een verlate een april grap is, maar leuk is'ie niet. Want kijk maar: Ze staan zich er op voor dat ze zoveel mogelijk identiteitsdiefstal gaan tegengaan... door nog meer identiteitsgevoelige informatie op te slaan en rond te mailen. Iets met klok en klepel.

Maar hee, het is echt ge-wel-di-ge techniek hoor, en ach de amtenaren die het invoeren zijn lekker bezig dus naar gezeur van die ver-ve-len-de burgers en hun pri-va-cy daar luisteren we gewoon niet naar. Doorstomen met die handel! Gaat lekker!
05-04-2015, 01:16 door Anoniem
"Goeree-Overflakkee zet gezichtsscan in tegen id-fraude"

Leuk, maar indien er nog geen biometrisch profiel van je gezicht bekend is, waar matchen ze dan tegen bij het maken van een gezichtsscan ? En is de gezichtsscan wel goedgekeurd voor deze toepassing in NL ?
05-04-2015, 11:30 door [Account Verwijderd]
Woensdag 1 april heeft wethouder Marnix Trouwborst de applicatie id-burger officieel in gebruik genomen door het laten scannen van zijn paspoort en het laten uitvoeren van een gezichtsherkenning.

In deze tijd van het jaar is het raadzaam de datum in het oog te houden. ;-)
05-04-2015, 14:44 door Anoniem
Religie en privacy?

Met name in de religieuze hoek heeft men het niet zo met privacy.
Er is er al een alziend oog dat alles ziet, waarvoor je je toch al niet kan verbergen en waarvoor je je zal moeten verantwoorden.
Tot die tijd is de overheid je baas en zal je je aan alles moeten conformeren wat zij je opdraagt.
Met een religieuze overheid is het religieuze ecosysteem compleet.

Religie? Kerken op Goeree Overvlakkee? Keuze genoeg.
http://www.buutengeweun.nl/kerken-op-goeree-overflakkee/

Dergelijke anti-privacy projecten moet je in dit soort kerkelijke gemeenten dus moeiteloos kunnen invoeren.
Zijn er dan helemaal geen alternatieven denkbaar in deze bible belt gebieden?
Als de ambtenaar niet altijd al zondags naast je zit en je al kent, contact opnemen met de betreffende kerkgemeente, een bijbelvraag of een blik op de kleding zou wellicht ook al voldoende helderheid kunnen verschaffen in dergelijke gebieden waar 'sociale religieuze controle' hoogtij viert.
Het religieuze gemak dient de mens, een fijn idee met een druk op de knop die andersdenkende zondaars te kunnen identificeren en voorgoed digitaal vast te pinnen. Als de naam pinterest niet al bezet was geweest ..

Religie, politiek en overheid?

Het gaat gewoon niet samen.
Religie is iets persoonlijks en hoort niet thuis in het publieke domein in de combinatie met alles dat met macht te maken heeft. Dan gaat het onherroepelijk fout.
Voor veel religieuzen is respect namelijk altijd eenrichtingsverkeer, respect dient er alleen te zijn voor hun geloof en hun standpunten. De rest zal zich dienen te conformeren aan hun geloof en niet andersom.

Dat is in de kern meestal het uitgangspunt van elke religie.
Iedereen die er anders over denkt zijn per definitie kennelijke zondaars waar je uiteindelijk niets mee te maken hebt. Zondaars die je nu ook met dit soort technische middelen kan bestrijden en lastigvallen.
Relikousenvoet tussen de deur met dank aan privacy schendende technieken van bedrijven als oribi.nl.

Ook het bedrijf dat de privacy schendende techniek levert is echt geen grap, een wrange dan, ze staan heus bij het Kvk ingeschreven, al hebben ze dat niet vermeld op hun website.
Oribi Software B.V. KvK 17252317 Vestigingsnr. 000015816923
Oribi Software BV. Oribi Software BV, ORIBI id-solutions. Ontwikkelen, produceren en uitgeven van software. ...

Er zal vandaag lokaal weer veel over vergiffenis gesproken zijn, misschien nog wel over tolerantie ook.
Maar daadwerkelijk respect voor anderen?
Het blijft een moeilijk onderwerp, je hoort wel of je hoort niet bij hun club.

Vastpinnen die mogelijke zondaars!
Allemaal voorgoed preventief digitaal vastgespijkerd met techniek van oribi.nl.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.