image

Tiener opgepakt na aanpassen bureaublad leraar

zaterdag 11 april 2015, 06:32 door Redactie, 13 reacties

In de Verenigde Staten is een 14-jarige jongen door de politie opgepakt na het aanpassen van het bureaublad van zijn leraar. De jongen wist met het wachtwoord van de docent op diens computer in te loggen en veranderde de achtergrond in een foto van twee zoenende mannen.

De tiener werd door de lokale sheriff aangehouden wegens een overtreding tegen een computersysteem en ongeautoriseerde toegang, wat een misdrijf is. Vorig jaar was de scholier, samen met andere leerlingen, al eens drie dagen geschorst wegens hetzelfde vergrijp. De tiener kon op de systemen van de leraar inloggen omdat hij het wachtwoord zag toen het werd ingetypt. Het wachtwoord bleek de achternaam van de docent te zijn. Volgens de lokale sheriff zou de scholier al twee jaar over het wachtwoord beschikken.

De moeder van de jongen begrijpt niet waarom haar zoon is opgepakt, aangezien hij geen schade veroorzaakte of belangrijke bestanden benaderde die wel op het systeem stonden. De school in kwestie heeft inmiddels een onderzoek ingesteld hoe het kon gebeuren dat leerlingen over de wachtwoorden van docenten beschikten en zegt disciplinaire maatregelen te nemen tegen werknemers die wachtwoorden deelden, zo meldt 10 News. De tiener is 10 dagen van school geschorst en het is onduidelijk of hij na de schorsing zal terugkeren om het schooljaar af te maken, aldus de Tampa Bay Times.

Reacties (13)
11-04-2015, 06:55 door Anoniem
Wow. Boot met knoppix en je kunt het zonder password. Het probleem is dat er geen fatsoenlijke encryptie de die machine draaide.
11-04-2015, 08:29 door Anoniem
Ongeveer iedere leerling daar had de wachtwoorden van ongeveer iedere leraar. Wachtwoorden hetzelfde als achternamen en die wachtwoorden werden ook nog eens regelmatig vol zichtbaar ingegeven. Dan is een onderzoek moeten instellen om er achter te komen hoe dat nou toch helemaal kon wel een volledig brevet van onvermogen.

Het schoolse onvermogen wordt nu op deze scholier afgewenteld met een "felony" aanklacht, zegge "zwaar misdrijf". Lijkt me in context toch een zekere mate van overtrokken. Lijkt me ook dat je op zo'n school je kinderen niet op school wil hebben. Maargoed, daar heb je vaak geen keuze in gezien het districtenstelsel.

Je kan zeggen "only in America" maar voor dit soort zaken heeft fark de "Florida tag" -- het is wel een van de staten waar de meest compleet idiote dingen gebeuren, zoals hier, totaal overtrokken reageren en een kind de schuld geven van je eigen falen, toch niet de sterkst mogelijke zet van een schoolbestuur, en ook niet helemaal in lijn met hun dienstopdracht. Wat best wel zuur is want ook als het nu met een sisser afloopt zal dit deze scholier nog jaren achtervolgen.
11-04-2015, 08:45 door Anoniem
Natuurlijk moeten medewerkers van welke organisatie dan ook zich beter bewust maken met de gevolgen voor henzelf, als bijvoorbeeld een rancuneuze student er pornografie op had gezet, en dan anoniem aangifte gedaan.
Bewijs dan maar eens, dat jij er niks mee hebt te maken.
11-04-2015, 09:06 door scrippie
Door Anoniem: Wow. Boot met knoppix en je kunt het zonder password. Het probleem is dat er geen fatsoenlijke encryptie de die machine draaide.

Blijft "indringing in een geautomatiseerd systeem", volgens Nederlands recht dan wel te verstaan. Maar vind wel dat er ook naar de leeftijd gekeken mag worden en zie het dan ook meer als schools/puber gedrag :-)

En een password = achternaam is nou ook niet 2015, school zou het moeten afdwingen, wijzigen elke maand etc. School lokt het dus beetje uit.
11-04-2015, 14:33 door Anoniem
Hoewel ik faliekant tegen biometrische toepassingen ben, kan ik me voorstellen dat voor een docent het inloggen op een eigen systeem met een vingerafdruk echt een uitkomst zou kunnen zijn omdat het snel en efficiënt is en beschermt tegen schouderkijken daar dat een vrij reële 'dreiging' is met 8 x 25 à 30 leerlingen (met twee spiedende ogen) op een dag.

Toch blijf ik tegen biometrische wachtwoord toepassingen, argumenten als handig en praktisch zijn misschien wel de grootste dreigingen voor privacy en veiligheid.

Iemand anders een aanvaardbaar en werkbaar alternatief?
Het ouderwetse verhoogde podium met bureau voor de docent maar weer in ere herstellen?
11-04-2015, 18:07 door 12345dan
Jeetje, waar slaat dit op? Even een nablijfuurtje en klaar, heeft de politie daar niets beters te doen? De leerling in kwestie heeft, zover ik heb kunnen herleiden, nergens cijfers veranderd en geen bestanden verwijderd. Het enige wat hij heeft veranderd is de achtergrond van het bureaublad, dat is ook echt een schorsing van 10 dagen en een arrestatie op je veertiende(!) waard.

