image

Belgische krantensites offline na gehackt netwerk

maandag 13 april 2015, 08:09 door Redactie, 0 reacties
Laatst bijgewerkt: 13-04-2015, 08:52

Verschillende Belgische krantensites zijn enkele uren offline gehaald nadat het netwerk van de uitgever werd gehackt. Het gaat om de Rossel-groep, die onder andere uitgever is van kranten Le Soir, Vlan en Sudpresse. "We proberen de oorsprong van de aanval te achterhalen", aldus Didier Hamann, hoofd van Le Soir, tegenover De Standaard. "We hebben de websites uitgeschakeld om te vermijden dat meer informatie besmet raakt of dat er propaganda op de pagina's verschijnt. We hebben het systeem intern al wel kunnen herstellen."

In eerste instantie werd er aan technische problemen gedacht, maar om 21:30 uur gisterenavond bleek het toch om een aanval te gaan. "We zijn regelmatig het doelwit van aanvallen, die gewoonlijk snel aan het licht komen", laat Hamann op de website van Le Soir weten. "Maar in dit geval hebben de firewalls niet gewerkt zoals gewoonlijk."

Pascal Van Der Biest, CIO van Rossel, meldt op de website van Sudpresse dat de aanval niet op afstand kon worden verholpen. "We moesten naar het datacentra waar onze servers staan. Na onderzoek besloten we onze webomgeving uit te schakelen om te voorkomen dat de aanvallers die gebruikten om boodschappen naar buiten te verspreiden." Wie er achter de aanval zit is onbekend, maar volgens Van der Biest ging het om een goed georganiseerde aanval. Inmiddels zijn de websites van de uitgever weer in de lucht.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.