image

Vijf mensen slachtoffer van Microsoft-telefoonscam

woensdag 1 april 2015, 15:04 door Redactie, 15 reacties

In maart zijn vijf mensen in Noord-Holland het slachtoffer van de Microsoft-telefoonscam geworden en voor honderden euro's opgelicht. Alle vijf de gedupeerden werden opgebeld door oplichters die zich als Microsoftmedewerkers voordeden en stelden dat er schadelijke software op de computer stond.

Deze malware kon echter worden verwijderd als de gebruiker toestond dat de computer op afstand werd overgenomen. Voor het updaten van de machine zou zo'n vijf euro in rekening worden gebracht. Als dit bedrag wordt overgemaakt blijkt dat er later veel meer geld van de rekening van de gedupeerden is gehaald. Soms wel tot een bedrag van enkele honderden euro’s. Aangezien gebruikers zelf toestemming geven om de computer op afstand over te nemen vergoeden banken de schade niet, zo waarschuwt de politie. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

Onlangs kwam Microsoft Nederland nog in het nieuws doordat er een toename van de telefoontjes was waargenomen. De softwaregigant gaf consumenten het advies, in het geval ze gebeld worden, om het nummer te noteren, op te hangen en dit bij de politie te melden. Zodoende kan de politie een beter beeld van deze oplichtingspraktijken krijgen.

Reacties (15)
01-04-2015, 15:38 door Anoniem
nou, die lezen vast en zeker geen security.nl ;-)
01-04-2015, 16:57 door Mysterio
Toch is het een interessante doelgroep. Want ze zijn de Engelse taal voldoende machtig om instructies in beroerd Engels op te volgen, maar ook missen ze de nodige nieuwsberichten die hierover zijn geweest (ook op nu.nl en het journaal) en hebben ze niet de tegenwoordigheid van geest om nattigheid te voelen.

Het gros binnen de kwetsbare doelgroep in mijn omgeving valt af bij stap 1.
01-04-2015, 21:06 door Anoniem
In maart zijn vijf mensen in Noord-Holland het slachtoffer van de Microsoft-telefoonscam geworden
Vanuit betrouwbare bron kan ik je vertellen dat er in heel Nederland minstens 5 slachtoffers PER DAG zijn gemaakt. En dat dit vrijwel altijd via Western Union betalingen gaat, via iDeal. WU probeert er inmiddels wel iets aan te doen, maar ze houden in elk geval geen 100% van deze vorm van oplichting tegen: Anders zouden de criminelen er al lang mee zijn gestopt. Een product zoals WU aanbiedt, is gewoon perfect voor criminelen: Snel en anoniem. Anoniem omdat je in het verre buitenland prima met vervalste paspoorten kunt werken, detecteren ze toch niet en mochten ze het toch zien, schuif je ze wat geld toe. Corrupte landen zoals India zijn hier zeer geschikt voor. Ook raar dat Nederlandse bedrijven zoveel zaken met India doen, is zo corrupt als de pest.

Overigens raar dat de politie vraagt naar telefoonnummers, die zijn gespoofd of zelfs verborgen.
02-04-2015, 08:02 door potshot
stomme o'llanders..
02-04-2015, 10:37 door Anoniem
Door Anoniem:
In maart zijn vijf mensen in Noord-Holland het slachtoffer van de Microsoft-telefoonscam geworden
Vanuit betrouwbare bron kan ik je vertellen dat er in heel Nederland minstens 5 slachtoffers PER DAG zijn gemaakt. En dat dit vrijwel altijd via Western Union betalingen gaat, via iDeal. WU probeert er inmiddels wel iets aan te doen, maar ze houden in elk geval geen 100% van deze vorm van oplichting tegen: Anders zouden de criminelen er al lang mee zijn gestopt. Een product zoals WU aanbiedt, is gewoon perfect voor criminelen: Snel en anoniem. Anoniem omdat je in het verre buitenland prima met vervalste paspoorten kunt werken, detecteren ze toch niet en mochten ze het toch zien, schuif je ze wat geld toe.

Ja ik snap ook niet waarom WU in Nederland niet gewoon verboden wordt.
Normaal zit de overheid er altijd vol bovenop als er grijze betaalmechanismen zijn maar WU kan gewoon de gang gaan.
Daar moet wat achter zitten, een normale bank zou hier nooit mee wegkomen. Smeergeld? Belastingopbrengsten?
02-04-2015, 15:45 door Anoniem
Door Anoniem:

Vanuit betrouwbare bron kan ik je vertellen dat

Wat is nou de meerwaarde van zo'n niet toegelichte en als anoniem geplaatste opmerking?
Als je je opmerking niet hard kan maken is ze nogal overbodig en ongeloofwaardig als reactie op een nieuwsbericht.
03-04-2015, 09:22 door Anoniem
Ik ben door deze lui afgelopen woensdag gebeld, ze bellen met dit nummer:004557446834

Dat volk is zo simpel dat ze zelfs nummerherkenning aan laten staan
09-04-2015, 16:49 door Anoniem
ben sinds gister ook gebeld eerst met dit nummer 00251785957 en nu steeds met een geblockt nummer
15-04-2015, 09:44 door jep_z11 - Bijgewerkt: 15-04-2015, 09:49
Door Mysterio: Toch is het een interessante doelgroep. Want ze zijn de Engelse taal voldoende machtig om instructies in beroerd Engels op te volgen[...]

