image

Terreurdreiging Nederland blijft onveranderd substantieel

dinsdag 7 april 2015, 16:17 door Redactie, 8 reacties

Het dreigingsniveau in Nederland blijft onveranderd "substantieel", wat betekent dat de kans op een aanslag tegen Nederland reëel is. Toch zijn er geen concrete aanwijzingen voor een aanslag op dit moment, zo heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) laten weten.

Dat schrijft de NCTV in het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN) dat vandaag naar de Tweede Kamer werd gestuurd (pdf). Net als in de vorige twee dreigingsbeelden laten de cijfers van het aantal mensen dat naar conflictgebieden is uitgereisd een kleine toename zien, tot 190 personen. Daarvan zijn er 35 teruggekeerd en 30 gesneuveld.

Maatregelen

Volgens de NCTV zijn en worden er allerlei maatregelen genomen om jihadisme tegen te gaan. Zo zijn er een aantal wetsvoorstellen gedaan of in voorbereiding, waaronder een meldplicht en uitreisverbod. Op Europees niveau zijn naar aanleiding van de aanslagen in Parijs nadere afspraken gemaakt over samenwerking. Europa zal op een aantal maatregelen de komende tijd inzetten. Onderdeel daarvan is een verbeterde informatie-uitwisseling over jihadisten.

De lidstaten leveren al langer in toenemende matedata aan bij het Europol Focal Point en het aantal signaleringen van terrorisme in het Schengen-Informatiesysteem (SIS) neemt elke maand toe. Nederland hoort bij de koplopers qua informatie-uitwisseling met Europol en Interpol op dit terrein. Ook zijn op Europees niveau maatregelen aangekondigd zoals de aanpak van internetpropaganda en de aanpak van illegale vuurwapens.

Reacties (8)
07-04-2015, 17:11 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
07-04-2015, 18:15 door Anoniem
... en het blijft ook onveranderd complete bullshit.
07-04-2015, 18:26 door Anoniem
Levert dat "uitwisselen" nou ook wat op? Kan het ook wat opleveren als je vantevoren al weet dat noch de politiek noch de ambtenaren de daadkracht hebben om ook wat nuttigs te doen? Wat heeft het dan nog voor zin om heel druk informatie in de rondte te strooien en rapportjes te schrijven waarin je opschrijft dat je zelf toch nog steeds heel erg bang bent van al die informatie die je gezien hebt?

Laatst weer zo'n enorm gevingerwijs binnen en van en naar verschillende ministeries over wie er waar wat had moeten zeggen, melden, aangeven, noem maar op, maar van deze NCTV voorheen NCTb geen sjoege--en dat terwijl dat "coordineren" toch hun nationale taak is. Het enige wat zichtbaar is zijn rapportjes dat het nog steeds ellende is in terrorismedreigingsland en dat ze dus nog steeds nodig zijn. Maar dat laaste stukje is altijd impliciet en als puntje bij paaltje komt is er niets van te merken.
07-04-2015, 21:10 door Anoniem
Er zijn geen concrete aanwijzingen, en toch is de dreiging substantieel, is dit niet een contradictie???
08-04-2015, 00:27 door Anoniem
Hand in eigen boezem steken is er helaas niet bij...
08-04-2015, 01:41 door Anoniem
Door Anoniem: Er zijn geen concrete aanwijzingen, en toch is de dreiging substantieel, is dit niet een contradictie???
Nee, want op dit moment komt de grootste terroristische dreiging van binnenuit, n.l. van onze eigen regering.
08-04-2015, 08:59 door Anoniem
Dit hele artikel samengevat in een 22 seconden clipje uit een animatie serie:
www.youtube.com/watch?v=dxiddLVVXt0
08-04-2015, 22:23 door Anoniem
Ik ben banger voor die aanslagen in, met name, blauwe enveloppen dan dat ik mij zorgen maak over iemand met een bomgordel of een vuile bom. En voor wat betreft dat laatste, maak ik mij meer zorgen over bestuurlijk wanbeleid die tot lokale (milieu)rampen leidt, of afval van een criminele chemische drugsbrouwer, dan een onbekend busje die ergens geparkeerd staat met een verward persoon daarin.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.