image

Politiechef besmet computers met ransomware

donderdag 16 april 2015, 10:32 door Redactie, 3 reacties

Een politiechef in het Amerikaanse Houlton heeft toegegeven dat hij de oorzaak was dat verschillende politiecomputers met ransomware besmet raakten en het politiekorps uiteindelijk het losgeld van 588 dollar moest betalen. Politiechef Joe McKenna laat tegenover Bangor Daily News weten dat de infectie zijn fout was doordat hij een besmette e-mailbijlage opende.

"De laatste tijd ontvang ik allerlei offertes voor verschillende spullen die we gaan vervangen", aldus McKenna. "Tussen al die e-mails was een e-mail van een vrouw met de tekst dat de offerte was toegevoegd. Ik dacht er niet over na en opende het." De bijlage bleek een leeg document te zijn, waarop de politiechef dacht dat de afzender een fout had gemaakt en zette zijn computer uit.

De bijlage bleek ransomware te zijn. Toen McKenna zijn computer weer inschakelde sloeg de ransomware toe en versleutelde allerlei bestanden op meerdere computers. "Het vergrendelde alle computers. Alles van e-mails tot foto's, documenten en rapporten", aldus de politiechef. Uiteindelijk besloot het politiekorps het losgeld van 588 dollar te betalen, hoewel de totale schade die de ransomware aanrichtte op 1400 dollar wordt geschat.

Reacties (3)
16-04-2015, 10:51 door Anoniem
Het is altijd af te raden om bij ransomware direct je computer uit te zetten. Hierdoor versleutelt de malware je bestanden voor een tweede keer bij opnieuw aanzetten en moet je twee decryptiesleutels gaan betalen om al je bestanden terug te krijgen.

Trek wel altijd je netwerkkabel eruit waardoor je eigen netwerk met gedeelde mappen, drives etc geen besmetting kan doorgeven aan zaken/personen die verboden zijn met jouw netwerk.

En dan heb ik het nog niet over: "ik dacht niet er niet over na en opende het". Dit soort klikgedrag wordt afgestraft. Maar ja, hoe vaak moet je dit nu zeggen?
16-04-2015, 12:02 door Mysterio
Door Anoniem:En dan heb ik het nog niet over: "ik dacht niet er niet over na en opende het". Dit soort klikgedrag wordt afgestraft. Maar ja, hoe vaak moet je dit nu zeggen?
Weet je, het is makkelijk om het te veroordelen als dom klikgedrag, maar in de stress van het werk kun je niet verwachten dat iedereen er altijd scherp op is.

Er zijn genoeg tools die de gebruiker kunnen bescherming zoals een degelijke virusscanner, EMET en HitmanPro.Alert, want met waakzaamheid alleen redt de meerderheid het simpelweg niet.
16-04-2015, 13:30 door Anoniem
Wederom wordt de schuld bij de eindgebruiker gelegd en niet bij de crimineel slechte beveiliging dat het OS biedt.

Hebben we nog nooit van sandboxing gehoord?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.