image

SURFnet laat scholen versleuteld bestanden uitwisselen

vrijdag 8 mei 2015, 06:50 door Redactie, 3 reacties

SURFnet, de organisatie die onderwijsinstellingen internet aanbiedt, maakt het voor universiteiten, UMC's, hogescholen en onderzoeksinstituten mogelijk om versleuteld bestanden uit te wisselen. Het programma SURFfilesender, waarmee grote bestanden zijn uit te wisselen, ondersteunt nu ook encryptie.

Gebruikers versturen via een tweede kanaal, telefonisch of via sms, een sleutel naar de ontvanger. De ontvanger voert deze sleutel vervolgens in om het bestand te ontsleutelen en te downloaden. Zo bepaalt de eigenaar van het bestand zelf wie toegang heeft tot waardevolle en vertrouwelijke bestanden. Volgens SURFnet kunnen onderwijsinstellingen op deze manier beveiligd onderzoeksdata en privacygevoelige bestanden versturen. De geüploade bestanden worden maximaal 21 dagen bewaard op Nederlandse servers.

SURFfilesender is gebaseerd op de opensourcesoftware Filesender die wordt ontwikkeld door verschillende partners in een opensourcegemeenschap. Daarin werkt SURFnet samen in een internationaal consortium van NRENs (National Research and Education Networks). De software wordt daardoor ook internationaal ingezet. Momenteel maken er 23 instellingen gebruik van. Om het programma te gebruiken hoeven gebruikers niets te installeren: verzender en ontvanger hebben alleen een browser nodig die HTML5 ondersteunt.

Reacties (3)
08-05-2015, 09:14 door Anoniem
En omdat de droom van end-to-end internet in duigen is gevallen door de NAT en firewalls hebben we weer een client-server architectuur. Jammer.
08-05-2015, 10:32 door Anoniem
Niet dat dit nou zo geavanceerd is. En dat is niet erg, maar het geeft wel te denken.

Vroegah liepen er op onze onderwijsinstellingen nog mensen rond die zelf wisten hoe dit te doen.
08-05-2015, 11:33 door Anoniem
Door Anoniem: Niet dat dit nou zo geavanceerd is. En dat is niet erg, maar het geeft wel te denken.

Vroegah liepen er op onze onderwijsinstellingen nog mensen rond die zelf wisten hoe dit te doen.

En nu faciliteert SURFnet dat keurig netjes, zodat de mensen 'die dat vroeger zelf konden' hun tijd kunnen besteden aan zaken waar ze ook echt voor aangenomen zijn.

Mooi toch?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.