image

Zweedse rechter weigert verzoek Assange

maandag 11 mei 2015, 11:34 door Redactie, 2 reacties

Een Zweedse rechter heeft een verzoek van WikiLeaks-oprichter Julian Assange om het arrestatiebevel tegen hem in te trekken geweigerd. Assange wordt in Zweden verdacht van verkrachting, hoewel hij zelf altijd heeft ontkend. In 2010 vaardigde het land een arrestatiebevel uit. Eind 2010 gaf Assange zichzelf aan bij de politie in Londen, waar hij werd gearresteerd. Tien dagen later werd hij op borgtocht vrijgelaten.

Eind 2011 bepaald het Britse Hooggerechtshof dat Assange aan Zweden mocht worden uitgeleverd, waar hij tegen in beroep ging. Volgens Assange wil Zweden hem uitleveren aan de Verenigde Staten, dat hem zou willen berechten wegens de WikiLeaks-onthullingen. Assange verloor het beroep, want op 30 mei 2012 oordeelde het Hooggerechtshof dat hij inderdaad mocht worden uitgeleverd. De WikiLeaks-oprichter verblijft sinds juni 2012 in de Ecuadoraanse ambassade in Londen.

Volgens de Zweedse rechter zou er geen reden zijn om het arrestatiebevel op te heffen omdat de voorbereidingen om Assange in de Ecuadoraanse ambassade te ondervragen al onderweg zijn. "We zijn natuurlijk teleurgesteld, en kritisch over de manier waarop het hooggerechtshof de zaak behandelde. Deze beslissing is genomen zonder dat we ons standpunt konden verduidelijken", zo laat de advocaat van Assange tegenover Reuters weten.

Reacties (2)
11-05-2015, 12:50 door Anoniem
Lees: Amerika heeft Zweden onder druk gezet om het verzoek te weigeren.. :P (mogelijk conspiracy, maar ze hebben zo hun redenen)
11-05-2015, 15:09 door Anoniem
Zweden is gewoon een speelbal van de VS. Waarom is mij een raadsel. Misschien boycotten ze volvo ofzo als hun zin niet krijgen. De affaire met de onderzeeboot laatst onderschrijft het hele verhaal nogmaals. Dat ze daarmee het lachertje van de wereld werd3n snappen ze nog steeds niet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.