image

IDC: gratis upgrade Windows 10 nadelig voor pc-verkopen

vrijdag 29 mei 2015, 15:19 door Redactie, 6 reacties

Ondanks de komst van Windows 10 zal de wereldwijde verkoop van pc's dit jaar naar verwachting met 6,2% dalen. Dat voorspelt marktvorser IDC. Het is het vierde jaar op rij dat de pc-verkopen afnemen. De pc-markt heeft vooral met concurrentie van tablets en smartphones te maken en de lage vraag.

Door het einde van Windows XP stabiliseerde de markt nagenoeg, maar die cyclus is inmiddels voorbij. Daarnaast zijn de voorraden van leveranciers laag in afwachting op de komst van Windows 10 deze zomer. Volgens IDC zal Windows 10 een belangrijke bijdrage voor de pc-markt betekenen. Microsoft biedt gebruikers van Windows 7, 8 en 8.1 een gratis upgrade aan. Deze beslissing zal de verkoop van nieuwe pc's niet stimuleren, merkt IDC op. Bedrijven zullen het besturingssysteem eerste evalueren voordat het wordt uitgerold. Hier zal echter wel sprake van nieuwe systemen zijn.

"De overgang van consumenten naar Windows 10 zou snel moeten plaatsvinden, maar de gratis upgrade verkleint de noodzaak voor een nieuwe pc en IDC verwacht dat veel consumenten tijdens het vakantieseizoen liever hun geld aan telefoons, tablets en wearables als de Apple Watch uitgeven." Volgens analiste Loren Loverde moeten Microsoft en fabrikanten gebruikers nog van de voordelen van het nieuwe besturingssysteem en nieuwe pc's overtuigen, wat enige tijd in beslag zal nemen. Volgend jaar verwacht IDC echter dat de pc-markt zal stabiliseren, gevolgd door een beperkte groei in de jaren daarna.

Reacties (6)
29-05-2015, 15:43 door Anoniem
De verkoopt van PC's zakt al jaren in door dat mensen tablets en telefoons kopen, want grote knop drukken en het werkt is nog altijd iets waar de grote massa voor gaat.

Ik denk niet dat Windows 10 voor betere verkopen zou hebben geleid, want het werkt met de systeem eisen van 7tm8.1 en heeft dus geen zwaardere hardware of nieuwe PC's nodig. Aangezien veel mensen weinig te besteden hebben zullen die minder geneigd zijn om nieuwe hardware te gaan kopen. Hoogsten een SSD of 4 gig extra geheugen.
29-05-2015, 17:14 door Spiff has left the building - Bijgewerkt: 31-05-2015, 13:10
Door Redactie:
de gratis upgrade verkleint de noodzaak voor een nieuwe pc
Hoe?
Windows 7, 8 en 8.1 worden nog geruime tijd ondersteund, dus daarbij bestond er al geen noodzaak voor een nieuwe Windows licentie, laat staan voor een nieuwe pc.
Ik zie niet hoe Microsoft's aanbod te upgraden naar Windows 10 daar wat aan verandert.

En daarnaast is Microsoft's formulering "Free Upgrade to Windows 10"..."for the supported lifetime of the device" nog steeds ronduit onduidelijk, zoals door velen eerder al aangegeven.
Zoals ik Microsoft's formulering interpreteer, betekent "for the supported lifetime of the device" tot de datum dat de oorspronkelijke Windows 7 of Windows 8 licentie geldig is(!), dus 14-1-2020 voor Windows 7, en 10-1-2023 voor Windows 8.
Als dat zo is, dan verandert dat dus niks aan de netto looptijd van de Windows licentie. Bij een upgrade van Windows 7 naar Windows 10 zou in dat geval de ondersteuning nog steeds eindigen per 14-1-2020. Aan noodzaak voor een nieuwe Windows licentie tegen die tijd, verandert dat dan dus niks.
29-05-2015, 18:53 door Anoniem
Windows 10 en de toekomstige windows versies.

Patch tuesday vervalt.
Wekelijkse aanpassingen en updates
gratis upgrade op legale windows versies.

Microsoft versterkt zijn controle op hun besturingssysteem wereldwijd.

In de aanklacht laat Microsoft verder weten dat het recent geopende Cybercrime Center allerlei technieken toepast om softwarepiraterij te bestrijden. Als onderdeel van deze "cyberforensics", zoals de softwaregigant deze technieken noemt, wordt er naar de activatiedata gekeken die gebruikers vrijwillig afstaan als ze een product activeren, waaronder het IP-adres waarvandaan het product is geactiveerd.

H.
29-05-2015, 23:48 door Anoniem
Dat ga ik dus niet doen hè dat "gratis" updaten naar W10,
W10 dat mogen ze houden van mij.
Werk naar volle tevredenheid en zonder problemen met W8.1+1(2?)
maar wel volledig getweakt naar de W7 GUI met Aero en wat dies meer zij,
zonder Windows Store en andere troep waar ik niet om gevraagd heb,
die ik niet nodig heb en nooit nodig zal hebben,
"Ich bin doch nicht blöd"! Blokjestroep, ik ben geen kleuter!
En mocht de ondersteuning voor W7 (heb ik nog op een andere pc staan) en
W8.1 (op 2 pc's) ophouden dan koop ik om veilig te kunnen blijven bankieren wel
een Google Chromebook.
W7 en W8.1 volstaan voor mij, basta.
Het ga je goed W10 adieu maar zonder mij.
31-05-2015, 10:39 door Anoniem
Heel goed! Het moet maar eens afgelopen zijn met de wegwerpmaatschappij. "Oh, er komt een nieuwe Windows uit, dus ik MOET naar de winkel om een nieuwe computer te kopen om Windows 10 te draaien. Maar wat doe ik dan met mijn machine met Windows 8? Ach.... gooi maar weg. Windows 8 is uit de tijd!"

Een beetje fatsoenlijke PC/laptop zou tenminste 6 tot 10 jaar mee moeten gaan! Goed voor de portemonnee, goed voor het milieu.
01-06-2015, 12:14 door Anoniem
Petium 4 kan het nog draaien met 1 GB ram.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.