image

CBP schorst dwangsom na belofte van Facebook

woensdag 6 mei 2015, 13:03 door Redactie, 3 reacties

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft een aan Facebook opgelegde last onder dwangsom tijdelijk geschorst nadat de sociale netwerksite heeft aangegeven dat het alle informatie die de privacytoezichthouder wil zien zal overhandigen. Aanleiding is een onderzoek naar de privacyvoorwaarden van Facebook. De privacyvoorwaarden geven Facebook onder meer het recht om gegevens en foto’s uit Facebookprofielen te gebruiken voor commerciële doeleinden.

Het CBP had Facebook verzocht om met het doorvoeren van het nieuwe privacybeleid te wachten tot de resultaten van het onderzoek bekend zijn. De sociale netwerksite voerde de regels op 30 januari van dit jaar door. Het onderzoek kon echter niet worden afgerond omdat Facebook een deel van de gevraagde informatie niet overhandigde, waarop het CBP een last onder dwangsom oplegde voor elke dag dat het bedrijf niet meewerkte. Een dwangsom die kan oplopen tot maximaal 750.000 euro.

Het CBP wilde de informatie hebben om te kunnen bepalen of het wel bevoegd is om op de sociale netwerksite toezicht te houden en of de Wet bescherming persoonsgegevens wel op Facebook van toepassing is. Facebook ging tegen de last onder dwangsom in beroep bij de rechtbank. In het kader van de procedure bij de rechtbank heeft het CBP nader toegelicht welke informatie Facebook nog moest verstrekken om de vragen over de bevoegdheid van het CBP en de toepasselijkheid van de Wbp te beantwoorden.

Facebook heeft daarop laten weten dat het bedrijf volledig antwoord zal geven op deze vragen. Het CBP heeft daarom het dwangsombesluit voorlopig geschorst. De eerder gestarte gerechtelijke procedure heeft Facebook inmiddels gestaakt, zo meldt het CBP vandaag.

Reacties (3)
06-05-2015, 17:01 door Anoniem
En is er ook een termijn waarbinnen Facebook de informatie hoort te overhandigen? Anders is het opleggen en opheffen van de last een wassen neus.
06-05-2015, 17:36 door Eric-Jan H te D
Mijn parkeerboete werd niet geschorst. Ik moet iets verkeerd doen.
06-05-2015, 18:44 door Anoniem
Natuurlijk is het CBP wel voor Nederlanders.
Anders kunnen de ieren de Nederlandse privacy verkopen aan de hoogste bieder...


En daarna de Duitsers de Fransen enz enz
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.