image

Onderzoek: onthullingen Snowden hinderen terreurbestrijding

dinsdag 26 mei 2015, 11:32 door Redactie, 20 reacties

De onthullingen van klokkenluider Edward Snowden hinderen de strijd tegen terroristen, zo stelt de Britse denktank Henry Jackson Society aan de hand van eigen onderzoek. Het onderzoek, waar de Daily Mail over bericht, is vooral gebaseerd op verklaringen van inlichtingenofficieren. Die stellen dat terroristische groepen hun communicatie hebben aangepast. Ook zouden extremistische websites nu encryptie toepassen en hebben jihadisten een video gemaakt waarin wordt uitgelegd hoe surveillance kan worden vermeden.

Verder stelt een bron van de Britse geheime dienst GCHQ dat het nu veel langer duurt om de gesprekken van terreurverdachten te kraken. Een ander probleem is dat technologiebedrijven minder snel geneigd zijn om met overheidsdiensten samen te werken. Auteur van het rapport, Robin Simcox, stelt verder dat de Amerikaanse en Britse geheime diensten niet betrokken zijn bij het op grote schaal afluisteren van burgers.

Er zou dan ook geen massasurveillance hebben plaatsgevonden. "Westerse burgers zijn over het algemeen tevreden dat de staat een leger met geavanceerde wapens heeft, omdat ze weten dat het niet misbruikt zal worden. Er is vertrouwen dat er voldoende controle is om de veiligheid van het publiek te garanderen", aldus Simcox. Volgens de analist zou hetzelfde principe moeten gelden voor het wapentuig dat de inlichtingendiensten krijgen.

"Uiteindelijk heeft Snowden onthuld dat onze inlichtingendiensten in principe doen wat wij aan vragen: ze luisteren niet de telefoongesprekken van normale gebruikers af of kijken ongecontroleerd naar onze e-mails. Ze onderscheppen rechtmatig bepaalde communicatie om de nationale belangen te bevorderen." Het is niet de eerste keer dat Simcox kritisch over Snowden is. In het verleden heeft hij de klokkenluider regelmatig als verrader weggezet.

Reacties (20)
26-05-2015, 11:47 door Anoniem
en Captain obvious trapt de deur weer in zie ik.
Dit had iedereen kunnen zien.

Moet die snowden zijn 'releases' al langer niet, wat men zou doen en wat men daadwerkelijk doet ligt ver uit elkaar.

Deze man is een risico voor allen.
26-05-2015, 11:55 door Anoniem
is vooral gebaseerd op verklaringen van inlichtingenofficieren.
En deze inlichtingenofficieren zijn te vertrouwen? Not.

Auteur van het rapport, Robin Simcox, stelt verder dat de Amerikaanse en Britse geheime diensten niet betrokken zijn bij het op grote schaal afluisteren van burgers.
We weten nu wel dat het tegenovergestelde waar is.
26-05-2015, 12:01 door Anoniem
En wat hebben we opeens meer aanslagen en een verhoogde dreiging in Europa. Wat een FUD onderzoek.
26-05-2015, 12:02 door Anoniem
"Auteur van het rapport, Robin Simcox, stelt verder dat de Amerikaanse en Britse geheime diensten niet betrokken zijn bij het op grote schaal afluisteren van burgers."

Nou, dan is dat rapport dus lekker waardeloos hé, aangezien de hele wereld weet dat de GHCQ en NSA op grote schaal burgers afluisteren...
26-05-2015, 12:05 door Anoniem
Lekker verhaal wiens schuld is dat dan? De overheid moet lekker naar zichzelf kijken. Voorlopig gaan er meer mensen dood door verkeer dan terror aanslagen. In de states vallen meer doden doordat burgers op elkaar schieten en de politie blijkbaar ongestraft op de zwarte bevolking mag knallen. De schade door de financiele terror ( de crisis ) is ook vele malen groter dan ooit door een tereur aanslag gepleegd.
Alsof de overheid surveilance het doet voor de veiligheid van de burger mag in dit licht dan ook zeer veel vraagtekens oproepen.
26-05-2015, 12:08 door mcb - Bijgewerkt: 26-05-2015, 12:09
Westerse burgers zijn over het algemeen tevreden dat de staat een leger met geavanceerde wapens heeft, omdat ze weten dat het niet misbruikt zal worden...
Volgens mij had er moeten staan:
Westerse burgers zijn over het algemeen tevreden dat de staat een leger met geavanceerde wapens heeft, omdat ze niet weten dat het misbruikt zal worden...
26-05-2015, 12:21 door Anoniem
Als ze redelijke en proportionele middelen zouden hebben gebruikt zou er geen streep door hun werk zijn getrokken.
26-05-2015, 12:21 door Anoniem
De overheid en de 'veiligheidsdiensten' hinderen het normale leven veel meer dan terreur.
Naief om te denken dat de overheid gevens niet tegen burgers gebruikt. Dat doen ze al jaren.
26-05-2015, 12:38 door Anoniem
Door Anoniem: De overheid en de 'veiligheidsdiensten' hinderen het normale leven veel meer dan terreur.
Naief om te denken dat de overheid gevens niet tegen burgers gebruikt. Dat doen ze al jaren.

