image

Trackingbescherming Firefox vermindert laadtijd websites

dinsdag 26 mei 2015, 12:01 door Redactie, 3 reacties

De trackingbescherming die Mozilla aan Firefox 35 heeft toegevoegd zorgt ervoor dat websites veel sneller worden geladen, tot wel 44%. Dat blijkt uit onderzoek (pdf) van Georgios Kontaxis en Mozilla's Monica Chew, die inmiddels niet meer voor de browserontwikkelaar werkt. De trackingbescherming in Firefox blokkeert verzoeken naar trackingdomeinen, om zo de privacy van gebruikers te beschermen. Het gaat dan bijvoorbeeld om domeinen van advertentienetwerken.

Het gebruik van trackingbescherming zorgde voor een afname van 67,5% van het aantal HTTP-cookies dat tijdens het bezoeken van de 200 populairste nieuwssites werd geplaatst. Dit komt niet alleen de privacy ten goede, maar ook de snelheid van het laden. Doordat Firefox de content van de trackingdomeinen niet laadt, is er ook sprake van prestatievoordelen. Namelijk de laadtijd van de websites die met 44% afneemt en een afname van 39% van de hoeveelheid ingeladen data. Het effect is kleiner bij andere websites, omdat nieuwssites vaak externe content embedden, zo lieten de onderzoekers eerder al tijdens een Air Mozilla talk weten.

De onderzoekers stellen dat bij het inkomstenmodel op internet de belangen van gebruikers, adverteerders en contentaanbieders niet op één lijn zitten, waardoor er een "race to the bottom" ontstaat. Aangezien de industrie de meeste politieke en economische macht heeft, is het aan gebruikers en browsers om voor de belangen op te komen, zo stellen ze. Ook waarschuwen de onderzoekers dat websites en contentaanbieders die alleen van advertentie-inkomsten afhankelijk zijn uiteindelijk zullen verdwijnen, tenzij ze alternatieve inkomstenmodellen vinden.

"Ik geloof dat Mozilla voortgang kan boeken op het gebied van privacy", merkt Chew op. Volgens haar conflicteert de huidige advertentiewerkwijze die "gratis" content mogelijk maakt met zorgen over veiligheid, privacy, stabiliteit en prestaties. Volgens de wetenschapster is Firefox vooral een browser voor gebruikers en niet de industrie. "Adverteren maakt content niet gratis. Het externaliseert alleen de kosten op een manier die kwaadaardige en incompetente spelers aanmoedigt om dingen als Superfish te maken, computers met malware te infecteren en websites te maken die onveilige plug-ins vereisen."

Image

Reacties (3)
26-05-2015, 13:39 door johanw
En een adblocker zorgt nog eens voor extra versnelling. Maar die zullen ze wel niet durven inbouwen.
26-05-2015, 14:00 door Anoniem
Een adblocker kan ook zorgen voor meer geheugengebruik, daar was nogal wat over te doen.

Beter gezegd en geanalyseerd, sommige filterlijsten kunnen zorgen voor een hogere geheugen belasting.
Een hogere geheugenbelasting is op zich geen probleem als je over voldoende geheugen beschikt.

Begin dus eerst eens met de standaard (foute) privacy instellingen van Firefox te wijzigen in Goede Privacy instellingen, te beginnen met het weigeren van 3rd party cookies. Naar de DoNotTrack header wordt niet veel geluisterd schijnt dus dat zal wel niet zoveel uitmaken.
Al je plugins op Click To Play zetten zal ook heel veel uitmaken.

Wanneer je NoScript hebt en standaard geen iFrames laat laden (wederom Click To Play ) zal dat waarschijnlijk ook nogal wat uitmaken qua laadtijd.

ABP, filterlists en geheugengebruik
https://www.security.nl/posting/388370/Firefox+AdBlockplus+Geheugen+gebruik
26-05-2015, 22:10 door Anoniem
Hoe werkt dat dan?

Die Firefox trackingprotection instelling(en) zit(ten) in Firefox 35 en later en kan je alleen vinden onder de about:config .

privacy.trackingprotection.enabled;false
services.sync.prefs.sync.privacy.trackingprotection.enabled;true

Zet deze op true met een dubbelklik
privacy.trackingprotection.enabled;false

Als je Firefox opstart maakt Firefox onder andere direct contact met de server
tracking.services.mozilla.com
ip 54.186.142.204
ec2-54-186-142-204.us-west-2.compute.amazonaws.com

Vermoedelijk haalt het dan de nieuwste anti trackinglijst op bij Disconnect.me (waar kennen we die ook alweer van? *)

Als je geen anti tracking Addons hebt geïnstalleerd kan je zien dat het (een beetje) werkt als je een site bezoekt waarop trackers actief zijn.
Je krijgt dan hetzelfde shield in de urlbar te zien als bij mixed content (een https site met bijvoorbeeld geladen plaatjes over http verbinding).
Als je op dat shield klikt zie je wel een melding dat er wat geblokkeerd is en dat je dat tijdelijk kan opheffen, maar wat er geblokkeerd is?

Daarvoor moet je in de webconsole messages gaan zoeken onder de security tab.
Als je de lijst van meldingen doorscrollt zul je misschien vele gele uitroeptekentjes zien, scroll door tot je een rode ziet, dat betreft dan een tracking-domein dat geblokkeerd is.

Handig niet?

1 kleine vergelijking met wat Ghostery direct inzichtelijk zichtbaar blokkeerde leerde dat Ghostery het beter deed, van de drie trackers pakte Firefox er 1 en Ghostery er drie.
Succes met het zelf testen en in de console messages zoeken.

Blijft nog over die extra verbinding met de trackingservices van mozilla als je je browser opstart. Wordt er alleen eenmalig een blocklist gedownload?
Overigens de blocklijst van disconnect was zo gauw niet te vinden, ook niet op de site van disconnect.me. Wat er op de liost aan anti trackers staat blijft gissen, het vermoeden bestaat dat die wat achterblijft bij de anti trackinglijst van ghostery.

"Ik geloof dat Mozilla voortgang kan boeken op het gebied van privacy"
Dat geloof ik zeker.
Wat ik ook geloof is dat je er beter zelf voor kan zorgdragen.
Want vooralsnog lijkt het er sterk op dat de bekende mix van die paar addons installeren (anti tracking, anti reclame, 'anti' javascripts/iframes/etc) een stuk meer stevige en overtuigender zoden aan de dijk zet (zonder extra connecties naar statsiegeld-mozilla).

Mozilla uitleg linkje tracking protection
https://support.mozilla.org/en-US/kb/tracking-protection-firefox

* https://www.security.nl/posting/429668/Disconnect+Search+of+Share%3F
Disconnect heeft een eigen opvatting over wat persoonlijke informatie is
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.