image

Amnesty International wil einde aan massasurveillance

zondag 7 juni 2015, 12:46 door Redactie, 14 reacties

Overheden moeten accepteren dat ze het debat over de legitimiteit van massasurveillance hebben verloren en dat zij het toezicht op het verzamelen van inlichtingen moeten verbeteren, zo stellen Amnesty International en Privacy International in een rapport (pdf) dat vanwege de tweede verjaardag van de eerste Snowden-onthulling werd gepubliceerd. Het rapport wijst erop dat overheden massasurveillance willen behouden en uitbreiden, ook al wordt deze praktijk door rechtbanken, parlementen en mensenrechteninstituten veroordeeld als een mensenrechtenschending.

Het rapport waarschuwt ervoor dat overheden de publieke opinie echter negeren. Zo blijven Amerikaanse en Britse massasurveillanceprogramma’s in geheimzinnigheid gehuld en zoeken overheden van andere landen meer bevoegdheden voor zichzelf. Daarbij wijst Amnesty International ook naar Nederland, dat als één van deze landen wordt genoemd.

"Denemarken, Finland, Frankrijk, Nederland, Pakistan en Zwitserland bespreken mogelijkheden of implementatie van nieuwe wetten om inlichtingen te verzamelen waarmee ze meer mogelijkheden krijgen om communicatie in deze landen en daarbuiten in de gaten te houden", aldus de mensenrechtenorganisatie. Die presenteerde ook een zeven-puntenplan waarmee overheden worden opgeroepen om checks-and-balances te introduceren voor het gebruik van surveillance, inclusief adequate juridische toetsing en parlementair toezicht.

Zo moeten nationale wetten aan internationale mensenrechtenstandaarden voldoen, wat inhoudt dat massasurveillance is verboden. Daarnaast moeten klokkenluiders sterke juridische bescherming krijgen, ook als ze werken aan zaken op het gebied van nationale veiligheid, en worden grote internet- en telefoniebedrijven opgeroepen om technologie te gebruiken die sterke encryptie van gegevens mogelijk maakt en privacy goed beschermt.

Reacties (14)
07-06-2015, 14:27 door johanw - Bijgewerkt: 07-06-2015, 14:29
Ze roepen tegen de verkeerde. Overheden en hun losgeslagen inlichtingendiensten doen toch wat ze zelf willen. Beter is het om aftappen gewoon onmogelijk te maken dankzij encryptie. En daarvoor moet met juist zijn bij bedrijven als Whatsapp, Google en Apple.
07-06-2015, 15:27 door Anoniem
Door johanw: Ze roepen tegen de verkeerde. Overheden en hun losgeslagen inlichtingendiensten doen toch wat ze zelf willen. Beter is het om aftappen gewoon onmogelijk te maken dankzij encryptie. En daarvoor moet met juist zijn bij bedrijven als Whatsapp, Google en Apple.

Juist niet. Deze bedrijven hebben bewezen net zo onbetrouwbaar te zijn als overheden. Men moet doorgaan met het brede publiek te doordringen van de gevaren van de privacy-erosie zodat het voor zowel overheden als bedrijven een stuk minder makkelijk wordt die privacy structureel te schenden.

Als je encryptie wilt gebruiken, dan alsjeblieft end-to-end; vertrouw daarvoor niet op partijen die overduidelijk onbetrouwbaar zijn.
07-06-2015, 15:30 door karma4
Door johanw: Ze roepen tegen de verkeerde. ,
Google en Apple.Whatsapp hebben geen enkele interesse in privacy van de gebruikers tenzij ze er op gewezen worden. Overheden willen graag naar de 1984 situatie (orwell) en hebben een hekel aan privacy tenzij ze er op gewezen worden. Politici in de VS willen Encryption verbieden omdat het een gevaar zou zijn.
Wees blij met elke organisatie die goed bekend staat en daar tegen in gaat. Ze hebben gelijk om overheden aan te spreken. Die bepalen immers ook dekaders waarin It bedrijven mogen opereren.
07-06-2015, 16:10 door Anoniem
Door karma4:
Door johanw: Ze roepen tegen de verkeerde. ,
Google en Apple.Whatsapp hebben geen enkele interesse in privacy van de gebruikers tenzij ze er op gewezen worden.
Aan plaatser van de niet onderbouwde opmerking ook niet besteed.
Selectief vergeten, Microsoft, ook wel bekend van de eigen mysterieuze 'decrypto'Locker, patent(en) op het tappen van Voip software en innige samenwerking met overheden op 'security' vlak.
Nog eentje dan, de baas van whatsapp is ...?
07-06-2015, 18:47 door Anoniem
Amnesty lift gewoon mee op populaire onderwerpen, en weer een paar leden erbij denken ze daar.
07-06-2015, 19:10 door Anoniem
Het kan op zich geen kwaad om het te zeggen, zeker vanuit twee organisaties met de reputatie als Amnesty en Privacy International.

Ik kan het ook eens zijn met hun 7-punten plan, dat lijkt me een goede balans.