Daar ga je snel anders over denken zodra de terreur hier een kans krijgt.
26-05-2015, 12:45 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 26-05-2015, 12:49
[Verwijderd]
26-05-2015, 12:55 door Anoniem
Toch blijf ik fan van Snowden!
26-05-2015, 12:55 door Anoniem
Door Anoniem: Als ze redelijke en proportionele middelen zouden hebben gebruikt zou er geen streep door hun werk zijn getrokken.

En aan de hand van welke objectieve gegevens wilt u de maatstaf "redelijke en proportionele" beoordelen zonder geheimen te onthullen?
26-05-2015, 12:55 door Anoniem
-Robin Simcox, stelt verder dat de Amerikaanse en Britse geheime diensten niet betrokken zijn bij het op grote schaal afluisteren van burgers-

http://edition.cnn.com/2015/05/23/politics/senate-nsa-bills-patriot-act/
http://edition.cnn.com/2015/05/22/politics/patriot-act-debate-explainer-nsa/index.html

http://www.spiegel.de/international/the-germany-file-of-edward-snowden-documents-available-for-download-a-975917.html
http://www.spiegel.de/international/germany/inside-the-nsa-s-war-on-internet-security-a-1010361.html


Enzovoort, enzovoort...
26-05-2015, 14:45 door Anoniem
Door Anoniem:Moet die snowden zijn 'releases' al langer niet, wat men zou doen en wat men daadwerkelijk doet ligt ver uit elkaar.

Deze man is een risico voor allen.
Veiligheid is een kwestie vaak balans tussen vrijheid en wetten negeren. Waarom ligt volgens jou wat men doet ver uit elkaar van de documenten? Zit je zelf in die hete soep of volg je braaf de eveneens ongefundeerde beweringen van een partij die je qua gevoel beter ligt? Als je zaken wil verdedigen moet je ook kunnen omgaan met verliezen in je verdediging. Wat blijkt, dat kan men niet voldoende. Een lek en er is een probleem en dan ligt het aan het lek en niet aan de organisatie. En dit is publiek, over confidentiële lekken hoor je de verdediging niet. Maar dat maakt de verdediging niet beter als organisatie en niet als verdediger. Het is overigens kortzichtig als je geloofd dat de verdediging de wetten 100% respecteert. Het gaat ze er meer om of acties verdedigbaar zijn als ze toch publiek worden.
26-05-2015, 15:14 door Anoniem
Door Anoniem: en Captain obvious trapt de deur weer in zie ik.
Dit had iedereen kunnen zien.

Moet die snowden zijn 'releases' al langer niet, wat men zou doen en wat men daadwerkelijk doet ligt ver uit elkaar.

Deze man is een risico voor allen.
Zegt de verongelijkte ambtenaar.

Echt jonguh, het zijn altijd dezelfde met altijd hetzelfde zeurverhaal dat ze zelf alles goed doen en dat alles wat misgaat de schuld is van d'ene of d'andere externaliteit, zij het Manning, zij het Snowden, zij het dat ze hun zin niet krijgen met alweer 't ene of 't andere huilverhaal dat ze toch echt maar meer "bevoegdheden" moeten krijgen. Stelletje... nouja.

Als jullie echt hadden geweten wat jullie aan het doen waren, als al dat geneus effectief was geweest, dan hadden de "twin towers" nog gewoon gestaan hoor. Zo kan ik het ook. Ga nou maar weer terug in je hok.
26-05-2015, 16:06 door Anoniem
Door Anoniem: Lekker verhaal wiens schuld is dat dan? De overheid moet lekker naar zichzelf kijken. Voorlopig gaan er meer mensen dood door verkeer dan terror aanslagen.

In de States zijn na 9/11 meer mensen gedood t.g.v. de genomen maatregelen dan dat er in de Twin Towers werkten (en dan heb ik het dus niet over het aantal doden in die torens).

Peter
26-05-2015, 16:27 door Profeet
Door Anoniem: En wat hebben we opeens meer aanslagen en een verhoogde dreiging in Europa. Wat een FUD onderzoek.

Terreur is per definitie FUD.
26-05-2015, 17:57 door Anoniem
Snowden for president !

Dat is mijn bescheiden mening dankzij de hinder :)
26-05-2015, 22:27 door Eric-Jan H te D - Bijgewerkt: 26-05-2015, 22:28
De tabakslobby is een groter gevaar dan de heer Snowden.
26-05-2015, 23:07 door Anoniem
Prima vergelijking met het leger. Het leger met zijn geavanceerde wapens wordt niet ingezet tegen de eigen bevolking of de bevolking van bevriende naties, en dat zou het publiek ook nooit accepteren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.