image

Australiërs voor 58 miljoen opgelicht via internet en telefoon

dinsdag 19 mei 2015, 15:11 door Redactie, 0 reacties

Australiërs zijn vorig jaar via verschillende soorten scams, zowel via internet als de telefoon, voor 58 miljoen euro opgelicht, zo laat de Australian Competition & Consumer Commission in het jaarrapport van 2014 weten. De schade daalde met 8% ten opzichte van 2013. Het aantal klachten bleef met bijna 92.000 echter nagenoeg onveranderd. De meeste mensen die over een scam klaagden werden geen slachtoffer.

Een derde van de slachtoffers die wel geld verloor, verloor een bedrag van tussen de 70 en 350 euro. Dat laat volgens de ACCC zien dat scammers liever grote aantallen slachtoffers met lage bedragen maken, dan een enkel slachtoffer dat veel geld oplevert. Toch waren er ook slachtoffers die veel geld aan de oplichters verloren. Tien procent verloor meer dan 7.000 euro en er waren veertien gevallen waarbij er 350.000 euro naar de oplichters werd overgemaakt.

De schadelijkste scam is de "advance fee" fraude, waarbij oplichters hun slachtoffers grote geldbedragen beloven, maar er eerst allerlei aanbetalingen moeten worden gedaan. Ook datingscams, die uiteindelijk in advance fee fraude eindigen, zorgden voor veel slachtoffers. Een andere vorm van fraude waardoor veel geld verloren ging waren investeringsfraude en "computervoorspellingssoftware".

Het verslag van de ACCC laat verder zien dat meer dan de helft van de scams via telefoon en sms worden verspreid. Het aantal scams dat via e-mail wordt verspreid bleef nagenoeg gelijk, maar de financiële verliezen namen wel met 55% toe. Een reden hiervoor kon de ACCC niet geven. Om Australiërs voor scams te waarschuwen is de overheid een website gelanceerd, genaamd SCAMwatch en worden er ook waarschuwingen uitgestuurd. Daarnaast is er een jaarlijkse campagneweek. Het bereik van deze initiatieven is echter beperkt, zo blijkt uit het aantal Australiërs dat hierdoor wordt bereikt.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.