image

Windows 10 betekent einde van patchdinsdag

vrijdag 8 mei 2015, 13:03 door Redactie, 15 reacties

Met de lancering van Windows 10 zal Microsoft stoppen met patchdinsdag, het vaste patchmoment tijdens de tweede dinsdag van elke maand. De maatregel werd in 2003 aangekondigd en moest ervoor zorgen dat het uitrollen van beveiligingsupdates binnen organisaties werd gestroomlijnd. Door een vaste dag te hanteren konden systeembeheerders het testen en uitrollen beter vooraf plannen.

Zowel Microsoft als beveiligingsexperts stellen dat patchdinsdag een belangrijke maatregel was om systemen te beschermen, mede omdat de voorspelbaarheid van de updates ervoor zorgde dat bedrijven ze ook installeerden. Toch zal met Windows 10 er een einde aan het vaste patchmoment komen, zo heeft Microsoft tijdens het technologie-evenement Ignite bekendgemaakt.

In de toekomst zal er een continue stroom van updates plaatsvinden, die op elke willekeurige dag kunnen uitkomen, zo meldt PC World. Windows 10 zal daarnaast ook de laatste Windowsversie zijn. Microsoft kondigde al eerder aan dat het Windows als een service wil gaan aanbieden, waarbij er continu nieuwe features en updates aan het besturingssysteem worden toegevoegd.

Ook tijdens Ignite herhaalde de softwaregigant deze visie. "Op dit moment leggen we de laatste hand aan Windows 10, en omdat Windows 10 de laatste Windowsversie is, werken we nog allemaal aan Windows 10", aldus developer-evangelist Jerry Nixon. Tegenover The Verge verduidelijkt Microsoft de opmerking en bevestigt dat nieuwe innovaties en updates op een doorlopende basis zullen uitkomen.

Reacties (15)
08-05-2015, 14:12 door Anoniem
Dus windows 7 is de laatste (goede) OS die ze hebben gemaakt. Nu hopen dat er een OS komt die speciaal bedoeld is voor computer experts. De functies die ze nu maken zijn alleen bedoeld voor minder ervaren gebruikers. De OS word smart zodat die op smartphone kan draaien. Op het laatst zo smart dat de gebruiker niet veel kan beheren, maar een virus kan overal bij.
08-05-2015, 14:43 door Anoniem
In de toekomst zal er een continue stroom van updates plaatsvinden
Dat klinkt niet heel erg hoopgevend.
08-05-2015, 14:55 door Anoniem
Ik probeerde Win10 al even uit (Technical Preview) en ok dat draait best leuk maar is enorm gericht op al wat met apps te maken heeft e, juist daar heb ik nu niet echt een boodschap aan.

Ik hou het op mijn Win7 en zie mij niet snel overschakelen. (zelfs naar 8 en 8.1 wilde ik niet overschakelen) :)

Ook voor mensen die aan achtervolgingswaanzin lijden lijkt mij die Win10 niet de beste optie, ik kan mij vergissen ...

http://www.zdnet.be/nieuws/160750/deze-week-achterbakse-apps-en-windows-10-op-de-raspberry-pi-2/
08-05-2015, 15:18 door Anoniem
[q]Nu hopen dat er een OS komt die speciaal bedoeld is voor computer experts.[/q]

Je bedoelt Linux?
08-05-2015, 16:01 door dutchfish
In GNU/Linux heet zoiets een 'rolling distro'.
08-05-2015, 16:34 door Anoniem
Door Anoniem:
In de toekomst zal er een continue stroom van updates plaatsvinden
Dat klinkt niet heel erg hoopgevend.
Je moet het natuurlijk niet los zien hiervan:
https://www.security.nl/posting/427250/Microsoft+onthult+Windows+Update+voor+bedrijven
08-05-2015, 19:18 door Anoniem
Ik heb nog ongebruikte Windows 7 Ultimate versies op de plank liggen. Die bewaar ik maar want kunnen wel eens veel geld waard worden.
08-05-2015, 20:24 door Anoniem
Die continue stroom van updates is niet waar ik op zit te wachten, zeker niet met al die problemen die de Windows updates het (pakweg) laatste jaar veroorzaken. Daarbij praat ik, in tegenstelling boevenstaande antwoorden niet over een professionele omgeving / computerexperts, maar over enkele privé PC's voor redelijk 'gewone' gebruikers.

Het is namelijk uiterst irritant dat, wanneer je met een of andere klus op de PC bezig bent, Windows je ineens vertelt dat de PC een update heeft gehad, of dat de updates klaar staan om geïnstalleerd te worden. Laat staan dat je de PC moet herstarten en als je even niet goed oplet is je andere werk voor niets geweest. En indien de update automatisch ging je PC het (indien pech) niet (goed) meer doet omdat er weer eens iets niet goed getest was door Microsoft.

