image

Japanse telecomgigant vervangt wachtwoorden door biometrie

donderdag 28 mei 2015, 17:26 door Redactie, 8 reacties

Bij de grootste telecomaanbieder van Japan, NTT DoCoMo, is het sinds gisteren niet meer nodig om een wachtwoord te gebruiken, maar kunnen gebruikers van bepaalde online diensten ook via een scan van hun iris of vingerafdruk inloggen en betalingen verrichten, zo heeft het bedrijf bekendgemaakt (pdf).

Daarnaast is DoCoMo lid van de FIDO (Fast IDentity Online) Alliance geworden. FIDO wil wachtwoorden vervangen door authenticatiemethoden die veiliger en gebruiksvriendelijker dan wachtwoorden zijn. Hiervoor wordt een open protocol gebruikt. De betrokken partijen, waaronder Google, Microsoft, Qualcomm, ARM en Samsung, ontwikkelen producten en diensten die van het protocol gebruik maken. Hierdoor zouden apparaten die FIDO ondersteunen automatisch worden herkend en krijgen gebruikers de mogelijkheid om wachtwoorden door een andere authenticatiemethode te vervangen.

DoCoMo verwacht dat het de eerste mobiele telecomaanbieder ter wereld wordt die online diensten integreert met smartphones die biometrische authenticatie via de FIDO-standaard ondersteunen. De Japanse telecomaanbieder is sinds vorig jaar al bezig om biometrische authenticatietechnologieën aan de eigen smartphones toe te voegen. Het bedrijf rolt nu de netwerkdiensten uit die met deze biometrische authencatie zullen gaan werken.

Verder zal DoCoMo deze zomer vier telefoons presenteren die biometrische authenticatie ondersteunen, namelijk de Galaxy S6 edge SC-04G, Galaxy S6 SC-05G, ARROWS NX F-04G en de AQUOS ZETA SH-03G. Wat betreft de toekomst wil het Japanse bedrijf met andere partners en providers gaan samenwerken om uiteindelijk een "wereld zonder wachtwoorden" te realiseren.

Image

Reacties (8)
28-05-2015, 17:40 door Anoniem
[Verwijderd door moderator]
28-05-2015, 18:42 door spatieman
minority report xD
maar wat als de gebruiker nu eens geen gsm heeft.
of een gsm zonder nfc?
of een dikke midelvinger uit steekt zo van, FU ,ik ga niet weer een ander toestel kopen.
28-05-2015, 21:37 door Anoniem
Wat als je eens een keer met een gecompromitteerde biometrische wachtwoordvervanger geconrfonteerd wordt?

Gebruiker vervangen? Wie lijkt het eens leuk na te pluizen hoe ze zich dat voorgesteld hebben?
28-05-2015, 22:56 door AceHighness
Dan mag je gewoon lekker ouderwets je password blijven typen. Op je toetsenbord met DIN aansluiting, want wie koopt er nou een ps/2 toetsenbord of nog moderner, USB!?
28-05-2015, 23:07 door Anoniem
"Een Wereld Zonder Wachtwoorden Realiseren" --- ze willen allemaal Jesus uithangen, of een andere Verlosser. Om ons te bevrijden van iets waar we helemaal geen last van hebben.
28-05-2015, 23:43 door Anoniem
Door AceHighness: Dan mag je gewoon lekker ouderwets je password blijven typen. Op je toetsenbord met DIN aansluiting, want wie koopt er nou een ps/2 toetsenbord of nog moderner, USB!?
Ach, zolang er maar een spatiebalk op zit.

Iemand enig idee met welke vinger je jezelf het beste kan authenticeren? En waarom?
29-05-2015, 09:05 door Anoniem
Je kunt nu natuurlijk wachten op de eerste problemen.

I'll just leave this here...
http://www.computable.nl/artikel/nieuws/security/5212549/1276896/hacker-steelt-irispatroon-angela-merkel.html
29-05-2015, 10:58 door Anoniem
Biometrie kan als vervanging dienen voor usernames. Niet voor paswoorden.
Paswoorden moeten gewijzigd kunnen worden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.