image

AIVD bezorgd over toekomstige dreiging cyberterrorisme

woensdag 22 april 2015, 13:36 door Redactie, 8 reacties

De AIVD maakt zich zorgen over de toekomstige dreiging van cyberterrorisme nu aanhangers van terreurorganisatie IS hacklessen organiseren en hackers rekruteren. Dat laat de inlichtingendienst in het jaarverslag over 2014 weten (pdf). Daarin meldt de AIVD dat "op ISIS georiënteerde personen hacklessen organiseren voor de achterban" en er hackers worden gerekruteerd.

Ook zou de toenemende beschikbaarheid van geavanceerde malware op internet het makkelijker maken om digitale aanvallen uit te voeren. Vooralsnog zijn er volgens de AIVD geen aanwijzingen die duiden op een concrete dreiging tegen Nederland. "De intentie is echter zeker aanwezig en de potentie is groeiende, waardoor de waarschijnlijkheid van cyberterrorisme dus toeneemt."

De inlichtingendienst wijst op westerse organisaties die het afgelopen jaar het doelwit van cyberaanvallen werden. Aanvallen die onder andere door IS-aanhangers werden uitgevoerd. Volgens de AIVD gebruiken de aanvallers voornamelijk relatief eenvoudige aanvalsmethoden zoals defacements en DDOS-aanvallen. De impact van deze aanvallen blijft veelal beperkt tot verbale intimidatie en verspreiding van propaganda.

Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat terroristische groeperingen via digitale aanvallen in Nederland toegang hebben gekregen tot vertrouwelijke informatie dan wel digitale of fysieke infrastructuren gesaboteerd hebben, zo stelt de inlichtingendiensten. Wel zouden er in terroristische kringen plannen bestaan om via de inzet van digitale aanvallen creditcard- en bankgegevens te stelen en zodoende fondsen te werven voor de jihad.

Reacties (8)
22-04-2015, 13:43 door Anoniem
Wat ik nog veel schokkender vindt is dat IS sterker dan ooit lijkt te zijn en hun gebieden alleen maar aan het uitbreiden zijn, ondanks dat de veiligheidsdiensten alles wat los en vast zit in de gaten houden en dat wij moeten geloven dat ze worden platgebombadeerd in Syrie en Irak. Blijkbaar slapen de diensten nog steeds want de werkelijkheid is dat IS steeds sterker aanwezig is. Hoeveel sleeper cels zouden er eigenlijk niet zijn? Hoeveel van die lui hebben we hier in NL die, in afwachting van de oproep, zich gewoon onopvallend onder ons mengen in het dagelijkse leven?
Cyberterreur lijkt me een hele belangrijke maar dat is slechts digitaal, de doden die bij aanslagen vallen zijn helaas echt en zijn geen cyberdoden.
22-04-2015, 13:59 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 22-04-2015, 14:06
[Verwijderd]
22-04-2015, 14:47 door Anoniem
De AIVD maakt zich zorgen over de toekomstige dreiging van cyberterrorisme nu aanhangers van terreurorganisatie IS hacklessen organiseren en hackers rekruteren.

Lol, is dit een bewezen feit ? Of is het een aanname van een AIVD analyst dat IS hacklessen organiseert ? Nog nooit iets over gehoord (wel over Trick / TeamPoison die naar Syrie zou zijn gegaan, en bij IS zou zitten).
22-04-2015, 15:06 door potshot
Door pe0mot: De grote aanval is begonnen. De opmars is niet meer te stoppen.
Wat hierboven staat is het eerste deel: het creëren van (nep-)awareness. Daarna komt het tweede deel waar de burgers zelf om gaan vragen.
Met veel lawaai en paniek worden de burgers er van overtuigd dat ze hun grondwettelijk recht op privacy moeten opgeven.
Alleen op die manier kunnen we de boeven vangen!

Klinkt als het verbod op wapens:
- alle boeven hebben wapens, en daarom mogen wij ze niet hebben;
- alle boeven verstoppen zich met privacy, dus mogen wij dat niet hebben.

als dat al zo is waarom zijn we onze privacy dan al niet kwijtgeraakt na wo2? of wo1 of 30 jaar geleden?
of waren regeringen toen beter te vertrouwen?
ik durf best te wedden dat je ze toen ook al niet vertrouwde en van alles en nog wat beschuldigde.
niewe bedreigingen hebben nieuwe oplossingen nodig,niets vreemds aan.
22-04-2015, 15:55 door Anoniem
Door potshot:

als dat al zo is waarom zijn we onze privacy dan al niet kwijtgeraakt na wo2? of wo1 of 30 jaar geleden?
of waren regeringen toen beter te vertrouwen?
ik durf best te wedden dat je ze toen ook al niet vertrouwde en van alles en nog wat beschuldigde.
niewe bedreigingen hebben nieuwe oplossingen nodig,niets vreemds aan.[/quote]
Dat is net zo goed een kwestie van perspectief. De Duitsers zijn toen een hoop rechten en beschermingen verloren. Die ze overigens later weer teruggepakt hebben.
Verder zijn die 2 situaties moeilijk te vergelijken. Zaken als de joden vervolging maakte juist de noodzaak voor privacy duidelijk in die tijd. De doelen van beide situaties zijn denk ik ook totaal anders. Het breken van de macht en rijkdom van Duitsland. Segregatie van minderheden en de stichting van de joodse staat waren toen de doelen. Vernietiging van de westerse vrijheid/privacy/rijkdom is nu het doel geworden.
22-04-2015, 16:27 door Anoniem
"AIVD bezorgd over toekomstige dreiging cyberterrorisme". Ik ben meer bezorgd over de toekomstige dreiging van de AIVD zelf...
22-04-2015, 20:17 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 22-04-2015, 20:21
[Verwijderd]
22-04-2015, 20:57 door Anoniem
Zucht. Propaganda, ter meerdere eer en glorie van de elitaire minderheid die wil bepalen wat goed is voor de rest (antwoord: de overgrote meerderheid steeds minder). Zodat zij stevig in het zadel blijven (antwoord: hun steeds meer).

De geschiedenis leert keer op keer dat de grootste vijand voor welk volk dan ook van binnenuit komt.

Om werkelijk vrij te zijn, een werkelijke democratie te beleven, dient u uw top 5% aan de hoogste boom te knopen.
Het is het enkele wat werkt (totdat de volgende top 5% haar kans grijpt). Gegeven dat de top 5% te arrogant is om ooit een alternatief te overwegen. De mens is simpelweg te inhalig om te willen delen. Nooit is het genoeg. "greed is good" is de aanjager om heel veel kapot te maken. Ten koste van alles.

Ghandi: de wereld is groot genoeg om allemaal voldoende te hebben, maar de wereld zal altijd te klein zijn voor welke inhalige dan ook.

Tot die tijd, veel plezier met uw perceptie van de werkelijkheid.

Er is een oud Hollands spreekwoord: hoogmoed komt voor de val.
En geschiedkundig gesproken is dat een waarheid als een koe.

Zal wel socialistisch wezen. Hollandse nuchterheid: genoeg is genoeg, schijnt niet te bestaan.
Hoeveel heeft een mens werkelijk nodig? Echt niet alles. Echt niet nog meer ten koste van wie of wat dan ook.
Ergens moeten er grenzen zijn wanneer genoeg genoeg is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.