image

Criminelen stelen 460.000 euro via e-mailhack

maandag 18 mei 2015, 13:11 door Redactie, 1 reacties

Een Brits gezin dat een huis in Londen verkocht en dacht 460.000 euro rijker te zijn, is het slachtoffer geworden van een e-mailhack waarbij criminelen het geld naar hun rekening lieten overmaken. Twee dagen voor de woningverkoop mailde de advocaat het gezin met het verzoek om de rekeninggegevens.

De huiseigenaar mailde zijn rekeninggegevens en bankcodenummer terug. Volgens de Daily Telegraph wisten criminelen de e-mail te onderscheppen en stuurden vanaf hetzelfde e-mailaccount een nieuw bericht. Daarin werd gesteld de eerder gestuurde rekeninggegevens te negeren en het geld naar een ander rekeningnummer over te maken. Na de verkoop maakte de advocaat de 460.000 euro naar deze rekening over. Een aantal dagen later nam de woningeigenaar contact op met de advocaat, waarna de fraude aan het licht kwam en de politie en bank werden ingeschakeld.

De rekening van de oplichters werd bevroren, waardoor een kleine 375.000 euro kon worden veiliggesteld. 85.000 euro was echter al opgenomen. Volgens verschillende advocatenkantoren is er sprake van een trend, waarbij advocatenkantoren het doelwit van allerlei scams worden. Rob Hailstone van de Bold Legal Group, die 350 advocatenkantoren vertegenwoordigt, stelt dat financiële informatie nooit onbeveiligd via e-mail moet worden verstuurd.

Zowel advocaten als cliënten zouden vertrouwelijke zaken dan ook versleuteld moeten versturen. Daarnaast krijgen consumenten het advies om een sterk wachtwoord voor hun e-mailaccount te gebruiken. De huiseigenaar diende zowel bij het advocatenkantoor als de bank een klacht in. Een toezichthouder stelde dat het advocatenkantoor inderdaad verantwoordelijk is. De bank ontkent echter alle aansprakelijkheid.

Reacties (1)
18-05-2015, 16:30 door Anoniem
Helemaal gehaxx0red man. Redaxie weer lekker bezig vandaag.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.