image

Maandag 1 juni landelijk NL-Alert controlebericht

dinsdag 26 mei 2015, 15:41 door Redactie, 11 reacties

Volgende week maandag 1 juni zal de overheid om 12:00 uur een landelijk NL-Alert controlebericht versturen. Aan de hand van dit controlebericht kunnen mensen nagaan of hun mobiel goed is ingesteld om NL-Alert te ontvangen. In het bericht zal duidelijk worden aangegeven dat het om een controlebericht gaat en dat mensen niets hoeven te doen. Met NL-Alert kan de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie met een tekstbericht informeren.

Volgens de overheid hebben de meeste mensen namelijk altijd een mobiel bij zich. Daardoor zouden er tijdens een noodsituatie met NL-Alert meer mensen kunnen worden bereikt. Alle telecomaanbieders ondersteunen NL-Alert op hun 2G- en 3G-netwerk. Op dit moment is NL-Alert nog niet via het 4G-netwerk te ontvangen. Alle providers zijn wettelijk verplicht om uiterlijk 1 december 2015 hun netwerken geschikt te maken voor verzending van NL-Alert over 4G.

NL-Alert werkt op basis van cell broadcast en niet met sms-berichten, waardoor de alarmdienst ook moet werken als het netwerk overbelast is. Inmiddels zou NL-Alert ruim zestig keer bij noodsituaties zijn ingezet, zoals grote branden, een ontsnapte giftige cobra en een treinbotsing waarbij brandbare stof vrijkwam.

Reacties (11)
26-05-2015, 16:31 door Anoniem
Nu nog een manier vinden om mensen die elders werken dan in hun woongebied te waarschuwen.
Als er om 1200u een chemicalientanker ontspoort op het vliegveld van maastricht en dan pas om 1500u tot 1530 een bericht gestuurt wordt. Bereik je niet de mensen die om 1800u naar huis komen en dan pas een boot op het dak van hun huis zien liggrn.
26-05-2015, 19:35 door Eric-Jan H te D
Door Anoniem: Nu nog een manier vinden om mensen die elders werken dan in hun woongebied te waarschuwen.

Dat is straks makkelijker te realiseren dan met een sirene. Ik ben ook wel blij met de keuzevrijheid. Voor die rot sirenes was er geen opt-out mogelijk. In het landelijk gebied kunnen ze de overbodige masten gebruiken om het dekkingsgebied van de telecomproviders wat te vergroten.
26-05-2015, 19:38 door Anoniem
Noodsituaties tellen alleen voor smartphonehouders
27-05-2015, 07:42 door Anoniem
Als ik 's avonds buiten loop te joggen, mijn telefoon stil is gedurende mijn werk of mijn telefoon in de oplader ligt en ik slaap kunnen ze mij niet waarschuwen. Maar tussen 18.30 en 23.00 en in de lunchpauzes zijn ze natuurlijk vrij om mij te informeren over levensbedreigende noodsituaties.
27-05-2015, 09:57 door Anoniem
Ik begrijp niet de problemen die mensen met het overgaan van sirene naar mobiele broadcast.

Ik lees hier een aantal reacties over mensen die vinden dat door de sirene te vervangen door de mobile broadcast dat er een significant aantal mensen word overgeslagen. Je zal nooit 100% bereik hebben.

Het is algemeen aan te nemen dat bijna iedereen een mobiele telefoon heeft. Zo niet, zijn er meestal wel mensen in de buurt die dat wel hebben en word aangenomen dat mensen elkaar hier over vertellen. Dat is geen vreemde aanname, als er een ramp is aan de andere kant van de wereld weten we dat hier meestal binnen minuten.

Aantal problemen die ik hier lees zijn:
- Geen berichtgeving buiten rampgebied
- noodsituaties alleen voor smartphone houders
- het geen bij je hebben, of stil zijn van de mobiel

Ik leg neer dat deze problemen ook al aanwezig waren bij Sirene. Er werd daar een hele grote groep mensen overgeslagen zoals doven en slechthorende, mensen diep in kantoorpanden, op zee, noem maar op. Er is geen 'perfecte' oplossing, maar ik ben van mening dat deze nieuwe manier meer mensen bereikt, sneller, en met betere informatie en ramp-gericht advies.
27-05-2015, 11:32 door Anoniem
Door Anoniem: Ik begrijp niet de problemen die mensen met het overgaan van sirene naar mobiele broadcast.

...
Ik leg neer dat deze problemen ook al aanwezig waren bij Sirene. Er werd daar een hele grote groep mensen overgeslagen zoals doven en slechthorende, mensen diep in kantoorpanden, op zee, noem maar op. Er is geen 'perfecte' oplossing, maar ik ben van mening dat deze nieuwe manier meer mensen bereikt, sneller, en met betere informatie en ramp-gericht advies.
Maar je kan als politici en beleidsbepalers bij de overheid wel je best doen om 100% te halen. En dat laatste lijkt men niet te willen. Het plan is om het sirene netwerk uit te faseren. Niet omdat het netwerk van de sirenes niet effectief is, maar om kosten te besparen. Met het broadcast systeem worden namelijk de kosten en verantwoordelijkheid grotendeels verschoven de providers. Je kan geen appels met peren vergelijken, maar dat de overheid liever minder investeerd en meer aan de markt over laat is duidelijk. Terwijl ze het risico accepteren dat daarmee minder in plaats van meer mensen bereikt worden. 4G is namelijk nog niet gereed en er zijn ook geen concrete afspraken voor de volgende technologie. Het gevolg is dat de bevolking om de paar jaar rond loopt met een miljoen mobieltjes die de waarschuwingen niet zullen ontvangen, tenzij ze op het moment van de broadcast toevallig gebruik maken van een verouderd netwerk. En dat zijn per keer heel veel meer personen dan nu de sirenes buiten niet kunnen horen bij een ramp.

