image

Europese campagne om netneutraliteit te beschermen

dinsdag 14 april 2015, 07:24 door Redactie, 0 reacties

Verschillende Europese burgerrechtenorganisaties, waaronder het Nederlandse Bits of Freedom, zijn een campagne gestart om netneutraliteit in Europa te beschermen. Via de website savetheinternet.eu worden burgers opgeroepen om politici te benaderen en te vragen zich voor echte netneutraliteit in te zetten.

Vorig jaar stemde het Europees Parlement voor duidelijke en bindende regels wat betreft netneutraliteit. Hierdoor moeten internetproviders al het verkeer gelijk behandelen en mogen ze het verkeer van bepaalde diensten niet voortrekken. Begin maart werd er volgens de burgerrechtenorganisaties door de EU-lidstaten een onsamenhangende en misleidende tekst aangenomen die netneutraliteit zou ondermijnen.

Op dit moment vinden de laatste onderhandelingen over de uiteindelijke tekst van de nieuwe wetgeving plaats en via de campagne willen de burgerrechtenorganisaties Europese burgers mobiliseren. "Internetgebruikers verliezen de vrijheid om te kiezen van welke diensten zij online gebruik maken als Europa geen echte netneutraliteit garandeert", waarschuwt Bits of Freedom.

De Europese Commissie en een aantal grote lidstaten willen echter een verordening aannemen die internetproviders de mogelijkheid biedt om extra geld te vragen voor online diensten. Daardoor zou het open internet in gevaar komen. "Het is ongelooflijk dat sommige lidstaten zich zo laten belobbyen dat ze nu roekeloos omgaan met deze technologie. Het zou heel slecht zijn voor zowel onze economie als voor de samenleving als netneutraliteit niet wordt gegarandeerd. Daarom doen we een beroep op Europarlementariërs om zich sterk te maken voor netneutraliteit", zegt Floris Kreiken van Bits of Freedom.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.