image

Advocatenkantoor host Tor-exitnode uit noodzaak

zaterdag 16 mei 2015, 07:20 door Redactie, 9 reacties

Een Amerikaans advocatenkantoor heeft een Tor-exitnode online geplaatst en is allesbehalve bang voor invallen door de FBI en dreigementen van intellectueel eigendom advocaten. Dagelijks maken 2,5 miljoen mensen gebruik van Tor, het netwerk waarmee gebruikers hun IP-adres kunnen verbergen en gecensureerde websites kunnen bezoeken. Het Tor-netwerk bestaat uit verschillende servers waarover het verkeer loopt.

De laatste server in deze keten is de exitnode of exitrelay. Via deze server, die door vrijwilligers aan het Tor-netwerk wordt toegevoegd, wordt het verzoek van de Tor-gebruiker naar het internet gestuurd. Het kan daardoor voorkomen dat de activiteiten van een Tor-gebruiker worden toegeschreven aan het IP-adres van de Tor-exitnode, terwijl die alleen als doorgeefluik fungeert.

Het is dan ook al meerdere keren voorgekomen dat opsporingsdiensten bijvoorbeeld invallen doen bij de aanbieders van een Tor-exitnode. Toch is advocaat Franklin Bynum niet bang voor een inval door de FBI. "De FBI is slim genoeg om geen huiszoekingsbevel bij een advocatenkantoor uit te voeren als het wettig een deel van de internetinfrastructuur draait", zegt Bynum tegenover Vice Magazine. "Het is gewoon een node op het internet."

Voor intellectueel eigendom advocaten heeft hij een speciale uitleg over zijn Tor-exitnode online gezet. "Het is een hobby van me om deze exitnode te beheren. Een andere hobby van mij is het klooien met intellectueel eigendom advocaten." Volgens Bynum valt zijn exitnode onder de safe harbor-regeling en fungeert de server alleen als doorgeefluik.

Noodzakelijk

Hoewel hij de exitnode een hobby noemt, stelt Bynum dat technologieën zoals encryptie en Tor, gegeven de surveillancemogelijkheden van de Amerikaanse overheid, noodzakelijk voor hem zijn om zijn werk effectief te kunnen doen. Hij is dan ook voorstander van Tor en andere opensourceprojecten. "Ik moet communiceren op een manier die vrij is van overheidssurveillance. Dat is fundamenteel voor wat advocaten doen. Ik ben ethisch verplicht dat voor mijn clienten te doen." Volgens de advocaat zouden vrije mensen toegang tot encryptietechnologie moeten hebben. Zo biedt Bynum zijn clienten de mogelijkheid om via PGP-encryptie te communiceren.

Reacties (9)
16-05-2015, 08:32 door Anoniem
Heh heh een advocaat die het goed begrijpt
16-05-2015, 08:53 door Anoniem
Keurig, een die het begrijpt.

Mijn adocaat verstuurd alles plain tekst, bijlages met oa. vonnis in PDF formaat is geen uitzondering, de mail zal maar per ongeluk elders terecht komen
16-05-2015, 10:33 door golem
Ik vraag me dan af wat nu eigenlijk zijn echte motief is.
Als het je hobby is dan zet je die tor-exit node toch lekker thuis op.
16-05-2015, 10:59 door Anoniem
zijn andere hobby wordt ook genoemd. Mede collegea dwarszitten.
16-05-2015, 12:02 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 16-05-2015, 12:03
[Verwijderd]
16-05-2015, 13:24 door Anoniem
Waarom niet ?
Only a fool defends himself.

En deze advocaat wil je niet, zijn hobby zal er juist voor zorgen dat hij onder een vergrootglas komt te liggen en juist extra makkelijk maken om een rechter een bevel te laten uitdoen voor huiszoeking en inbeslagname op verschillende gronden die niets met hem of zijn klanten te maken hebben.

Het klinkt nobel wat hij doet maar het is niets meer dan een viralmarketing om cliënten te trekken die bovenstaande niet begrijpen.

Bovendien sinds wanneer houd Nederland zich geheel aan de wet, gestolen data is gewoon rechtsgeldig in Nederland. En zoals wij voor de Amerikanen data witwassen en het daarmee in de USA legaal toepasbaar maken gebeurd dat ook vice versa.

Grenzen op zoeken lijkt nobel maar als je redelijkwijs kan weten dat je hobby een risico voor je cliënten vormt laat je het achterwege.
16-05-2015, 14:14 door Anoniem
Een heldere uitleg in het nederlands over het hoe en wat rondom het draaien van een exitnode is hier te vinden.

door Rejo Zenger van Bits of Freedom

Juridische risico’s van het draaien van een Tor-node.
https://www.bof.nl/2014/12/17/juridische-risicos-van-het-draaien-van-een-tor-node/

Het Tor-netwerk helpen, zonder iemand dwars te zitten
https://www.bof.nl/2014/08/15/het-tor-netwerk-helpen-zonder-iemand-dwars-te-zitten/

Uitleg voor de buitenwacht
https://rejo.zenger.nl/files/tor-abuse-template.txt

Rejo Zenger website
https://rejo.zenger.nl/
18-05-2015, 11:28 door Anoniem
Door golem: Ik vraag me dan af wat nu eigenlijk zijn echte motief is.
Als het je hobby is dan zet je die tor-exit node toch lekker thuis op.[/quote]Met een klein beetje creativiteit kun je bedenken dat hij, voor bijvoorbeeld onderzoek in het belang van z'n client(en), zijn eigen verkeer ook graag aan de ogen van de FBI onttrekt.
Het zou erg vervelend zijn als de FBI/NSA en anderen op basis van zijn surfgedrag voorkennis hebben in een rechtzaak, niet?
18-05-2015, 12:19 door Vandy
Door Anoniem: Keurig, een die het begrijpt.

Mijn adocaat verstuurd alles plain tekst, bijlages met oa. vonnis in PDF formaat is geen uitzondering, de mail zal maar per ongeluk elders terecht komen
Bij de advocaat die wij hier op het werk inschakelen, heb je de keus: onversleutelde e-mail, of inloggen via een https-portal waar je zowel zelf documenten kunt uploaden als waar de advocaat mededelingen plaatst. Je krijgt vervolgens wel per "kale" e-mail een melding "er staat een nieuw document klaar" (overigens wel keurig semi-anoniem, zonder directe of indirecte link, en zonder beschrijving van inhoud of naam van het document).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.