image

PGP-bedenker verlaat VS wegens surveillancewedloop

dinsdag 26 mei 2015, 13:45 door Redactie, 9 reacties

Philip Zimmermann, de bedenker van Pretty Good Privacy (PGP), heeft de Verenigde Staten verlaten en is naar Zwitserland verhuisd. Aanleiding voor de verhuizing is de surveillancewedloop die op dit moment in de VS plaatsvindt, zo meldt de Guardian. "Elke dystopische samenleving heeft buitensporige surveillance, maar nu zien wel zelfs dat democratieën zoals de VS en Engeland die kant op gaan", zo waarschuwt Zimmermann.

"We moeten dit terugdraaien. Van mensen die niet van misdrijven worden verdacht moet er geen informatie worden verzameld en in databases worden opgeslagen. We willen geen Noord-Korea worden." Volgens de PGP-bedenker is de Britse samenleving, waar hij dit weekend was, te accepterend als het om surveillance gaat. "Mensen hebben hier een gemakkelijke relatie met hun eigen regering en misschien dat ze daarom geen bezwaar maken. Toekomstige overheden zijn mogelijk niet zo aardig, en kunnen een surveillance-infrastructuur erven die ze kunnen gebruiken voor het creëren van een overheid die niet kan worden veranderd."

Zimmermann waarschuwt voor "point en click vervolgingen", met verkeerscamera's en gezichtsherkenning die kunnen herkennen wanneer journalisten met klokkenluiders lunchen, politici met maîtresses afspreken of burgers die achter het stuur kruipen met teveel alcohol op. De PGP-bedenker is op dit moment actief met zijn bedrijf Silent Circle, waarvan het hoofdkantoor ook al naar Zwitserland is verhuisd, mede vanwege de "robuuste privacywetgeving" daar. Later dit jaar zal Silent Circle de Blackphone 2 presenteren, een op privacygerichte telefoon waarmee versleuteld kan worden gecommuniceerd.

Reacties (9)
26-05-2015, 14:06 door Anoniem
democratieën zoals de VS en Engeland die kant op gaan
Hij gaat er aan voorbij dat de US en UK (alsmede NL) al lang geen democratie maar een politiestaat in wording, zo je wilt een surveillance staat zijn.
26-05-2015, 14:42 door Anoniem
Toekomstige overheden zijn mogelijk niet zo aardig, en kunnen een surveillance-infrastructuur erven die ze kunnen gebruiken voor het creëren van een overheid die niet kan worden veranderd."

Een realistisch scenario dat in Nederland volledig genegeerd wordt.
Wij staan voor in de rij om een optimaal surveillerende staat op te tuigen maar doen dat op een manier zodat het lijkt of dat we dat niet aan het doen zijn.
Door polderen, met valse beloften rondom waarborgen en controle op, met steeds een beetje meer oprekken, oprekken, en nog meer oprekken van wetgeving.

De wet moet aangepast worden! Dat horen we onder andere politie en justitie steeds weer roepen.
De wet aanpassen voor meer data verzamelen, meer cameratoezicht, meer data koppelen, burgers profileren, gebruik van big data, ongerichte sleepnet taps op de vaste kabel van alle datacommunicatie, ga maar door.

Met vele kleine stapjes pikken we wel wat we anders niet zouden pikken.
Het uiteindelijke resultaat is een maatschappij waarin je denkt dat je vrij bent omdat je niet ziet dat je eigenlijk niet vrij bent, omdat je stiekem van alle kanten digitaal in kaart bent gebracht en continue wordt gemonitord.

Aan deze wederopbouw van Nederland doen op dit moment vrijwel alle partijen uit het politieke midden mee.
De ideeën waar we ooit tegen vochten, de concepten van rechts radicalisme en surveillerend totalitarisme van staten is mainstream geworden.
Die stilzwijgende acceptatie, omdat we andere korte termijn belangen even belangrijker vinden, dat is werkelijk een beangstigend besef.
26-05-2015, 14:55 door Anoniem
Hij gaat er aan voorbij bla
Hij benoemd het diplomatisch.
Wil z'n Zwitserse bankrekening nog kunnen spekken met overheids aanbestedingen (die die gaat mislopen als je als een hippie, anarchist en/of idealist gaat zitten janken).
Goed, een verhuisbericht. Z'n email en z'n "KvK" blijft vast gelijk, met die .ch
26-05-2015, 16:09 door Anoniem
Misschien is hij bang, dat de Zwitserse overheid zijn bankgegevens gaat publiceren; immers nu is hij geen buitenlander meer in Zwitserland, en worden zijn bankgegevens niet openbaar....

Er zouden op korte termijn nog velen kunnen volgen.
26-05-2015, 16:43 door Anoniem
Met kleine stapjes van democratie naar kakistrocatie.

https://www.corbettreport.com/interview-1024-tjeerd-andringa-exposes-the-kakistocracy/
26-05-2015, 17:18 door Anoniem
Zwaar respect voor deze man...hij is er eentje die echt vecht voor de privacy van de mens en zijn verhuizing was al eerder aangekondigd, maar nu heeft hij hem dus doorgezet.

respect!
26-05-2015, 21:12 door Laforg3
Democratie klinkt altijd zo goed. Daarom is het zeker een onderzoekje waard.
Hier wordt aangetoond hoe democratie echt onder de motorkap werkt:

https://www.youtube.com/watch?v=lV7mbD7Qa6Q&list=PLC1647D7F937DDE7A&index=17
https://www.youtube.com/watch?v=SfAbYlFqut4
Het korte gratis boek 'Everyday Anarchy' gaat er nog dieper op in: https://freedomainradio.com/free/
26-05-2015, 21:40 door GerBNL
freedomainradio? stephan molineux! ja, met die man zullen we er wel komen ;-)
28-05-2015, 08:56 door Anoniem
Democratie is niet perfect , maar wel het beste onder al die andere staatsvormen.
Termen als politiestaat zijn vooral populair in socialistische kringen, en dezelfde
socialistische varianten hebben in de vorige eeuw honderden miljoenen mensen
vergast, verhongert en doodgemarteld.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.