image

Mozilla luidt noodklok over adware-epidemie

donderdag 16 april 2015, 15:34 door Redactie, 8 reacties
Laatst bijgewerkt: 16-04-2015, 20:29

De hoeveelheid adware waarmee doorsnee internetgebruikers te maken hebben heeft inmiddels zulke proporties aangenomen dat Mozilla geen andere mogelijkheden ziet dan de vrijheid van Firefoxgebruikers iets in te perken. Deze zomer zal Mozilla alleen nog de installatie van gesigneerde uitbreidingen toestaan.

Eén van de sterke kanten van Firefox is de mogelijkheid om uitbreidingen te ondersteunen. Uitbreidingen die zowel via Mozilla's eigen website addons.mozilla.org (AMO) als andere kanalen kunnen worden verspreid. Dit geeft ontwikkelaars veel flexibiliteit en mogelijkheden, maar biedt ook rotte appels een kans. "Het is hartverscheurend dat er zoveel kwaadaardige ontwikkelaars in de wereld zijn die misbruik van anderen willen maken", zegt Daniel Veditz van Mozilla.

Hij merkt op dat de manier waarop meer technische gebruikers het internet ervaren volledig verschilt van doorsnee gebruikers. Zo zijn er tientallen miljoenen mensen bij wie allerlei toolbars en extensies zijn geïnstalleerd zonder dat ze hier hun nadrukkelijke toestemming voor hebben gegeven. Bij het downloaden van software lopen deze gebruikers het risico op nieuwe toolbars en uitbreidingen, die vaak advertenties tonen, gebruikers volgen en content wijzigen.

"Hun internetervaring wordt bepaald door deze third-party add-ons op manieren waarvoor ze niet hebben gekozen en waar de derde partij van profiteert en niet de gebruiker", laat Veditz weten. In de standaardversie van Firefox zullen daarom straks alleen nog gesigneerde extensies worden geaccepteerd. "We hebben dezelfde conclusie bereikt als soortgelijke ecosystemen dat er een scheidsrechter moet zijn die voor de belangen van de gebruiker opkomt", zo stelt de Mozilla-ontwikkelaar.

Volgens Veditz kunnen gebruikers nog steeds hun eigen online ervaring via add-ons en extensies bepalen en voor veruit de meeste Firefoxgebruikers zal er niets veranderen. Wel zal de beslissing van Mozilla een extra belasting voor extensie-ontwikkelaars zijn. Veel ontwikkelaars vroegen Mozilla dan ook waarom deze vereiste niet via opties of instellingen kan worden geregeld. Veditz stelt dat het onmogelijk is om die beslissing op te slaan op een plek waar de adware niet bij kan komen.

Reacties (8)
16-04-2015, 15:42 door Anoniem
Hier word geen beperking van de vrijheid voor firefoxgebruikers opgelegd, hier word duidelijk een stuk beveiliging toegevoegd die er voor zorgt dat er geen troep meer op je pc komt via FireFox.
Ik zeg, de juiste ontwikkeling zie je hier, een browser fabrikant die zich duidelijk irriteert aan alle troep die op het internet zwerft en daar zijn gebruikers voor wilt behoeden.

Goed gedaan, nu de rest nog!
16-04-2015, 16:00 door Anoniem
De meegeinstalleerde, nog enigzins te verdragen rommel, is inderdaad redelijk omhoog gegaan. De echt toolbars en hardere rommel wat naar beneden omdat de browser ietswat veiliger geworden zijn.

Zou ook al helpen als alle gebruikers Unchecky en PatchMyPC (scheduled) draaien. :P
16-04-2015, 17:09 door Anoniem
Door Anoniem: Hier word geen beperking van de vrijheid voor firefoxgebruikers opgelegd, hier word duidelijk een stuk beveiliging toegevoegd die er voor zorgt dat er geen troep meer op je pc komt via FireFox.
Ik zeg, de juiste ontwikkeling zie je hier, een browser fabrikant die zich duidelijk irriteert aan alle troep die op het internet zwerft en daar zijn gebruikers voor wilt behoeden.

