image

Microsoft en EFF blij met aangepaste Amerikaanse spionagewet

woensdag 3 juni 2015, 13:26 door Redactie, 2 reacties

Het Amerikaanse Congres heeft een aangepaste spionagewet goedgekeurd nadat een eerdere wet was verlopen, tot grote tevredenheid van Microsoft en de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF. Via de vorige wet mochten inlichtingendiensten als de NSA op grote schaal gespreksgegevens van Amerikaanse burgers verzamelen.

Onder de nieuwe "USA Freedom Act" worden deze gegevens nog steeds verzameld, alleen dan door telecommaatschappijen die de gegevens ook zelf opslaan. In het geval inlichtingendiensten toegang tot de data willen moeten ze hiervoor een gerechtelijk bevel hebben. Volgens Brad Smith van Microsoft zorgt de wet voor een belangrijke balans tussen het beschermen van de openbare veiligheid en het beschermen van burgerrechten.

"Naast het beschermen van de persoonlijke privacy, biedt het meer transparantie en toegenomen aansprakelijkheid over de surveillanceactiviteiten van de overheid, terwijl de nationale veiligheid bewaard blijft", aldus Smith. Ook zal de wet het vertrouwen in technologie vergroten, omdat bedrijven nu gedetailleerde transparantierapporten mogen publiceren. Smith stelt dat er nog wel verschillende andere zaken op de lijst staan, zoals een juridisch raamwerk dat overheidstoegang tot data regelt.

EFF

Naast Microsoft stelt ook de EFF dat gebruikers van over de hele wereld de nieuwe wetgeving moeten vieren, aangezien de NSA iets is beperkt in de surveillancemogelijkheden. Daarnaast zullen de NSA en de speciale rechtbank FISA transparanter zijn en meer verantwoording moeten afleggen. Volgens de EFF gaat de wet echter niet ver genoeg en had het Congres ervoor kunnen kiezen om massasurveillance in z'n geheel te verbieden en andere maatregelen te nemen om de FBI en NSA binnen het gareel te krijgen.

"Ondanks dit vieren we het. Hoe klein dan ook, deze wet markeert een dag waarvan sommigen zeiden dat die nooit zou plaatsvinden. Een dag dat de surveillancemogelijkheden van de NSA werden beperkt door het Congres", zegt Cindy Cohn van de EFF. Ze hoopt dat de wet dan ook een keerpunt zal zijn om de bevoegdheden van de NSA verder in te perken.

Reacties (2)
03-06-2015, 13:49 door Anoniem
En wie gaat dat controleren dat de NSA zich aan de regels houd?
Namelijk kunnen ze gewoon doorgaan met spionage want als er niemand aan het controleren is dan heeft het ook niet veel zin hea.
03-06-2015, 14:41 door Anoniem
Naast Microsoft stelt ook de EFF dat gebruikers van over de hele wereld de nieuwe wetgeving moeten vieren
Hoezo vieren? Heeft totaal geen impact voor mensen buiten de United States of Assholes.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.