image

Adblock Plus lanceert eigen browser voor Android

woensdag 20 mei 2015, 12:35 door Redactie, 3 reacties
Laatst bijgewerkt: 20-05-2015, 14:15

De makers Adblock Plus, de populairste browseruitbreiding op internet, hebben een eigen browser voor Android gelanceerd waar het blokkeren van advertenties centraal staat. Via Adblock Plus kunnen internetgebruikers advertenties blokkeren. Volgens de ontwikkelaars is de add-on al meer dan 300 miljoen keer gedownload. Als er naar de statistieken van actieve dagelijkse gebruikers wordt gekeken zouden zo'n 20 miljoen Firefoxgebruikers en meer dan 10 miljoen Chromegebruikers de extensie gebruiken.

In het verleden had Adblock Plus al een uitbreiding voor Androidgebruikers gemaakt, maar die werd door Google uit de Google Play Store verwijderd, omdat de add-on op andere producten of diensten invloed heeft. Door niet in app stores beschikbaar te zijn wordt het zeer lastig om mobiele gebruikers te bereiken, die daardoor niet van het bestaan afweten. Daarnaast kon Adblock Plus voor Android alleen advertenties over HTTP blokkeren. De afgelopen maanden hebben de ontwikkelaars daarom aan een eigen mobiele browser gewerkt die het blokkeren van advertenties integreert.

Vandaag is de eerste bètaversie van de browser uitgebracht. De browser is open source en gebaseerd op Firefox. De reden hiervoor is dat de Adblock Plus-ontwikkelaars Mozilla als project en als bedrijf erg bewonderen. "Firefox voor Android is een fantastische mobiele browser", zo stellen ze. De meeste gebruikers zouden het niet weten, maar de browser ondersteunt allerlei extensies, waaronder Adblock Plus. "In tegenstelling tot Firefox op de desktop, zijn we zeer beperkt als het gaat om het integreren van Adblock Plus in de gebruikersinterface van Firefox voor Android."

Door een eigen browser te ontwikkelen hebben de ontwikkelaars meer vrijheid om adblocking als basisfeature te integreren die zowel begrijpbaar als eenvoudig te configureren is. De ontwikkelaars stellen dat ze grote plannen voor de toekomst hebben. Zo wordt er gekeken om de Adblock Browser en de desktopbrowser van gebruikers op een zinvolle manier te combineren. Vooralsnog krijgt de mobiele browser nu alle aandacht en worden internetgebruikers opgeroepen die te testen. Volgens de website van de Adblock Browser komt er binnenkort ook een versie voor iOS.

Reacties (3)
20-05-2015, 13:18 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
20-05-2015, 14:21 door johanw
Blijkbaar een nieuwe poging om de "non-intrusive" advertenties er toch nog doorheen te drukken, want dat hebben ze standaard aan laten staan. Je kunt beter een echte adblocker installeren of ublock als plugin gebruiken die gewoon alles tegenhoudt.
21-05-2015, 10:23 door Mysterio
Door pe0mot: Gelanceerd? In elk geval nog niet in de Android store.
"Thanks for your interest! We're currently waiting for Google to publish our app, and hope that this will happen within the next couple of hours. We will let you know when the app is ready. Thanks for your patience!"
Wachten en hopen dat ze door de ballotage komen?
Kan wel 6 maanden duren eer het beschikbaar is. Zo werkt het met Google.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.