image

Chrome-extensie steelt surfgedrag 1,2 miljoen gebruikers

woensdag 8 april 2015, 15:01 door Redactie, 5 reacties

Een populaire extensie voor Google Chrome heeft het surfgedrag van 1,2 miljoen gebruikers verzameld om te kunnen doorverkopen aan derde partijen, zonder dat er in eerste instantie alarmbellen bij Google afgingen. De Webpage Screenshot-extensie liet gebruikers eenvoudig screenshots van websites maken en had met een score van 4,5 sterren op een schaal van 5 een goede beoordeling.

Het spyware-onderdeel van de extensie werd pas een week na de installatie in Chrome actief. "Klaarblijkelijk is er een grote kwetsbaarheid in de manier waarop de code van elke Chrome-extensie wordt gecontroleerd, wat ons doet afvragen hoeveel extensies er nog meer zijn die spyware verbergen", waarschuwt het Deense beveiligingsbedrijf CSIS. Uit onderzoek van de IT-beveiliger zou blijken dat de spyware ook bij grote Zweedse bedrijven is aangetroffen.

Doordat de spyware-code een week na de installatie werd gedownload zou de controle van Google worden omzeild. Eenmaal actief stuurde de extensie het surfgedrag van gebruikers door naar een server met een Amerikaans IP-adres. Inmiddels heeft Google de extensie uit de Chrome Store verwijderd. Volgens CSIS laat het incident echter zien dat de beveiliging moet worden aangescherpt, aangezien deze extensie al door meer dan 1,2 miljoen gebruikers was geïnstalleerd voordat er actie werd ondernomen.

Reacties (5)
08-04-2015, 16:53 door Anoniem
Daarvoor gebruik ik Save to Drive. Maakt een PNG van de complete website en upload deze naar Drive. Niet voor iedereen een optie :P

https://chrome.google.com/webstore/detail/save-to-google-drive/gmbmikajjgmnabiglmofipeabaddhgne
08-04-2015, 18:22 door Anoniem
Google doet precies hetzelfde via je url-balk. Pot, ketel, etc.. *zucht*
09-04-2015, 10:47 door potshot
printscreen werkt ook nog altijd..
09-04-2015, 12:49 door Anoniem
Door potshot: printscreen werkt ook nog altijd..
Omslachtig als je de volledige pagina (dus ook de delen buiten beeld) wil "hebben".
09-04-2015, 15:53 door Anoniem
Windows 7 heeft een eigen knipprogramma, dus waarom een extentie!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.