De oplossing? Of je hebt het waarschuwen als overheid zelf in de hand, of je zorgt dat je de commerciele partijen genoeg geld geeft om de nieuwe netwerken wel geschikt te maken. Dat laatste wil de overheid niet en het eerste ook niet.
27-05-2015, 14:29 door PietdeVries - Bijgewerkt: 27-05-2015, 14:29
Door Anoniem: [
Maar je kan als politici en beleidsbepalers bij de overheid wel je best doen om 100% te halen. En dat laatste lijkt men niet te willen. [...]
De oplossing? Of je hebt het waarschuwen als overheid zelf in de hand, of je zorgt dat je de commerciele partijen genoeg geld geeft om de nieuwe netwerken wel geschikt te maken. Dat laatste wil de overheid niet en het eerste ook niet.

Er is geen 100 % oplossing... De 80-20 regel gaat ook hier op: de laatste 20% van je doelgroep bereiken kost zoveel moeite dat dit het doel voorbij schiet. Dat doet jouw oplossing overigens ook: zelfs als je de commerciële partijen miljarden toeschuift zullen zij geen 100% dekking willen garanderen. Want ga maar na: daarmee garanderen ze dat blinden, doven, blind & doof, bejaarden, kreupelen, slapenden, etc allemaal een bericht krijgen. En dat gaat niemand ooit voor jou garanderen...

Dat hoeft overigens helemaal niet! Er bestaat nog steeds zoiets als sociale controle waarbij iemand met een smartphone gewoon even de buren langsgaat om de vragen of ze weten van die ramp een eindje verderop. En dan mogen die achterhaalde toeters van mij gewoon van 't dak...
27-05-2015, 16:13 door Anoniem
Door PietdeVries: Er is geen 100 % oplossing... De 80-20 regel gaat ook hier op
Statistiek op doelgroepbereik is leuk, maar niet als het om mensenlevens gaat. Dan hoor je niet uit te gaan van hoop maar op feiten: feit is dat voor het geluidsignaal constante normen bestaan en het bereik bekend is, terwijl men over schakelt op een technolgie waarbij de overheid geen normen heeft dat het bereik van de doelgroep afdoende is voor de situatie: een ramp van grote omvang en met grote impact op mensenlevens. De sociale controle is een secundaire factor en staat los van het minimale bereik van de initiele waarschuwing.

zelfs als je de commerciële partijen miljarden toeschuift zullen zij geen 100% dekking willen garanderen.
Situatie 1: de overheid neemt zelf verantwoordelijkheid. Situatie 2: De overheid maakt zich voor de verantwoordelijkheid afhankelijk van de markt maar heeft geen stelselmatige dwang (wettelijke pressie, controle en handhaving) ingebouwd voor het handhaven van een minimaal bereik. Marktpartijen dwingen en hopen op marktwerking is politiek nog steeds een wens tegen beter weten in. Uiteindelijk is het systeem afhankelijk van steeds opnieuw peperdure jaren lange onderhandelingen om het waarschuwing systeem in netwerkveranderingen te blijven implementeren. Het is niet goedkoper en ook niet bewezen beter.

Er bestaat nog steeds zoiets als sociale controle waarbij iemand met een smartphone gewoon even de buren langsgaat om de vragen of ze weten van die ramp een eindje verderop. En dan mogen die achterhaalde toeters van mij gewoon van 't dak...
Heel sociaal om te hopen op sociaal gedrag, maar we hebben het hier over situaties waar primair instinct gaat spelen. En dan is het ieder voor zich en eventueel kuddegedrag. Maar als jij bij een ramp liever eerst naar buiten gaat of het Leidscheplein vrij krijgt door te verkondigen wat er bij jou op je mobiel staat dan ben je een held.

Van de achterhaalde toeters wil men overigens naast de kosten af vanwege de zogenaamde associatie met oorlog. Terwijl iedere jandoedel wel weet wat te doen als het geluid te horen is: naar binnen en de radio/tv op de rampenzender.
27-05-2015, 18:00 door Anoniem
Als ik een bericht krijg "kerncentrale doel explodeert" ga ik niet de buren controlleren. Ik stap in de auto met mijn B.O.B. en mijn kat en ik ben out-a-here... fuck de buren. Had ik toch alleen maar last van.
27-05-2015, 18:14 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 27-05-2015, 18:16
[Verwijderd]
27-05-2015, 23:20 door Anoniem
Door Anoniem: Als ik een bericht krijg "kerncentrale doel explodeert" ga ik niet de buren controlleren. Ik stap in de auto met mijn B.O.B. en mijn kat en ik ben out-a-here... fuck de buren. Had ik toch alleen maar last van.

Juist ... en ik als ramptoerist spring ook direct in de auto , eveneens zonder de buren te waarschuwen , en rij zo snel mogelijk richting Doel .
Mobietje hou ik binnen handbereik voor eventuele nieuwe meldingen en kan er meteen mooie plaatjes mee schieten op de rampplek en die meteen op facebook plempen .
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.