image

BSA: retailsector grootste gebruiker illegale software

vrijdag 10 april 2015, 12:33 door Redactie, 6 reacties

Nederlandse bedrijven in de retailsector en zakelijke dienstverleners waren vorig jaar de grootste gebruikers van illegale software, zo claimt de BSA. De organisatie stelde vast dat 25 procent van de bedrijven in de detailhandelssector en achttien procent van de bedrijven in de zakelijke dienstverlening ongelicentieerde software gebruikten. De bouwsector eindigde op de derde plaats met vijftien procent.

De hoogste schikking die vorig jaar door de BSA in Nederland werd getroffen bedroeg 140.000 euro. Dit was alleen de vergoeding die het bedrijf moest betalen voor illegaal softwaregebruik. De kosten voor het aanschaffen van de juiste licenties kwamen daar nog bovenop. "“Feiten liegen niet. Het gebruik van software zonder licentie is een risico en 25 procent van alle software in Nederland wordt gebruikt zonder licentie. Bedrijven zijn zich hier vaak niet van bewust", zegt Georg Herrnleben van de BSA.

Via een nieuwe campagne worden bedrijven nu voor deze risico's gewaarschuwd. Het gaat dan onder andere om de aanwezigheid van malware in illegale software. Volgens de BSA is één op de drie gekopieerde softwarepakketten besmet met malware. Ook wordt er gewezen naar een recent onderzoek dat een sterk verband aantoont tussen ongelicenseerde software en malware.

Reacties (6)
10-04-2015, 12:43 door Anoniem
Volgens de BSA is één op de drie gekopieerde softwarepakketten besmet met malware. Ook wordt er gewezen naar een recent onderzoek dat een sterk verband aantoont tussen ongelicenseerde software en malware.
FUD. Het komt veel vaker voor dat een _legaal_ gekocht pakket wordt uitgerold naar meer werkplekken dan volgens de licentie mag. Op papier is dat illegaal, terwijl het product zelf legaal is aangeschaft. Ik heb zelf een dergelijke inventarisatie meegemaakt en het is ongelofelijk hoe moeilijk het is om alleen al een overzicht te krijgen van alle geïnstalleerde software op machines binnen je bedrijf. Denk alleen al aan laptops die maar x-keer per maand aan je interne netwerk hangen, waardoor scannen erg lastig is. Daarna moet je je gaan verdiepen in de licentiestructuur van (bijvoorbeeld) Microsoft, wat ook ontzettend lastig is (geldt een licentie per fysieke server, of per CPU kern, en hoe ga je dan om met VM's en shared resources enz enz).
Wellicht kan de sector dus zelf ook wat doen aan deze onwerkbare situatie.
10-04-2015, 12:46 door Anoniem
Komkommerpersberichtentijd begint vroeg dit jaar.

Ik zeg, ben je slim, doe als Ernie Ball, maar dan voordat de BSA langskomt. Scheelt een hoop poen, nu en later. Want als de BSA langskomt dan beginnen ze onmiddelijk met "ka-ching!" en rekenen ze zichzelf lekker rijk. En je hangt altijd want je hebt nooit je licentieadministratie geheel op orde. De meest robuuste methode van risicos inperken is op zoveel mogelijk open source inzetten, ook al lukt wellicht niet alles, niet gelijk. Zeker op de lange termijn is het de moeite gewoon waard.
10-04-2015, 13:21 door Anoniem
Install OCSinventory en alles word bijgehouden, ook nieuwe software

http://www.ocsinventory-ng.org/en/
10-04-2015, 15:40 door Eric-Jan H te D
10-04-2015, 17:30 door Anoniem
Er zijn ook zaken te vinden waarbij de leverancier zegt dat er inbreuk is maar dat ze in feite zelf fout zitten.
Kwestie van goed advies inwinnen met daarbij maken van de afwegingen kosten/baten. Op zoek naar juridische bijstand?
(humor: ik heb geen relatie met de mensen achter deze site. Waardeer ze wel)
12-04-2015, 17:21 door Anoniem
De BSA vertegenwoordigd belanghebbenden die er een sport van maken om licenties zo ingewikkeld mogelijk te maken.
Je kan er zo ongeveer drie keer academisch in afstuderen en dan nog geen 100% score halen. Zo wollig en nodeloos ingewikkeld is het allemaal. Voortdurend aan verandering onderhevig ook nog.

Als de BSA werkelijk als streven zou hebben om illegaliteit te bestrijden dan zou zij die belanghebbenden intern vlam hard op de vingers tikken: jongens, zeur en zeik niet zo, maak het simpeler en eenduidiger.
Maar nee, de BSA heeft er juist belang bij dat het een mijnenveld blijft. Dat is hun broodwinning.

Dus BSA, zeg gewoon waar het op staat: wij zijn er om jullie het leven zuurder te maken, zogenaamd "gewaardeerde" klanten. Want dure licenties is niet genoeg. Nodeloos ingewikkelde bewoordingen die uitsluitend bedoeld zijn om verwarring te veroorzaken zijn niet genoeg. Nee, uitknijpen als citroenen waar en wanneer wij willen is de gewenste positie. Zodat je lot, als "gewaardeerde" klant, altijd afhankelijk is van een of andere extern commercieel belanghebbende.

BREIN is ook zo'n club. Moeten het vooral hebben van wollig taalgebruik, onduidelijke sponsors, lobbyisten en ingepakte politici. Het heeft helemaal niets te maken met een of ander nobel streven. Alleen maar met zoveel mogelijk anderen op slinkse wijze in de tang te krijgen zodat die nog meer uit te knijpen zijn.

Nou, BSA, zeg gewoon wat je werkelijk wilt. Honderden euro's per uniek persoon, per uniek apparaat, en als het even kan per document. Ieder jaar opnieuw, voor meer van hetzelfde. Maar zeg er dan ook even bij dat zelfs dat eigenlijk niet genoeg is voor jullie. Liever hebben jullie direct toegang tot ieders inkomen en dan bepalen jullie wel wat er overblijft om van te leven.

En, BREIN, zeg ook gewoon wat je werkelijk wilt. Gewoon voor iedere poep en scheet een flinke financiele injectie ten behoeve van al vette dikke bankrekeningen waar vrijwel niemand anders van profiteert. Voor, feitelijk, niks. Want stel je voor dat er zoiets als redelijkheid en billijkheid zou zijn. Getver, dat toch zeker niet. Of nog erger, een werkelijk kapitalistische vrije markt. Een echte. Waar consumentkeuze de meest bepalende factor is. En niets anders.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.