image

Onderzoek: 85% scholen gebruikt smartphone bij onderwijs

maandag 6 april 2015, 12:08 door Redactie, 1 reacties

Maar liefst 85% van de scholen gebruikt de smartphone bij het onderwijs, zo blijkt uit onderzoek van de NOS onder 137 scholen. De scholen hanteren verschillend beleid als het op het gebruik van de mobiele telefoon aankomt. De helft van de scholen staat de smartphone in de klas toe, maar het gebruik ervan mag alleen met toestemming van de leraar. Bij een kwart van de scholen is het gebruik helemaal vrij, terwijl tien procent een smartphone in de klas niet toestaat.

Bijna alle scholen die de smartphone voor het onderwijs gebruiken laten leerlingen hiermee informatie opzoeken. Ook het gebruik van educatieve apps en het gebruik van de smartphone voor quiz- en toetsdoeleinden komt bij een meerderheid voor. Op eenderde van de scholen communiceren docenten via de smartphone met leerlingen, terwijl eenvijfde de smartphone inzet om leerlingen te laten samenwerken.

De aanwezigheid van de smartphone in het klaslokaal kan ook voor problemen zorgen. Zo laten verschillende scholen weten dat de smartphone wordt ingezet voor fraude. Het gaat dan bijvoorbeeld om leerlingen die docenten filmen en deze beelden onder elkaar uitwisselen, of het fotograferen van toetsen om die vervolgens aan andere klassen te geven die de toetsen nog moeten maken. Ook komt het voor dat leerlingen leerboeken fotograferen en als "spiekbriefje" gebruiken.

Reacties (1)
07-04-2015, 11:24 door Anoniem
Dan is iedere leerling min of meer verplicht een smartphone te hebben. En krijg je ook al IN de klas het gezeur over wie de beste, de nieuwste, de duurste heeft. Lijkt mij helemaal niks. Echt goed onderwijs heeft genoeg aan papier, potlood, een schoolbord en een krijtje. Ook - nee: juist in de 21e eeuw.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.