image

Neelie Kroes brengt programmeren naar de klas

donderdag 21 mei 2015, 12:39 door Redactie, 6 reacties

Om ervoor te zorgen dat leerlingen op alle Nederlandse scholen les in programmeren krijgen heeft Neelie Kroes vandaag het CodePact gelanceerd. Het pact heeft als doelstelling om 400.000 kinderen te onderwijzen in programmeren, zowel op het basis- als het voortgezet onderwijs.

Door kinderen vroegtijdig te leren programmeren moet er een kweekvijver voor toekomstig talent worden gecreëerd. Daarnaast moet het ook helpen bij het verstevigen van de Nederlandse concurrentiepositie, omdat in diverse buurlanden programmeren inmiddels al een vaste plek heeft binnen het onderwijs. "We hebben een ongekend tekort aan talenten die kunnen programmeren, waardoor onder andere start-ups niet aan het juiste personeel kunnen komen en onvoldoende kunnen groeien. CodePact maakt een verschil door 400.000 leerlingen deze vaardigheden vroegtijdig bij te brengen in de klas en daarbuiten", aldus Kroes.

Arbeidsmarkt

CodePact moet ervoor zorgen dat de leerlingen van nu straks aan de slag kunnen op de arbeidsmarkt waar de automonteur, de verwarmingsinstallateur en de app-bouwer allemaal moeten kunnen programmeren en over nieuwe, digitale vaardigheden moeten beschikken. Om te zorgen dat ieder kind die digitale vaardigheden opdoet, zijn er acht acties afgesproken, die het bedrijfsleven samen met het onderwijs oppakt. De voornaamste inzet is om alle leerlingen van groep 8 van de basisschool en van het eerste jaar op het voortgezet onderwijs de kans te geven om te leren programmeren, alsmede om kinderen logisch en gestructureerd te leren denken en te leren begrijpen hoe technologie werkt.

Daarnaast zullen de partners in CodePact het onderwijs ondersteunen met software, trainingen en lesmiddelen die programmeerlessen faciliteren voor zowel leerlingen als onderwijskrachten en ouders. Onder andere Microsoft, Oracle, IBM en Google hebben zich bij CodePact aangesloten. In de zomermaanden wordt het CodePact verder uitgebouwd met nieuwe partners en een concreet actieplan. Bij de start van de Codeweek op 10 oktober 2015 wordt het actieplan gepresenteerd.

Reacties (6)
21-05-2015, 12:51 door ph-cofi
Ziehier: http://codepact.org/
"Elk kind in Nederland maximaal digitaal empoweren en voorbereiden op de toekomst." Door te leren coderen, dus.

De codeweek lijkt om onderstaande te gaan:
http://codeweek.nl/wp-content/uploads/2014/09/toolkit-codeweek-kennisnet.pdf

Aan de Raspberry Pi met robotarm, allemaal.
21-05-2015, 13:55 door Anoniem
Onder andere Microsoft, Oracle, IBM en Google hebben zich bij CodePact aangesloten.

Die aasgieren staan er natuurlijk om te springen dat de kindjes met _hun_ software leren ontwikkelen, want jong geleerd is oud gedaan. Als je er vroeg bij bent weten ze niet beter en kun je ze nog beinvloeden: daarna willen ze niets anders meer omdat ze dit nou eenmaal gewend zijn.

Dat terwijl het aan scholen juist moet zijn om kinderen te leren kritisch na te denken.
21-05-2015, 15:19 door _R0N_
Door Anoniem:
Onder andere Microsoft, Oracle, IBM en Google hebben zich bij CodePact aangesloten.

Die aasgieren staan er natuurlijk om te springen dat de kindjes met _hun_ software leren ontwikkelen, want jong geleerd is oud gedaan. Als je er vroeg bij bent weten ze niet beter en kun je ze nog beinvloeden: daarna willen ze niets anders meer omdat ze dit nou eenmaal gewend zijn.

Dat terwijl het aan scholen juist moet zijn om kinderen te leren kritisch na te denken.

Zo werkt het nou eenmaal.
Nu scholen voor hun eigen budget moeten zorgen komt het geld van sponsoren en die willen er iets voor terug.
21-05-2015, 17:23 door Anoniem
Dat terwijl het aan scholen juist moet zijn om kinderen te leren kritisch na te denken.

In mijn ogen is een school niks meer dan een veredelde voorbereiding op het leven na je 18e, waarbij je geforceerd geleerd wordt om op tijd in de ochtend op te draven met een groep mensen aan wie je waarschijnljk een hekel hebt en sommige niet kan uitstaan en onder visie komt van personeel dat de baas speelt over je en eigenljik stiekum hun baan haten.

ICT stelde in mijn tijd op school (ondanks dat deze ver vooruit liept op de anderen) totaal niks voor, en alles wat ik tot vandaag de dag heb geleerd is uit eigen nieuwsgierigheid voort gekomen. Van BASIC en 'machine taal' op de C64, tot C++, HTML, en Linux (inclusief Kali en zijn tools) allemaal in de vingers gekregen door lezen, lezen, proberen, kapot maken, herinstaleren en weer door gaan. Want Out of the Box denken zal je nooit op school leren, sterker ze zullen het proberen in te dammen.

Kroes kan nu wel leuk nonchelant kinderen moeten leren programeren, maar meeste van de kinderen intereseert het geen reet. Zeker deze labiele druk op grote knop en deel al je privacy generatie.
22-05-2015, 07:37 door Anoniem
Hallo laatste Anoniem,

wel grappig dat je idd zo iets schrijft. Mijn dochter gaat naar een freinetonderwijs, en daar stimuleren ze vrij denken, maar scholen zoals ik zelf heb gehad kunnen niet anders dan 'in te dammen', voor enkel heel simpele redenen: 1: ze weten niet beter, 2: ze moeten je een opdracht geven, die ze zelf moeten kunnen controleren/verbeteren, en dan zit je al beperkt, 3: het huidige schoolsysteem is er nu eenmaal met bepaalde regels, die ze proberen opleggen omdat ze niet weten op welke andere manier te controleren...

Ikzelf woon in België, maar als ik je reactie zo zie, is het overal hetzelfde...
grjs
22-05-2015, 13:35 door Anoniem
waar de automonteur, de verwarmingsinstallateur en de app-bouwer allemaal moeten kunnen programmeren
Sinds wanneer moeten ze dat? Ze moeten hooguit iets kunnen configureren, die applicaties waar ze gebruik van maken hebben ze echt niet zelf geschreven, uitgezonderd die app-bouwer dan misschien.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.