Goed gedaan, nu de rest nog!

Inderdaad!
Je zou verwachten dat de antivirus wereld hier op zou duiken, maar niets is minder waar.
Jaren lang hebben ze het ondergeschoven en in 'extra' groepen geplaatst die niet bij default actief zijn.

Ik ruik een grote antivirus campagne die binnenkort gaat komen en zich focust op dit.
Je zou hopen dat een bedrijf dat om veiligheid geeft zich ermee zou bemoeien, maar natuurlijk is geld belangrijker in dit.
16-04-2015, 17:14 door Anoniem
Mozilla heeft geen interesse in de belangen van de gebruiker. Ze doen wat ze zelf willen. Bij Thunderbird bijvoorbeeld MAG je geen account aanmaken als die nog niet bestaat of werkt. Je moet een third party plug-in installeren om een account aan te maken. Bespottelijk.
16-04-2015, 17:17 door Anoniem
It is heartbreaking that there are so many malicious developers in the world intent on taking advantage of others,

Nou, de werkelijk massale schade wordt toegebracht door grote download sites die zelfstandig allerlei installers toevoegen aan software zonder dat de developers daar zelf schuld aan hebben.

Hoewel internetgebruikers niet verplicht zijn de software te downloaden bij dit soort verziekte 3rd party aanbieders, is de kans groot dat dit wel gebeurt simpelweg door het overmatig grote aanbod van 3rd party aanbieders in de zoekresultaten van search engines.
Het is inmiddels zelfs zo erg dat sommige gebruikers zo diep-'ill' zijn dat zij de security en overlast-'bill' die daarvoor betaald moet worden al geheel als normaal ervaren, hebben geaccepteerd als een fait accompli, niet eens meer inzien dat dit eigenlijk onacceptabel is.

Goede actie van mozzilla, helaas voor sommige gebruikers veel te laat omdat ze inmiddels niet anders gewend zijn, verkeerd gewend geraakt door de overdaad aan het slechte aanbod van gecorrumpeerde software of door gebrek aan kennis deze ellende aan extra's uit hun browser te kunnen verwijderen.
16-04-2015, 20:49 door Anoniem
Hoe lang tot er weer een hellend vlak gaat ontstaan van uitbreidingen die wel gesigned worden maar waarvan je wel
kunt twijfelen aan de morele waarden ervan?

Je zag dit ook bij de appstore. In het begin mocht er niks, maar op een gegeven moment werd het allemaal losser en
losser.
17-04-2015, 02:28 door Anoniem
Door Anoniem: Mozilla heeft geen interesse in de belangen van de gebruiker. Ze doen wat ze zelf willen. Bij Thunderbird bijvoorbeeld MAG je geen account aanmaken als die nog niet bestaat of werkt. Je moet een third party plug-in installeren om een account aan te maken. Bespottelijk.

Niet netjes om Mozilla de schuld te geven van uw eigen falen.

Thunderbird heeft twee modi, een automatische, waarbij het account dus inderdaad moet bestaan omdat daar automatisch naar gezocht wordt na het invullen van uw gegevens.

Daarnaast is er de handmatige modus waarbij letterlijk alles kan en mag. U moet dan dus wel zelf zorgen dat alles klopt en ingevuld wordt. Zo simpel is dat.

Stel uw vraag of vertel uw probleem gewoon op het forum.

U vertelt niet de naam van de third party plug-in die u gebruikt, jammer, want deze kan spyware zijn en wordt door Mozilla afgeraden.
17-04-2015, 08:27 door Anoniem
Door Anoniem: Mozilla heeft geen interesse in de belangen van de gebruiker. Ze doen wat ze zelf willen. Bij Thunderbird bijvoorbeeld MAG je geen account aanmaken als die nog niet bestaat of werkt. Je moet een third party plug-in installeren om een account aan te maken. Bespottelijk.
Dit klinkt niet als normaal gedrag van Mozilla Thunderbird. Zou u uw probleem eens willen voorleggen in het grootste forum voor Mozilla-gebruikers op www.mozbrowser.nl?
Met vriendelijke groet,
Mozilla Nederland
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.