image

NSA moet grootschalige opslag telefoondata stoppen

maandag 1 juni 2015, 10:07 door Redactie, 4 reacties

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA moet de grootschalige verzameling van telefoongegevens van Amerikaanse burgers stoppen nu de senaat geen akkoord heeft bereikt over een verlenging van Sectie 215 van de Patriot Act. Via deze wetgeving was de NSA bevoegd om massaal gespreksgegevens op te slaan en te bewaren. In totaal zijn drie provisies van de Patriot Act verlopen, zo meldt burgerrechtenbeweging EFF.

Het gaat om de sectie die de overheid gebruikt voor het opslaan van telefoongegevens en zakelijke data, de "Lone Wolf" provisie en "roving wiretap" provisie. Voorlopig zal Sectie 215 worden teruggedraaid naar de staat van voor de Patriot Act, die niet toestaat dat financiële of communicatiegegevens worden opslagen en vereist dat de overheid specifieke feiten overlegt om aan te tonen dat een doelwit voor een buitenlandse overheid werkt.

Tijdens een verhit debat liet senator Rand Paul weten dat hij bang is dat ook de nieuwe wetgeving die de Amerikaanse regering wil invoeren, de Freedom Act, de NSA nog steeds uitgebreide bevoegdheden geeft. De nieuwe wetgeving zou namelijk bepalen dat telecombedrijven de gegevens opslaan, die vervolgens na een gerechtelijk bevel door de NSA kunnen worden opgevraagd. Volgens Paul zijn algemene bevelen de reden dat de Amerikaanse revolutie werd gevochten.

Senator Bob Corker stelde dat de regering de effectiviteit van een belangrijk programma voor de nationale veiligheid heeft beperkt, alsmede de mogelijkheid om terroristen te bestrijden. Ook andere senatoren roepen op om snel maatregelen te nemen en de Freedom Act door te voeren. Ondanks het verlopen van Sectie 215 stelt de EFF dat de Amerikaanse overheid nog voldoende bevoegdheden heeft om gegevens op te slaan en te verwerken.

Reacties (4)
01-06-2015, 11:23 door Anoniem
Die Amerikanen zijn net zo naief als Nederlandse schapen...
Je eigen burgers afluisteren... Nixon zou zich in zijn graf omdraaien.
Maarja, de huidige FBI directeur zal geen deep-throat2 gaan heten..
01-06-2015, 12:41 door Anoniem
Telecomdata van niet-Amerikanen kan de inlichtingendienst blijven verzamelen.
01-06-2015, 14:47 door Anoniem
Iets zegt me dat die "Freedom Act" precies het tegenovergestelde van 'Freedom' als doel heeft...
09-06-2015, 10:26 door karma4
In het newspeak 1984 orwell van de totalitaire staat zijn de betekenissen vaak omgedraaid en wat we gangbaar vinden.
Noem freedom act, patriot act en het beeld past. Je hebt gelijk.

Alleen Amerikanen ofwel de VS? Even kijken wat participatie maatschappij voor staat en het risicoloos graaien onder noemer van ondernemerschap. Het is de zelfde richting. Ook hier ging men gewoon door met data verzamelen ondanks dat het Europees als fout bestempeld was.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.