image

Minister: Haags forum laat cyberspace beter functioneren

donderdag 16 april 2015, 21:14 door Redactie, 2 reacties

Vanavond is in Den Haag het Global Forum on Cyber Expertise (GFCE) gelanceerd, dat cyberspace beter zal laten functioneren, zo laat minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie weten. Het GFCE is een wereldwijd forum voor cyberexpertise waar 42 landen, intergouvernementele organisaties en bedrijven aan deelnemen.

Het platform moet ervoor zorgen dat technische expertise breder beschikbaar komt er fondsen kunnen worden geworven voor het versterken van cybersecurity. Daarnaast helpt het platform volgens de overheid met de strijd tegen cybercrime, het verbeteren van databescherming en het verbeteren van wet- en regelgeving met betrekking tot internet. Het Forum zal vanuit Den Haag worden gerund.

"Nederland heeft veel te bieden", zegt Van der Steur. "Op het gebied van cyberveiligheid en cybercriminaliteit hebben we goede methoden en instrumenten om te delen met onze partners. Tegelijkertijd kunnen we nog veel leren en verbeteren. Met het GFCE zullen we allemaal profiteren van het samenbundelen van kennis en best practices onder één dak. Dankzij dit initiatief zal cyberspace beter functioneren en wordt het fundament gelegd voor verdere internationale samenwerking."

Nederland

Nederland werkt in het Forum mee aan drie initiatieven op het gebied van cybersecurity, namelijk het CSIRT Maturity Initiative, het Responsible Disclosure Initiative en het Cyber Security Awareness Raising Initiative. Bij het CSIRT Maturity Initiative zal Nederland samen met Microsoft, de International Telecommunication Union (ITU) en de Organisation of American States (OAS) expertise beschikbaar stellen op het terrein van CSIRT Maturity.

Onder de naam van Responsible Disclosure zal Nederland samen met Hongarije, Roemenië en Hewlett Packard expertise beschikbaar stellen over ethische hackers en responsible disclosure. Als laatste is er nog Cyber Security Awareness Raising Initiative, waarbij Nederland expertise op het terrein van cybersecurity awareness beschikbaar zal stellen en hierbij in het bijzonder Senegal zal assisteren.

Image

Reacties (2)
16-04-2015, 22:08 door Anoniem
"Nederland heeft veel te bieden", zegt Van der Steur. "Op het gebied van cyberveiligheid en cybercriminaliteit hebben we goede methoden en instrumenten om te delen met onze partners. Tegelijkertijd kunnen we nog veel leren en verbeteren.

Een greep uit de 'verbeterende' plannen om 'criminaliteit' te bestrijden

Privacywaakhond: kabinet wil vrijbrief voor koppelen gegevens
https://www.security.nl/posting/424173/Privacywaakhond:+kabinet+wil+vrijbrief+voor+koppelen+gegevens

CBP waarschuwt minister voor koppelen van gegevens
https://www.security.nl/posting/424566/CBP+waarschuwt+minister+voor+koppelen+van+gegevens

Het debat onder meer daarover op 8 april vond plaats voor "een praktisch uitgestorven Tweede Kamer"

Overheids-ICT: zelfs het Kamerdebat faalt
http://computerworld.nl/overheid/85877-overheids-ict-zelfs-het-kamerdebat-faalt

Met het GFCE zullen we allemaal profiteren van het samenbundelen van kennis en best practices onder één dak.
De vraag is zeer welke werkelijke kennis op termijn gebundeld gaat worden.
18-04-2015, 12:22 door Anoniem
Ik zie niet dat ze iets substantieel nieuws toevoegen of dat ze nuttige kaders weten te stellen. We gaan gewoon door op oude voet, meer van hetzelfde, waar we al twintig jaar mee aan het doormodderen zijn en nooit behoorlijk voortgang mee hebben geboekt. Zoals voorspeld, een kans gemist.

https://www.security.nl/posting/424323/#posting424334
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.