image

Onderzoek: patiënt wil medische gegevens online inzien

donderdag 21 mei 2015, 10:36 door Redactie, 7 reacties

Veel patiënten willen op een gegeven moment medische gegevens online kunnen inzien, zo blijkt uit onderzoek (pdf) onder 11.000 leden van de Patiëntenfederatie NPCF. De federatie merkt op dat de groep deelnemers niet volledig representatief is voor de Nederlandse bevolking. Het NPCF wil dat elke Nederlander in de toekomst over een PGD kan beschikken.

De bedoeling is dat rond 2020 iedereen die dat wil een persoonlijk gezondheidsdossier kan hebben. In dat dossier kan de patiënt alle medische en persoonlijke informatie opnemen die hij van belang acht. Negen procent (1067 mensen) van de 11.000 mensen die meededen aan het onderzoek hebben een PGD of hebben daar gebruik van gemaakt. Deze groep is daar zeer tevreden over. Ze gebruiken het dossier om overzicht te houden over wat er met hen aan de hand is.

Ook wordt als reden gegeven dat zorgverleners zo eenvoudig kunnen zien wat er bij de patiënt speelt en omdat ze zelf dankzij het PGD een goed beeld hebben van hoe hun gezondheid zich ontwikkelt. Aan de mensen die geen PGD gebruiken werd gevraagd wanneer ze hier gebruik van zouden willen maken. Dertig procent zou dit willen als ze merken dat zorgverleners niet alles van elkaar weten. Ook ziekte (12%), het krijgen van beperkingen (7%) en advies van de zorgverlener (11%) trekken mensen over de streep.

Zestien procent wil op geen enkel moment een persoonlijk gezondheidsdossier. Onder andere veiligheid en privacy wordt door deze groep als reden gegeven. "Alles ligt toch al op straat tegenwoordig. Ik ben zeer terughoudend in het delen van persoonlijke informatie, omdat er gemakkelijk misbruik van gemaakt kan worden", aldus één van de deelnemers.

Reacties (7)
21-05-2015, 11:40 door Anoniem
Yes, daar is die dan, de nieuwe naam voor EPD, landelijk schakelpunt, patientendatabase enz...
Als mensen zin hebben in online kijken naar HUN gegevens, laat ze dan HUN gegevens op internet zetten en laat de mijne lekker op papier in een stoffig magazijn liggen AUB!
De kans dat een overheid of hacker toegang krijgt tot mijn papieren map is vele malen kleiner...
21-05-2015, 13:13 door Erik van Straten
Als er een online dossier van mij bestaat dat, kennelijk omdat meer dan 1 persoon dat moet kunnen inzien, dan wil ik dat zelf ook kunnen. Dat klinkt logisch.

Echter, nog even los van de beveiliging van het systeem zelf en het authenticeren van medici, zorgverzekeraars etc. - hoe weet het systeem, op het moment dat ik inlog, dat ik ik ben en niet iemand anders?

Het beste middel dat we daar op dit moment voor hebben, is DigiD. Echter, alleen al deze week:
19 mei 2015: https://www.security.nl/posting/429008/Nigeriaan+krijgt+3+jaar+cel+wegens+DigiD-phishing
20 mei 2015: http://www.nu.nl/internet/4052871/beveiliging-digid-nog-steeds-niet-goed.html
21-05-2015, 13:58 door Anoniem
Door Erik van Straten: Als er een online dossier van mij bestaat dat, kennelijk omdat meer dan 1 persoon dat moet kunnen inzien, dan wil ik dat zelf ook kunnen. Dat klinkt logisch.

Echter, nog even los van de beveiliging van het systeem zelf en het authenticeren van medici, zorgverzekeraars etc. - hoe weet het systeem, op het moment dat ik inlog, dat ik ik ben en niet iemand anders?

Het beste middel dat we daar op dit moment voor hebben, is DigiD. Echter, alleen al deze week:
19 mei 2015: https://www.security.nl/posting/429008/Nigeriaan+krijgt+3+jaar+cel+wegens+DigiD-phishing
20 mei 2015: http://www.nu.nl/internet/4052871/beveiliging-digid-nog-steeds-niet-goed.html

En vergeet het artikeltje op Security.nl van afgelopen week, waarin gesteld werd dat het LPS het individueel auroiseren van zorgverleners niet aankjon, en over wilde gaan naar groepen/categorien zorgverleners.
Het huidige systeem is dus niet met de PATIENT (klant) centraal ontwikkeld.

Hoe verder?

Of doe het niet, of begin helemaal opnieuw en ontwerp een systeem waarbij die patient centraal staat en controle heeft over de gegevens die hem aangaan. En wat veilig is.
wat dacht je van een chipkaart die je op je persoon kan dragen, waar alle data centraal (encrypted) op staat.
21-05-2015, 14:13 door Anoniem
"Onze leden willen dit (concluderen we uit onze vragenlijstjes met leidende vragen voorgelegd aan een niet-representatieve groep respondenten) en dus moeten alle Nederlanders er ook aan."

Juistem. Laat ik daar nu even niet in meegaan. Ook al zijn ze nog zo eerlijk in het erkennen van de methodiekprobleempjes in hun "onderzoek". Oneerlijkheid moest er nog eens bijkomen, zeg. (Hallo EPD-ministers!)
21-05-2015, 19:57 door Anoniem
Ik zou graag van alle zorgverleners, en met name hun managers, en zeker van de top, ook van alles willen weten.
Of ze zelf persoonlijke problemen hebben, of zij financiele zorgen hebben, drugs gebruiken, in hun vrije tijd dingen uithalen die mij tot zorgen stemmen, wel genoeg goede nachtrust genieten, niet in zware emotionele tijden verkeren, met wie zij omgaan, wat zij tegen die personen zeggen, van wie zij geld en diensten krijgen, welke opleidingen zij genoten hebben, waar zij echt ervaring in hebben, waar zij hun geld aan uitgeven, enzovoorts.

Dergelijke inzage zou mij helpen te bepalen of ik wel adequate verzorging krijg, niet ondoordacht advies krijg, niet bedrogen wordt, niet onnodig veel betaal, in vertrouwelijke handen ben, enzovoorts.

Klinkt redelijk, toch?
23-05-2015, 13:20 door Wadjinn
Kan me niet herinneren dat ik mee heb gedaan met een onderzoek en dat ik voor het EPD ben.
Waarom wil ik zo graag in een dossier kijken? Als ik in het ziekenhuis ben kan ik gewoon meekijken met de arts en thuis kijk ik liever naar iets anders op mijn monitor.
25-05-2015, 10:33 door Anoniem
Ik zie er helemaal geen nut in dat uberhaupt iemand mijn gegevens kan zien. Dus niet digitaal. En als het dan moet, doe dan maar op papier. De kans dat de Roverheid er dan mee aan de haal gaat, is een stuk kleiner.

Oh, wacht, de Roverheid wil deze gegevens juist hebben. Daar zit de kern van het probleem.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.