image

Strengere veiligheidseisen voor mini-drones in de maak

donderdag 30 april 2015, 17:05 door Redactie, 2 reacties

De overheid gaat het gebruik van drones door commerciële gebruikers eenvoudiger en toegankelijker maken, maar daar staat tegenover dat de veiligheidseisen voor zowel deze groep als particuliere gebruikers strenger worden. Daardoor kan er vanaf 1 oktober minder hoog en ver worden gevlogen.

Op deze manier wil staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu de regels voor commerciële en particuliere gebruikers van deze lichte categorie drones gelijktrekken. Op dit moment kunnen particulieren zonder vergunning met een drone vliegen, terwijl commerciële gebruikers ontheffingen moeten aanvragen, omdat dit officieel nog niet toegestaan was. Dit leverde voor verschillende beroepsgroepen onpraktische situaties op, aldus het ministerie.

Met de nieuwe regels voor 'mini drones' (drones tot 4 kilo) wordt het voor commerciële gebruikers makkelijker om drones doelgericht en flexibel in te zetten. Voor particuliere gebruikers die hoger, verder of met zwaardere drones willen vliegen gelden straks dezelfde regels als voor commerciële gebruikers, tenzij ze op een modelvliegveldje bij een modelvliegvereniging vliegen.

Met het oog op de veiligheid moet degene die de 'mini-drone' bedient zorgen voor een horizontale afstand tot bijvoorbeeld gebouwen en groepen mensen van minimaal 50 meter. De drone mag niet hoger dan 50 meter vliegen en niet verder dan 100 meter van de bestuurder. Drones moeten altijd voorrang verlenen aan ander luchtverkeer, 50 meter afstand van elkaar houden en mogen niet binnen een straal van 5 kilometer van luchthavens vliegen. De komende vier weken kan er via internetconsultatie op de regels worden gereageerd.

Reacties (2)
30-04-2015, 17:39 door Anoniem
Dat van dat modelvliegveldje is wel slim, maar de verdere eisen lijken me zo op het eerste oog niet practisch en vooral ambtelijk-arbitrair. Dus, probeer het nog eens.
30-04-2015, 17:54 door Anoniem
Met het oog op de veiligheid moet degene die de 'mini-drone' bedient zorgen voor een horizontale afstand tot bijvoorbeeld gebouwen en groepen mensen van minimaal 50 meter.

Sure, wie gaat dat controleren en hoe?
Nog een regel erbij waar niets van terecht gaat komen.
Bestaat die anti-walkman wet eigenlijk nog? Waarin het verboden werd met muziekkop'telefoon' op te fietsen.
Lijkt niet erg te worden gehandhaafd tegenwoordig.

En als deze vliegerij bij gebrek aan handhaving een hit wordt, wat dan?
Extra hoge struiken in je tuin?
Draden spannen vanaf de dakrand over je tuin, draden naar de overburen?
Reflectie folie op je ramen gaan plakken?

Drones neerhalen dan?
Wat is nog legaal, de ouderwetse pvc buis met papieren pijltjes?
Dat zou een leuke collectieve buren activiteit kunnen worden.

Pliesie bellen?
35 minuten later, hoe kan dat nou, ik zie hem niet meer.
Alweer een misdaad opgelost.
Wat een mini-modelmaatschappij.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.