image

Onderzoeker: telefoonscammers zijn niet onschuldig

maandag 6 april 2015, 13:01 door Redactie, 12 reacties

De telefoonscammers die mensen thuis bellen en zich voordoen als medewerkers van Microsoft zijn geen onschuldige callcentermedewerkers die een script voorlezen. Dat stelt de Australische onderzoeker Troy Hunt. Hij maakte in 2012 al een video die liet zien hoe de oplichters te werk gaan.

De scammers stellen dat er een probleem is met de computer en proberen vervolgens de gebruiker software te laten installeren zodat ze de controle over het systeem krijgen. Uiteindelijk worden de zogenaamde problemen opgelost en moet de gebruiker betalen. Onlangs waarschuwde Microsoft nog voor deze vorm van oplichting. Hunt was al enige tijd niet gebeld, maar werd onlangs twee keer op dezelfde dag benaderd en nam beide gesprekken op.

Bij één van de gesprekken wordt hij op het einde beledigd en uitgescholden door de oplichter. Daardoor is er volgens de onderzoeker geen twijfel dat het hier om onschuldige callcentermedewerkers zou gaan, maar dat deze mensen heel goed weten waarmee ze bezig zijn. "Dit zijn gewoon vervelende mensen en ik heb geen enkele twijfel dat ze medeplichtig aan deze misleidende en illegale activiteiten zijn", aldus Hunt.

Reacties (12)
06-04-2015, 13:15 door potshot
nou, DUH !!! zou ik zeggen..
06-04-2015, 13:21 door Anoniem
Man, man, wat een open deur zeg. Alsof iemand ooit maar één moment iets anders zou hebben geloofd. Ze verzieken je systeem als je ze hun zin geeft. Hoe kom je in vredesnaam op het idee dat ze onschuldig zouden kunnen zijn?! Wat voor een sukkel ben je dan?
06-04-2015, 13:26 door Anoniem
Het water in Australie is ook nat begrijp ik.
06-04-2015, 14:42 door Anoniem
Ik vraag me altijd af wat dit soort onderzoekers verdienen aan hun 'onderzoek'.
06-04-2015, 14:45 door Skizmo
Goh hee... dit is toch wel het meest 'no shit sherlock' artikel dat ik de laatste jaren gelezen heb. Is dit de nieuwe richting waar security.nl heen gaat ?
06-04-2015, 14:48 door Wim ten Brink
Duidelijk afgestudeerd aan de Open Deur Universiteit. ;-)
06-04-2015, 18:17 door Anoniem
Door Anoniem: Ik vraag me altijd af wat dit soort onderzoekers verdienen aan hun 'onderzoek'.

Clickbait !

Hoe het in ieder geval wat oplevert is de advertising op de site.
Mits er bezoekers langskomen, even een persberichtje de wereld in dat inhaakt op de actualiteit.

Wat laat de addon Ghoserty zien?
Ghostery found 6 trackers on www.troyhunt.com

Developer Media - Advertising
http://cdn1.developermedia.com/a.min.js
http://cdn2.developermedia.com/a.min.js

En of de rest wat oplevert aan $$$ voor Troy?
En voor andere 3rd parties.

AddThis
Widgets, Social
http://s7.addthis.com/js/300/addthis_widget.js#pubid=ra-509c4d0f3baec57e
http://s7.addthis.com/js/300/addthis_widget.js#pubid=ra-509c4d0f3baec57e

Disqus
Widgets, Commenting System, Social
http://troyhunt.disqus.com/embed.js
http://troyhunt.disqus.com/count.js

Google Analytics
Analytics, Analytics
http://www.google-analytics.com/analytics.js

Google+ Platform
Widgets, Social
https://apis.google.com/js/plusone.js
https://apis.google.com/js/plusone.js

Twitter Button
Widgets, Social
http://platform.twitter.com/widgets.js
06-04-2015, 19:13 door Anoniem
Bekijk dit van de hoek waarbij de betreffende "call center" medewerker wordt vertegenwoordigd door het type advocaat waar zelfs een Nazi kampbeul het schaamrood van op de kaken zou krijgen.

Hoe meer er gedocumenteerd wordt, hoe ogenschijnlijk onzinnig ook, hoe meer die praktijken in de openbaarheid worden gebracht, hoe minder kans er is dat een rechter/politicus daar een zacht oordeel over gaat uitspreken.
Internationaal gesproken.

Immers, deze praktijken, van deze zwendelaars, bestaan enkel en alleen maar omdat er niemand van "de macht" er de noodzaak van inziet om het kei- en keihard aan te pakken. Internationaal. Doch zonder (semi) onschuldigen te slachtofferen teneinde de statistieken ter wille te zijn.

Ter vergelijking, er zijn nog steeds landen in deze wereld waar drugssmokkelaars (in deze context: naïevelingen die dachten met een licht vergrijp, in andere landen, snel rijk te worden) de doodstraf krijgen. Daar is veel meer aandacht voor, en politieke/rechtelijke wil om in te grijpen, en nog steeds gebeurt dat dagelijks. De voorlichting, de preventie, hapert aan alle kanten.

Zolang "no shit sherlock" het mantra blijft in deze zal er weinig veranderen. De verantwoordelijke organisaties dienen internationaal opgejaagd te worden en keihard afgerekend te worden op hun maatschappelijke verantwoordelijkheden.
06-04-2015, 19:20 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik vraag me altijd af wat dit soort onderzoekers verdienen aan hun 'onderzoek'.

Clickbait !

Is dat niet een beetje paranoide? Als je zijn blog leest (wat gratis is) zie je dat hij echt wel weet waar hij het over heeft. De man is ook "Microsoft MVP for Developer Security, Pluralsight author and international speaker". Dat iedereen het hier nu zo goed weet wil nog niet zeggen dat dat voor alle web gebruikers geldt. De microsoft scam is in veel landen een probleem en ik kan me voorstellen dat er sommige mensen zijn die misschien denken dat de indiers die bellen gewone call center mensen zijn. Dus niet, wat je mooi in zijn opname kunt horen
06-04-2015, 19:41 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 06-04-2015, 19:42
[Verwijderd]
07-04-2015, 10:14 door SPlid
Anoniem 19:20 , denk het niet, iedereen heeft een verdienmodel, de laatste keer dat ik keek ging de zon nog voor niks op .
07-04-2015, 12:25 door Anoniem
Als ze er achter komen dat ze door de mand gevallen zijn, en zeggen "I am scamming you" en "I have all the right in the world to do this" ... hmmm, geloof niet dat het dan voor de grap bezig zijn. Dit soort praktijken is in sommige landen gewoon een volkssport.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.