Om die reden heb ik op mijn eigen PC tegenwoordig standaard staan dat er alleen een melding mag komen wanneer er updates beschikbaar zijn. Meer niet, niks automatisch updaten. Ik wacht dan enkele dagen en houd in de gaten of er meldingen zijn over problemen van de betreffende updates. Betekent (helaas!) wel dat je voor elk KB nummer moet gaan kijken wat het doet en of er problemen mee gemeld zijn. Ik houd tegenwoordig een strikte lijst bij met wat ik wanneer geupdate heb.

Dan pas installeer ik de updates, vaak zijn de foute updates dan inmiddels al ingetrokken. Als alles dan goed is gegaan installeer ik ze pas op de PC van mijn partner (die al helemaal niks van dat gedoe wil weten, gewoon de PC gebruiken, meer niet). Daar staat updaten dus helemaal uit, ik haal alle daar updates handmatig op. Zowel voor Windows als voor overige programma's. Moet er wel bij zeggen dat we allebei dezelfde Windows versie (7) en dezelfde toepassingen gebruiken, dat maakt het wat makkelijker.

Indien ik op zeker moment over zou gaan naar W10 dan zou ik het precies hetzelfde blijven doen. Dat betekent dat als MS geen maandelijkse updates geeft maar steeds tussendoor, ik de updatemeldingen helemaal uit zal zetten en via een scheduler mezelf een seintje laat geven voor een maandelijkse updatecheck. Kan ik gewoon op dat moment updates blijven doen als het mij uitkomt. Risicos lijken me niet veel groter dan zoals het nu gebeurt, daarbij heb ik via anti-virus, Noscript, Adblock+, MBAM anti-exploit en CryptoPrevent een redelijke extra beveiliging.

Maar als het even kan blijf ik zo lang mogelijk bij Windows 7. Zal wel een versie van Win10 tijdelijk installeren om achter de hand te hebben en om te testen (daarna bewaren op een image en dan de laatste Win7 image weer terug zetten). gewoon nog met het Classic Theme, geen flauwekul...

Het is me trouwens niet duidelijk wat ik me moet voorstellen bij "Windows 10 is de laatste Windowsversie". Wordt dat alleen een andere naam of komt er gewoon helemaal geen MS besturingssysteem meer voor PC's? Allemaal naar Linux dus, gedwongen door Microsoft? Maar goed, dat is dus nog verder weg...
08-05-2015, 22:54 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
08-05-2015, 23:06 door Anoniem
Door Anoniem: Ik probeerde Win10 al even uit (Technical Preview) en ok dat draait best leuk maar is enorm gericht op al wat met apps te maken heeft e, juist daar heb ik nu niet echt een boodschap aan.

Ik hou het op mijn Win7 en zie mij niet snel overschakelen. (zelfs naar 8 en 8.1 wilde ik niet overschakelen) :)

Ook voor mensen die aan achtervolgingswaanzin lijden lijkt mij die Win10 niet de beste optie, ik kan mij vergissen ...

http://www.zdnet.be/nieuws/160750/deze-week-achterbakse-apps-en-windows-10-op-de-raspberry-pi-2/

???? Apps software , wat is het verschil.
Lekker met je oude besturings os verder werken, zoiets als met paard en kar......
08-05-2015, 23:19 door Anoniem
Quote: " Windows 10 betekent einde van patchdinsdag ". Dat zou dan moeten betekenen dat W 10 zo perfect gemaakt is dat er geen updates meer nodig zijn? Wie dat gelooft is naar mijn mening onvoorstelbaar naief. Ik hou het op W 7. Dan maar geen patches meer na 2020. Om met W 7 te werken heb ik geen internet nodig en al helemaal geen updates. Windows 10 mag van van mij de vuilnisbak in.
09-05-2015, 11:02 door spatieman
lekker.
ben je met werk bezig, reboot je pc om de updates actief te maken, en dat eventueel meerdere keren per dag.
09-05-2015, 11:43 door Anoniem
Ik verslijt eerst al mijn randapparatuur die alleen op Windows 7 nog kan werken dus ik ga voorlopig helemaal niet over . Fabrikanten van mijn spullen hebben al gezegd dat ze Geen Update maken om over te kunnen op W10 .
09-05-2015, 15:38 door Anoniem
"Windows 10 zal daarnaast ook de laatste Windowsversie zijn"

Ah ze gooien de handdoek toch maar in de ring? Nu Windows niet meer op het grootste aantal devices draait is het
wachten natuurlijk op de neergang. Die kun je dan beter van te voren aankondigen of voorkomen door maar helemaal
met het product te stoppen. Kun je later altijd roepen dat er geen behoefte meer aan is ofzo, maar verlies je in ieder
geval niet je gezicht. Er is vast wel een ander die een operating system wil maken wat je gewoon kunt installeren en
gebruiken zonder levenslang geld te moeten schuiven.
09-05-2015, 21:26 door Marius
tjonge, wat een bangmakerij allemaal weer zeg. Zelfs op 10 kun je de windows update inrichting opzetten zoals jij dat wil (of uitzetten indien gewenst). Zelf laat ik het allemaal downloaden en ik installeer het als ik daar zin in heb (samen met andere updates zoals AVG <die ook wel eens vrij confronterend WIL rebooten>)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.