Wat zijn de maatregelen tegen kinderen die een medeleerling verbaal en fysiek pesten? De doodstraf?
11-04-2015, 18:50 door Anoniem
Door Anoniem: Hoewel ik faliekant tegen biometrische toepassingen ben, kan ik me voorstellen dat voor een docent het inloggen op een eigen systeem met een vingerafdruk echt een uitkomst zou kunnen zijn omdat het snel en efficiënt is en beschermt tegen schouderkijken daar dat een vrij reële 'dreiging' is met 8 x 25 à 30 leerlingen (met twee spiedende ogen) op een dag.
Dat lijkt maar zo. Voor je het weet hebben de kindertjes die vingerafdrukken gekopiërd en dan heb je geeneens meer de ruimte om je wachtwoorden te wijzigen. Want laten we wel wezen, er werd hier ongelofelijk dom met technologie omgegaan. Daar dan meer technologie tegenaan willen gooien zonder veel begrip van de materie maakt de boel niet automatisch beter. Nog maar even goed nadenken dus.

Iemand anders een aanvaardbaar en werkbaar alternatief?
Je zou, bijvoorbeeld, een chipkaartlezer aan de computer kunnen plakken waar de leraar even zijn chipkaart in kan steken voor dat ene beetje extra macht nodig tijdens de les. Met als logisch gevolg: Wil je leerlingen ook per chipkaart identificeren dan heb je dus twee lezers nodig, eentje voor de leerling en eentje voor de leraar om

Je zou zoiets nog steeds willen scheiden van de functies die de leraar op zijn eigen werkstation heeft. Daar gebruikt hij wellicht chipkaart en wachtwoord voor. En dan een wachtwoord wat niet gelijk is aan zijn achternaam!

Als het per se met een NFC/RFID/draadloze chipkaart chipkaart moet, dat kan ook. Dan kun je zelfs de kaart met draadloze chip voor het "even bij de leerling" en de bedrade chipkaart (plus redelijk wachtwoord) voor het eigen werkstation.

Je moet dan wel even iets handigs verzinnen voor als de leraar even de klas in moet en dan er weer voor gaat zitten; dan is die kaart er dus uit geweest en z'n sessie op z'n eigen werkstation moet dan ook gewoon braaf weer terugkomen als de kaart teruggestoken wordt.

Het ouderwetse verhoogde podium met bureau voor de docent maar weer in ere herstellen?
Niet met alle geweld met technologie willen smijten? Je wéét dat die docenten tussen de leerlingen staan. Interactie met leerlingen om ze te kennis en kunde bij de brengen is per slot van rekening het kerndoel, niet het gepiel met al die oh zo mooie technologie.

Niet dat het overal aanwezige middle management daar iets van snapt. Dat kun je ook wel aan dit soort overreacties zien.
11-04-2015, 18:53 door Eric-Jan H te D
Waar is
de goede oude punaise op de stoel gebleven.
Of
het op scherp gezette bureau.
Of
vieze dingen op het bord schrijven of tekenen.
Of
juist de met veel precisie opgeschreven uitwerking van een formule wegpoetsen

"Those were the days"
11-04-2015, 21:39 door Anoniem
Door 12345dan: Jeetje, waar slaat dit op? Even een nablijfuurtje en klaar, heeft de politie daar niets beters te doen? De leerling in kwestie heeft, zover ik heb kunnen herleiden, nergens cijfers veranderd en geen bestanden verwijderd. Het enige wat hij heeft veranderd is de achtergrond van het bureaublad, dat is ook echt een schorsing van 10 dagen en een arrestatie op je veertiende(!) waard.

Wat zijn de maatregelen tegen kinderen die een medeleerling verbaal en fysiek pesten? De doodstraf?

Misschien eerst eens stoppen met het vergelijken van appels en peren. Dat is voornamelijk een reflex om elke zinnige
discussie te voorkomen. De jongeman in kwestie wist niet dat dit niet mocht, een schoolvoorbeeld van een leugen dus.
Natuurlijk moet ook de onderwijzer hard worden aangepakt, omdat die zou moeten weten, dat je een schoolcomputer
extra moet beveiligen. Als het veiligheidsprotocol wereldwijd beter op haar waarde zou worden geschat, zou veel ellende
worden voorkomen.
12-04-2015, 15:57 door Anoniem
Als de Moeder het al niet begrijpt?
Ik vind het dus helemaal geen overreactie.
Ik denk dat je deze jongeman wat moet leren over bijv. Privacy en over dat je met je p.... Van andermans zaken afblijft.
Dat zijn toch 2 basisprincipes die je van een gesocialiseerd persoon mag verwachten.
13-04-2015, 22:05 door Anoniem
Tsja , vroeger zat je niet aan het bureaublad van een leraar , behalve om er een appel op te leggen dan .

Veel verder dan een punaise op zijn stoel kwam het niet :)
14-04-2015, 16:14 door Anoniem
Door Anoniem: Tsja , vroeger zat je niet aan het bureaublad van een leraar , behalve om er een appel op te leggen dan .

Veel verder dan een punaise op zijn stoel kwam het niet :)

Was de reactie op de punaise ook een aanklacht voor poging tot zware mishandeling dan wel poging tot doodslag ?
(doodslag - met genoeg pech bij een infectie is dat niet uit te sluiten)
14-04-2015, 19:35 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Tsja , vroeger zat je niet aan het bureaublad van een leraar , behalve om er een appel op te leggen dan .

Veel verder dan een punaise op zijn stoel kwam het niet :)

Was de reactie op de punaise ook een aanklacht voor poging tot zware mishandeling dan wel poging tot doodslag ?
(doodslag - met genoeg pech bij een infectie is dat niet uit te sluiten)

Sterker nog ... de politie werd niet eens gebeld .
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.