image

IDC: consument verkiest NAS boven cloudopslag

dinsdag 2 juni 2015, 10:18 door Redactie, 12 reacties

Consumenten kiezen er liever voor om hun data op een eigen NAS (Network-attached storage) te plaatsen dan in de cloud te bewaren, omdat er dan geen zorgen zijn over privacy, veiligheid en bandbreedte, zo stelt marktvorser IDC. Toch nam het aantal verkochte NAS-systemen in het eerste kwartaal van 2015 ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder af.

Van januari tot april dit jaar werden 6,7 miljoen persoonlijke en "entry-level" NAS-systemen verkocht. Een persoonlijke NAS biedt volgens de omschrijving van IDC ruimte aan één of twee harde schijven, terwijl een entry-level NAS drie tot twaalfde harde schijven kan herbergen. In het persoonlijke opslagsegment zijn het vooral harde schijffabrikanten die hun marktaandeel wisten te vergroten en de markt met een aandeel van 73% domineren. Het zijn vooral NAS-systemen van 1TB tot en met 3TB die met een aandeel van 70,3% het populairst zijn onder persoonlijke gebruikers.

"De betaalbaarheid van persoonlijke opslag en de mogelijkheid om data op te slaan zonder zorgen over privacy, datalekken of bandbreedte die gebruikers bij sommige publieke clouddiensten hebben maakt persoonlijke opslagapparaten de voornaamste bron voor consumenten om hun data op te slaan en te beheren", aldus analist Jimena Sisa.

Reacties (12)
02-06-2015, 10:32 door Anoniem
Hoezo geen zorgen over privacy en datalekken? De meeste consumenten hangen die troep pruts-and-pray aan het thuisnetwerk zonder enige kennis van zaken. Kortom, met default admin password en voor de hele wereld bereikbaar door de geweldige uitvinding van UPNP.
02-06-2015, 11:06 door Anoniem
Is er iemand die upnp dan aan heeft staan? Ik heb er het nut nooit van ingezien - ik ben prima in staat om zelf te bepalen wat open moet en wat niet.
Verder is het natuurlijk niet handig om het hele net aan internet te hangen.

Cloud diensten? De natte droom van elke 'big data' voorstander.
02-06-2015, 11:15 door Anoniem
Ik vind een beetje degelijke nas met voldoende schijfruimte van mininaal 4 schijven nogal behoorlijk aan de prijs.
Wat betreft security, iemand een idee welke merken geen extra javaware installatie vereisen?
02-06-2015, 11:20 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
02-06-2015, 11:32 door Profeet
haha, ja waarschijnlijk was de goede omschrijving geweest. "data op te slaan zonder zich bewust te zijn van zorgen over privacy/datalekken" :).
02-06-2015, 11:33 door Acumen
Uit een reactie op een ander artikel:

Een resultaat van UPNP -> https://www.searchftps.net/
02-06-2015, 12:04 door Anoniem
Wel grappig dat consumenten hun data op hun perimeter houden, in verband met privacy, veiligheid en bandbreedte. Terwijl organisaties denken dat ze richting Cloud (data op andermans computer) zouden moeten, ondanks de privacy, veiligheid en bandbreedte. ;-)
Geniet van je dag.
02-06-2015, 13:53 door Anoniem
Or
Door Anoniem: Terwijl organisaties denken dat ze richting Cloud (data op andermans computer) zouden moeten, ondanks de privacy, veiligheid en bandbreedte. ;-)
Geniet van je dag.

