image

'E-bom' kan zich tegenhet Westen keren

donderdag 18 oktober 2001, 13:24 door Redactie, 8 reacties

Een elektromagnetische bom van de Amerikaanse strijdkrachten heeft naar alle waarschijnlijkheid vorige week de elektriciteitscentrale van de Afghaanse hoofdstad Kaboel platgelegd. Het Afghaanse ministerie van Defensie verloor in één klap zijn vermogen tot coördinatie. Volgens onofficiële bronnen was de E-bom afgeworpen door een stealth-bommenwerper. De kracht van een E-bom overtreft met een veelvoud de rechtstreekse inslag van een bliksem. Zelfs alle draagbare computers die niet op het net zijn aangesloten worden door een E-bom ontploffing binnen een straal van één kilometer volledig onbruikbaar. De processor begeeft het en alle gegevens op de harde schijf worden gewist. Hetzelfde geldt voor ogenschijnlijk veilig opgeborgen diskettes.

Reacties (8)
18-10-2001, 20:46 door Anoniem
Ja en die kan zich tegen het Westen keren...

Hoe dan? Dat lees ik nergens. Of heeft men het hier over het westen van Afghanistan?
18-10-2001, 22:06 door Anoniem
Ja en wat gebeurd er met de mens?? Een bliksem schijnt niet echt bevordelijk te zijn voor je kapsel dus zo'n e-bom volgens mij ook niet.
18-10-2001, 22:07 door digger
Originally posted by Mindphazer
Ja en die kan zich tegen het Westen keren...

Hoe dan? Dat lees ik nergens. Of heeft men het hier over het westen van Afghanistan?

als je even de moeite had genomen op de link te klikken had je dit voor je kiezen gekregen:
http://krant.telegraaf.nl/krant/vandaag/teksten/bui.bom.elektromagnetische.html

Hmmm redactie, wel een beetje fishy om je nieuws uit de Telegrof te moeten halen....:mad:
gr.
digger
19-10-2001, 06:18 door Anoniem
Klinkt als een broodje aap in mijn oren. Nergens staat hoe die bom zou moeten werken. Wel weet ik nog dat de VS electriciteitscentrales bombardeerde met koolstofvezels die vervolgens sluiting veroorzaakten in allerlei mogelijke electrische circuits in centrales. Maar dit kan volgens mij nooit die schadelijke electromagnetische velden veroorzaken als dat dit artikel sugereert.
Typisch Telegraaf om niet verder te verdiepen hoe deze bom zou moeten werken.
19-10-2001, 10:31 door Anoniem
Link naar een site waar de technische uitleg beschreven staat

http://www.airpower.maxwell.af.mil/airchronicles/kopp/apjemp.html

Groet Marcel
19-10-2001, 14:20 door Anoniem
Great for Data Wipe !
23-10-2001, 10:02 door Crox
Als dit al waar is, dan is de magnetische intensiteit zo groot dat pacemakers het ook acuut zullen opgeven. Harddisk zitten in hun eigen metalen doos - kooi van Farraday - en het omhulsel van notebooks voor moeilijke omstandigheden zijn veelal ook van metaal, hetgeen ook bescherming biedt.

Daarnaast zijn de lengtes van de geleiders in de pc tamelijk kort. Zo kort dat het onaannemelijk is dat als ze niet aan een flink stuk draad vastzitten - zoals een snoer, netwerk kabel, etc. - last zullen hebben enige vorm van overspanning.

Wellicht ten overvloede wil ik nog wijzen op een experiment dat jaren geleden in Natuur & Techniek heeft gestaan, waarin een EMP werd gesimuleerd met in de nabijheid daarvan een aantal TV's. Er gingen een aantal stuk, maar een aantal ook niet. Men onderzocht het waarom.

Niet aan het net gekoppelde notebooks zijn veel minder gevoelig voor EMP's dan een gemiddelde TV, waarin de lengte van de geleiders vaak veel groter is en dus ook de gegenereerde spanning tgv de grote magnetische kracht.

Ik denk dat het verhaal overdreven is, en vooral van toepassing is op electronica die is aangesloten op de normale infrastructuur zoals het electriciteitsnet en netwerken.

Groeten,

Crox
23-10-2001, 10:54 door hzlz
FF wat rondgesnuffeld. EMP testing bij:

Raytheon: http://www.raytheon.com/ais/aisproducts/ais_mstf/emeffects.html
http://www.raytheon.com/ais/aisproducts/ais_mstf/emiemc.html

Hier worden testsituaties en installaties omschreven waarmee dit bedrijf producten test tegen EMP.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.