U reageert offtopic, dit gaat over oplichting per telefoon. Het gaat dus over goedgelovigheid van degenen die opgelicht worden, en heeft alleen met computer 'security' te maken omdat ze zich als Microsoft medewerkers voordoen.
De goedgelovigheid is dat ze de oplichters toestaan hun computer over te nemen, maar dat doen ze niet, het is alleen een smoes om toestemming te krijgen geld af te laten schrijven.
Het probleem is dus eigenlijk 'computer-naïviteit' van de gebruiker. Die door Microsoft in de hand wordt gewerkt, met hun teletubbiesoftware.

Dus eigenlijk is het gewoon, zoals altijd: de schuld van Bill :)
15-04-2015, 10:31 door jep_z11
Door Anoniem:
In maart zijn vijf mensen in Noord-Holland het slachtoffer van de Microsoft-telefoonscam geworden
Vanuit betrouwbare bron kan ik je vertellen dat er in heel Nederland minstens 5 slachtoffers PER DAG zijn gemaakt. En dat dit vrijwel altijd via Western Union betalingen gaat, via iDeal. WU probeert er inmiddels wel iets aan te doen, maar ze houden in elk geval geen 100% van deze vorm van oplichting tegen

Dank voor deze toevoeging, ik vroeg me af hoe de oplichters wegkomen met de geld afschrijvingen.
De conclusies die u vervolgens trekt vind ik.. twijfelachtig.

Overigens raar dat de politie vraagt naar telefoonnummers, die zijn gespoofd of zelfs verborgen.

Dat is nog niet vanzelfsprekend. Het is overigens Microsoft, dat die tip geeft, dus niet alles is Bills schuld :)
04-06-2015, 11:48 door Anoniem
Net ook gebeld, met de melding dat er een probleem was met onze windows computer. Vond ik wel knap, aangezien wij geen windows gebruiken :P. Hij hing gauw weer op.
18-06-2015, 13:59 door Anoniem
Deze 3x gebeld door dit nummer. Gebrekkig Engels sprekend persoon" do you speak English". Terwijl ik geen antwoord gaf praat de persoon verder over "About pc problem Microsoft" toen de hoorn erop gelegd.
Daarna nog 2x gebeld door hetzelfde nummer. Vandaag al 2x door een privénummer gebeld.
18-07-2015, 13:57 door Anoniem
Ze zijn weer behoorlijk bezig volgens mij. Ik ben zojuist opgebeld door het nummer 00455744683480. Zou goed kunnen zijn dat er telefoonnummer spoofing toegepast wordt en dat dit niet hun werkelijke nummer is. Het verhaal begon met het feit dat mijn PC niet in orde zou zijn. Ik wist deze kerel aardig snel te overbluffen vanwege het feit dat ik zelf in het dagelijks leven een software engineer ben en dat mijn PC tiptop in orde is.

Vervolgens heb ik hem geadviseerd te stoppen met deze oplichtingspraktijken en het aftroggelen van geld van argeloze burgers en een normale baan te zoeken. Ook heb ik gezegd dat Nederlanders via diverse media kanalen gewaarschuwd worden voor dit soort praktijken. Plotseling sloeg het gesprek om en gaf hij toe dat hij zich inderdaad bezig houdt met oplichtingspraktijken en dat hij ook liever een andere baan zou willen hebben. Maar omdat hij geld nodig heeft voor zijn familie moet hij dit werk wel doen. Daarna werd het gesprek abrupt afgebroken, waarschijnlijk heeft zijn baas ingegrepen. Hopelijk krijgt hij geen stokslagen nu...
30-07-2015, 13:44 door Anoniem
Hallo,

Ik ben net ook door die lui gebeld,en in gebrekkig engels probeerden ze mij ook wat wijs te maken. Ik heb het direct afgekapt en die gast hing ook direct weer op. Klootzakken zijn het. Trap er niet in mensen.
01-05-2016, 12:07 door Anoniem
Ik word op het ogenblik minstens 4 keer per week gebeld door deze oplichters.
Eerst zeg Ik netjes dat ik weet dat het scam betreft maar als er wordt doorgezeurd zeg ik dat ik "a message" heb, houd vervolgens mijn brandmelder bij de telefoon en activeer hem. Er wordt altijd snel opgehangen. Vorige keer dat er zo'n Microsoft-scam golf was (een paar jaar geleden), werkte deze methode perfect en ik was van de overlast af. Ik moet zeggen dat de belmafia nu vasthoudender is, maar het doet me plezier dat ergens op de wereld een aantal van deze figuren met tuitende oren rondloopt. Het idee van de brandmelder is trouwens niet van mijzelf, maar ik heb het indertijd ook op internet gelezen. Ik denk / hoop dat het scam-circus snel verdertrekt als veel mensen de brandmelder methode zouden toepassen. Eerst wel proberen ze beleefd af te poeieren, want de bellers wonen waarschijnlijk ergens in India , Sri Lanka of Bangladesh (ik ga op het accent af) en moeten voor een schijntje werken voor de een of andere louche organisatie die buiten schot blijft.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.