image

ESET: slachtoffers ransomware moeten niet betalen

vrijdag 24 april 2015, 12:34 door Redactie, 2 reacties

Computergebruikers die het slachtoffer van ransomware worden en daardoor geen toegang meer tot hun gegevens hebben moeten het losgeld dat de criminelen vragen niet betalen. Dat stelt Raphael Labaca Castro van het Slowaakse anti-virusbedrijf ESET. De afgelopen maanden spraken verschillende experts zich uit over het betalen van ransomware en werd bekend dat tientallen Nederlandse bedrijven het losgeld hadden betaald nadat ze besmet waren geraakt.

Het Britse anti-virusbedrijf Sophos vond dat voorkomen beter is dan genezen, maar in het geval van een infectie het best "oké" is om het losgeld te betalen. Labaca Castro heeft een andere mening. "Als je betaalt steun je cybercriminelen door ze van meer geld te voorzien." Daarnaast zou er volgens de beveiligingsexpert geen garantie zijn dat de versleutelde bestanden worden ontsleuteld. Toch blijkt uit recente incidenten waarbij het losgeld wel werd betaald dat slachtoffers hun bestanden terugkregen.

Toch noemt Labaca Castro betalen een gevaarlijke optie. "Vergeet niet, dit is geen dienst. Het zijn cybercriminelen. Zelfs als je betaalt zullen ze je niet op een "whitelist" zetten, dus kun je weer besmet raken. Het is dus ook geen echte oplossing voor de toekomst." Preventie is volgens de expert het belangrijkste wapen tegen ransomware. Daarnaast adviseert hij om regelmatig back-ups te maken.

Reacties (2)
24-04-2015, 13:19 door Eric-Jan H te D
Ik heb inmiddels aandelen in de Back-upsector toegevoegd aan mijn mandje.
26-04-2015, 15:59 door Anoniem
dit staat haks op wat er eerder is gezeght........

PS: ook ome agent heeft laatst maar betaald
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.