Organisaties zijn er in 2 smaken.
Een smaak verkoopt en/of verdient aan cloud
Smaak 2 zijn de excelsheet managers-gestuurder organisaties die zien dan hun excelsheet groener wordt wanneer ze er 2000 mensen uit kunnen gooien en de boel over laten aan cloud-prutsers.
dat ze 2000 mensen brood roven om NETTO duurder uit te zijn, boeit niet, is immers ander potje...
Potje 'human resources' neemt flink af, daar kun je je KPI's op zetten, geef je jezelf een dikke bonus, en bij potje 'internet verbinding' gooi de prijzen omhoog.
Iedereen blij... behalve die 2000 mensen die ineens bij de CWI staan (en dan bedoel ik geen wiskunde)

zo heb ik menig anglo-amerikaans excel sheet manager voor virtuele kostenreducties mensenlevens en bedrijven kapot zien maken.
02-06-2015, 14:44 door PietdeVries
De NAS-en van tegenwoordig zijn erg gefocused op security. Security patches worden automatisch geinstalleerd op een vooraf ingestelde tijd - je hebt er nauwelijks omkijken naar. Zeker Synology gaat erg zorgvuldig met de software van haar NAS-en om. Het klakkeloos aan internet hangen is niet het probleem van het NAS, maar van de modem/router van de ISP: die is immers verantwoordelijk voor de port-forwarding rules!

Overigens wel aandoenlijk om te zien dat ongeacht het onderwerp het cynische plasje moet worden gedaan: gaat 't over cloud providers dan zijn de reacties zuur, maar gaat 't over het enige alternatief (zelf opslaan) dan is het ook niet goed...

Oh - en geniet van je dag!
02-06-2015, 17:41 door Anoniem
Door Anoniem: Hoezo geen zorgen over privacy en datalekken?

Ze maken zich daar geen zorgen om, omdat niemand ze daar voor waarschuwt. De media ten spijt.

Door Anoniem: Wel grappig dat consumenten hun data op hun perimeter houden, in verband met privacy, veiligheid en bandbreedte. Terwijl organisaties denken dat ze richting Cloud (data op andermans computer) zouden moeten, ondanks de privacy, veiligheid en bandbreedte. ;-)
Geniet van je dag.

Die organisaties krijgen betere (veiligheids-)deals dan de particulier. Als je als particulier je data in de cloud zet, wordt die geanalyseerd, bekeken, verwerkt enz. Als je een commercieel contract afsluit, wordt dat soort zaken niet gedaan.

Peter
02-06-2015, 20:33 door VriendP
Ik zie niet in waarom je je apparaatje aan het internet moet hangen. Als het aan het internet gekoppeld wordt brengt dat altijd dezelfde risico's met zich mee. En wat heb je er eigenlijk aan? Zodat je op verjaardagen kan lopen pochen met je iPad en foto's van je lelijke kinderen kunt laten zien? Serieus, wie zit hier nou ECHT op te wachten?

Als je dat ding dan zo nodig bereikbaar wilt maken, zet dan tenminste een VPN op. Oh, dat gaat natuurlijk niet met je linksys rommel. Misschien eerst investeren in een goeie firewall dan, voordat je 700eu over de balk smijt voor een NAS, die je trouwens ook zelf kunt bouwen (goedkoper en sneller).
08-06-2015, 16:33 door Anoniem
Door Samsonait: data op te slaan zonder zorgen over privacy, datalekken of bandbreedte
UGUGUG

<Synology
http://www.cvedetails.com/vulnerability-list/vendor_id-11138/Synology.html

<Qnap
http://www.cvedetails.com/vulnerability-list/vendor_id-10080/Qnap.html

En dan heb je D-Link natuurlijk nog, maargoed:)

zoals Anoniem 10:32 al aangaf en je hebt UPNP en default admin admin:)
Zucht

Ik heb even gekeken bij Synology omdat ik zelf ook een Synology heb.
Er staan 11 vulnerablities in een lijstje. Daarvan zijn, voor zo ver ik het zie en weet, alle vulnerablities alleen beschikbaar als je nooit op de knop update klikt. Maar dan ook echt nooit er op klikt. Ik zie versie nummers voorbij komen die ik 5 jaar geleden al niet meer op mijn Synology had staan...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.