image

Belgische politie gaat patrouilleren op internet

donderdag 28 mei 2015, 13:12 door Redactie, 4 reacties

Belgische politieagenten mogen binnenkort "patrouilleren" op internet, nu de Belgische Privacycommissie positief heeft gereageerd op een wetsvoorstel dat dit mogelijk moet maken. Op dit moment riskeren Belgische agenten een procedurefout als ze bijvoorbeeld via een anoniem account op Facebook informatie verzamelen, zo meldt De Tijd. Hetzelfde geldt voor andere sites en fora waar agenten zich moeten registreren.

Om het patrouilleren mogelijk te maken zal de wet op het politieambt worden gewijzigd. Daardoor mag de Belgische politie ook "semipublieke plaatsen" op internet bezoeken, bestuderen en er kopieën van maken, ook als agenten zich daarvoor eerst moeten registreren. Daarbij zal het ook zijn toegestaan omdat met fictieve namen te doen. De Privacycommissie heeft geen problemen met het al dan niet anoniem surveilleren, zolang het maar niet in observeren of infiltreren verandert, waarvoor strenge regels bestaan. De politie mag echter geen fictieve identiteit gebruiken die "provocerend" is, bijvoorbeeld om pedofielen te lokken.

Reacties (4)
28-05-2015, 13:16 door Anoniem
Vernam zojuist dat ze al surfplanken hebben besteld voor vervoer ter plaatse.

CusuX
28-05-2015, 17:56 door Anoniem
Lekker hoor ... zal mij benieuwen hoe hoog de boetes worden als je te snel over de digitale snelweg gaat .
Straks moet je nog een gordel om in je game chair en een handsfree setje aanschaffen .... zucht
28-05-2015, 21:07 door Anoniem
Gelukkig maar dat dat niet op security.nl gebeurt.
29-05-2015, 11:35 door Anoniem
Mag men ook op Facebook nep-profielen aanmaken, en jou dan vriendenuitnodigingen sturen? Of valt dat dan onder infiltreren?!?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.