image

Meeste Brabanders geven geen toestemming voor inzage EPD

dinsdag 14 april 2015, 17:33 door Redactie, 14 reacties

Deze maand gaan apothekers en huisartsenposten in West-Brabant over op het elektronisch patiëntendossier, maar een meerderheid van de patiënten heeft nog altijd geen toestemming voor inzage in hun dossier gegeven. Op dit moment heeft pas 37,4% officieel bevestigd dat anderen in hun dossier mogen kijken. 41,5% heeft er geen probleem mee dat apothekers het medisch dossier inkijken.

De Huisartsenkring West-Brabant geeft onduidelijkheid en onzekerheid als voornaamste reden om niet te tekenen, maar laat weten dat er nu officieel toestemming wordt gevraagd voor iets dat al tien jaar in regio West-Brabant het geval is. "We hebben nu nog inzage in 95 procent van de dossiers. Maar er officieel voor tekenen roept onzekerheid op bij mensen", zegt woordvoerster Esther Moons tegenover BN de Stem.

Ze merkt op dat het streven niet is gehaald. "We hebben ingezet op vijftig procent aanmeldingen." Moons wijst ook naar de lange aanlooptijd van het Landelijk Schakelpunt (LSP), zoals het nieuwe EPD wordt genoemd. "Eerst zou er een elektronisch patiëntendossier komen met landelijke dekking. Dat is niet doorgegaan. Nu is er het regionale LSP. Het is voor ons nog net te begrijpen, maar de patiënt snapt het niet meer."

Reacties (14)
14-04-2015, 19:20 door spatieman
ik ook niet !
15 jaar geleden was het EPD niet nodig, 20 jaar terug ook niet.
40 jaar terug ook nog niet eens.
dus waarom nu opeens wel ?
14-04-2015, 19:44 door Anoniem
Sinds ik op mijn doosje medicijnen mijn burgerservicenummer zag staan was mijn vertrouwen in die apotheek goed weg .
Dus de kat op het spek binden en ze toegang geven tot nog meer informatie kunnen ze permanent op hun buik schrijven .
14-04-2015, 19:58 door Anoniem
Wat is dit nou weer voor truc?

Wordt er nou gesuggereerd dat het EPD/LSP er in Brabant feitelijk altijd al was en dat iedereen daarom maar snel even toestemming moet geven?
Zeg maar vlug Ja want het was er al?
14-04-2015, 20:20 door Anoniem
Slechts 37,4% heeft toestemming gegeven, maar 95% van de dossiers kan worden ingezien door artsen, omdat ze al 10 jaar zo werken.

Is dat niet illegaal?
14-04-2015, 21:08 door Anoniem
De 95% waar hier naar gerefereerd wordt zijn de OZIS ringen hierop zijn de meeste wel aangesloten.
Er is per regio een eigen OZIS ring, noem het een regionale LSP als je wilt.
14-04-2015, 22:10 door superglitched - Bijgewerkt: 14-04-2015, 22:11
Door Anoniem: Slechts 37,4% heeft toestemming gegeven, maar 95% van de dossiers kan worden ingezien door artsen, omdat ze al 10 jaar zo werken.

Is dat niet illegaal?
Uw dokter heeft ook een EPD met uw gegevens erin die ook met andere gedeeld kan worden. Als u geen toestemming hebt gegeven voor het delen, zal een andere beroepsmatige gebruiker ook geen inzage moeten hebben. Het gaat hier echter om het landelijk EPD waarin gegevens landelijk beschikbaar zijn.

Verwissel echter maar eens van dokter, krijgt u de vraag wie uw vorige dokter was en wordt een verzoek tot uitwisseling gegevens gedaan.

In de praktijk zijn EPD's al massaal met elkaar gekoppeld tussen ziekenhuizen en andere professionals, voornamelijk in de geestelijke gezondheidszorg.

Kortom, wetgeving en praktijk lopen niet altijd synchroon.
14-04-2015, 22:47 door Anoniem
Door superglitched:

In de praktijk zijn EPD's al massaal met elkaar gekoppeld tussen ziekenhuizen en andere professionals

Nee dat is niet zo (behalve blijkbaar dan in brabant)
15-04-2015, 07:21 door Anoniem
Ik snap het prima. En ik wil het niet.

Volgens mij snappen de mensen die ons dit door de strot proberen te drukken het niet.
En je kunt je arts vertellen dat je het niet wil. Bij mijn huisarts werkt dat - al in: toen ik een keer bij een vervanger was, begon die erg te mopperen dat die niet bij mijn gegevens kon. Mijn enige commentaar: mooi, dan werkt dat.
15-04-2015, 08:53 door Preddie - Bijgewerkt: 15-04-2015, 08:55
Door Anoniem: Wat is dit nou weer voor truc?

Wordt er nou gesuggereerd dat het EPD/LSP er in Brabant feitelijk altijd al was en dat iedereen daarom maar snel even toestemming moet geven?
Zeg maar vlug Ja want het was er al?

Dat klopt, dit was er ook al alleen dan op lokale schaal. Als ik me goed herinner was het een OPT-OUT systeem waarbij dus automatisch deelname tenzij je nadrukkelijk aangaf dit niet te willen. De meeste deelnemers van het zogenoemde CHD (als ik het me goed herinner) weten niet eens van het bestaan af. Vandaar dat het deelnemers percentage zo hoog is. Stap maar eens een willekeurige wachtkamer van een huisartsenpost in Brabant binnen en vraag mensen of zij deelnemen aan het CHD.
15-04-2015, 12:13 door Anoniem
Door spatieman: ik ook niet !
15 jaar geleden was het EPD niet nodig, 20 jaar terug ook niet.
40 jaar terug ook nog niet eens.
dus waarom nu opeens wel ?

Onzin argument.

Als er geen geneeskunde zou zijn zou de mens gemiddeld veel gezonder zijn. (doordenkertje)
16-04-2015, 12:32 door Anoniem
Toch niks mis mee, lijkt mij prima, waar ik kom in welke ziekenhuis, doktor, arts , onverwachts waar dan ook, mijn dosier is op te vragen.
16-04-2015, 12:59 door Anoniem
Het probleem is -ik heb de begeleidende folder gelezen- dat de afbakening van wie er wel en wie er geen toegang heeft tot jouw gegevens als je toestemming geeft, veel te vaag is.

Met mijn beperkte vertrouwen in (overheids)instanties lees ik dat als dat in feite iedereen toegang krijgt en dat wil ik niet.
Daarom dus NEE voor mij en mijn nog minderjarige dochter.
16-04-2015, 13:36 door Anoniem
Dan hebben de Brabanders de opt-out niet gebruikt.
Meende echter dat per 1 januari van dit jaar mensen zonder opt-in automatisch zouden worden verwijderd.
Niet dus? Misschien ook een teken dat we deze initiatieven moeten wantrouwen
16-04-2015, 18:48 door Anoniem
Ze hebben iets bedacht, ingevoerd en in gebruik genomen waar toestemming voor nodig is. Ook als er geen toestemming is bestaat het toch. Hoezo op de zaken vooruit lopen? Gegevens delen en inzien, gewoon omdat het kan. Ik zeg dus niets meer bij m'n huisarts...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.