image

Politie vereenvoudigt doen van online aangifte

woensdag 29 april 2015, 10:16 door Redactie, 2 reacties

De politie gaat het eenvoudiger voor mensen maken om via internet aangifte van verschillende misdrijven te doen. Via de website politie.nl wordt het vanaf morgen 30 april ook mogelijk om aangifte te doen van internetoplichting. Het Meldpunt Internetoplichting (LMIO) zal namelijk onderdeel van Politie.nl worden.

Daarmee worden alle internetaangiftemogelijkheden ondergebracht op één adres. Op dit moment verwerkt de politie al ongeveer veertigduizend internetaangiftes per maand. Dat is ongeveer veertig procent van het totale aantal aangiftes. Politie.nl wordt per maand twee miljoen keer bezocht en mensen doen er ongeveer 34.000 keer per maand online aangifte van diefstal of vernieling en circa 3500 keer van (internet)oplichting.

Volgens de politie is het daarom belangrijk dat het doen van online aangifte duidelijk is voor burgers. De afgelopen maanden is het proces daarom verbeterd, waardoor een online aangifte gemiddeld in tien minuten is af te ronden. De stappen die burgers moeten volgen zijn in een logischer volgorde geplaatst. Zo moet er eerst worden beschreven wat er gebeurd is en wordt er pas daarna naar specifieke informatie gevraagd. Verder is de vormgeving aangepast en zijn de teksten begrijpelijker.

DigiD

De politie laat weten dat de online dienstverlening sterk in ontwikkeling is. Zo wordt er op dit moment bekeken of en wanneer het mogelijk is om aangifte te doen met behulp van DigiD. En dit jaar start een proef met aangifte doen via een tablet met cameraverbinding, zodat mensen dit eenvoudig vanuit huis of werk kunnen doen. Ook kunnen burgers een uitbreiding van het aantal delicten verwachten waarvan via internet aangifte gedaan kan worden. Nu kan dat alleen nog van diefstal, vernieling en (internet)oplichting.

Reacties (2)
29-04-2015, 13:21 door Anoniem
Ah, de beeld- en geluidsverbinding komt ook nog, zodat je de complete "user experience" van horen dat ze toch niets met je aangifte gaan doen en dan in je gezicht uitgelachen worden niet hoeft te missen. Want het is natuurlijk maar half werk als je dat er niet bij krijgt.
29-04-2015, 16:07 door Anoniem
En dit jaar start een proef met aangifte doen via een tablet met cameraverbinding

Linksom of rechtsom, dat camera toezicht binnenshuis gaat er komen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.