image

Ransomwaremaker ontsleutelt zoals beloofd besmette pc's

woensdag 3 juni 2015, 10:02 door Redactie, 0 reacties

De maker van de Locker-ransomware heeft zoals beloofd de versleutelde bestanden op alle computers die hij besmette kosteloos en automatisch ontsleuteld. De ransomware was al enige tijd op computers actief, voordat het op 25 mei opeens tot het versleutelen van bestanden overging.

Op verschillende fora klaagden grote aantallen gebruikers dat hun bestanden opeens versleuteld waren. In tegenstelling tot andere ransomware-varianten, die honderden euro's eisen, vroeg Locker een bedrag van 22 euro voor het ontsleutelen van de bestanden. Rijk is de auteur dan ook niet geworden. Volgens Symantec zou hij in totaal 152 euro van 22 slachtoffers hebben ontvangen.

Vorige week plaatste de ransomwaremaker op Pastebin een bericht waarin hij spijt betuigde. Het was naar eigen zeggen nooit zijn bedoeling geweest om de ransomware te verspreiden. Hij maakte daarop een bestand met alle encryptiesleutels beschikbaar en stelde dat op 2 juni alle nog besmette computers automatisch zouden worden ontsleuteld. En de maker is die belofte nagekomen, zo meldt Bleeping Computer. Voor gebruikers die hun computer al hadden ontsmet is er een ontsleuteltool beschikbaar gemaakt. Hoe de ransomware zich wist te verspreiden is nog altijd onbekend.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.