Ze hebben zeker een punt dat de strijd op dit punt voor de overheden al verloren is, ook al is er op dit moment nog geen meerderheid. De reden is dat het punt gepasseerd is dat de schijnwerpers er op staan, en het punt waarop de groei van de tegenstand een zelfversterkend effect heeft. Ieder incident, iedere misstand betekent meer tegenstanders van surveillance. En de groep is nu zo groot dat zij geleidelijk vrienden en kennissen die ook open staan voor het probleem overtuigen. En die doen dat ook weer en...

Ik vind het overigens nog steeds knap riskant van overheden om gerechtelijke en deskundige uitspraken dat een en ander tegen de mensenrechten is naast zich neer te leggen. Er zijn precedenten dat dergelijke acties - ook bij surveillance en grootschalige schending van privacy - met terugwerkende kracht strafbaar gesteld kan worden. Het is misschien beter om ten halve te keren.
07-06-2015, 20:31 door karma4
Nee uberbofh ik ben het niet vergeten. Het was niet genoemd bij het eerste lijstje. Google en Facebook (niet genoemd) liggen nu onder vuur bij de eu wegens schending van de privacyvoorwaarden.
Microsoft lag onder vuur wegens te groot marktverwachting en misbruik daarvan. Dat is wat anders dan privacyschending. Dan moet je in het lijstje ook Oracle en SAP opnemen. Oracle omdat de enige DBMS op shortlists is net zoals SAP. Voor Oracle nog het gedoe meet JAVA en de acties rond open office. En niet te vergeten IBM het is big blue die nog zoveel macht uitoefent dat andere initiatieven bij voorbaat onderuitgehaald worden
Het is die hele branch inclusief Redhat die je goed in de gaten moet houden.

De blinde vlek die alleen Microsoft als evil wil zien maakt je herkenbaar. Google Apple en anderen laten de regeringsregels als patriot act gebeuren, het interesseert ze niet. De enige die in een rechtszaak verwikkeld is met verzet ertegen is Microsoft.
07-06-2015, 21:20 door Anoniem
In Nederland hebben wij artikel 10 uit de Grondwet. Het recht op een onbespied leven.
07-06-2015, 23:08 door Anoniem
Door Anoniem: In Nederland hebben wij artikel 10 uit de Grondwet. Het recht op een onbespied leven.
in nederland worden wetten niet getoetst aan de grondwet had ik wel eens gehoord, hierdoor kan het 1984 regime telkens allemaal rare dingen door voeren die het volk ernstig kan benadelen in hun basis rechten tot dat met veel gedoe en geluk de eu of lastige rechtzaken nl weer eens op de vingers tikt over dit of dat.
08-06-2015, 09:24 door johanw
Door Anoniem: In Nederland hebben wij artikel 10 uit de Grondwet. Het recht op een onbespied leven.
Ach ja, de grondwet. Die waarin na elk artikel staat "behoudens bij de wet gestelde uitzonderingen".

Zie http://www.parlement.com/id/vhnnmt7jesyv/hoofdstuk_1_grondwet_volledige_tekst, daarin staat ook zo'n beperking in artikel 10. Onze grondwet is evenveel waard als die van de USSR ten tijde van Stalin: daar stond ook in dat je mocht zeggen wat je wilde, tenzij de staat anders besloot.

Gelukkig komen er nu wel fatsoenlijk versleutelde communicatieprogramma's op. Ik gebruik zelf nu TextSecure, SMSSecure en Redpone. Open source dus te checken op achterdeurtjes, en ze gebruiken e2e encryptie en perfect forward secrecy zodat het onderscheppen van versleutelde artikelen je niet in staat stelt die achteraf te ontcijferen zoals bij pgp wel kan als je iemands sleutel in handen krijgt.
08-06-2015, 11:01 door Anoniem
Er is maar 1 echte oplossing/bevrijding:Wij moeten gewoon allemaal MASSAAL stoppen met het gebruik van internet, gebruik van onze computers, weigeren om nog langer zaken online te doen. Wie is de overheid dat zij ons zegt alles online te moeten doen!? Wij zijn er niet voor de overheid,de overheid is er voor ons! Sterker nog: de overheid dat IS ons. De overheid dat zijn wij zelf! Als het goed is,zo hoort het te werken in een demokratie.Als wij als meerderheid vd burgers aangeven dat het zo niet langer kan,dat we het zo niet langer willen dan gaan ze maar terug naar de papieren administratie! Want wij het volk,willen dat! En waarom zouden wij dat moeten willen: 1. de overheidsspionage. 2. de spionage door grote bedrijven als microsoft,google,facebook,etc. En ten 3e: de cybercriminelen die uit zijn op onze centen.Wat men ook zegt,wat men ook doet: internet en coomputers zullen nooit veilig worden,dat zijn ze niet,dat waren ze niet,en dat zullen ze ook nooit zijn.Ook al zitten we over 10-15 jaar op windows 20,zelfs met encryptie,irisscan,vingerafdruk,gezichtsidentificatie enz. zal het nog niet veilig zijn.Want ook de hackers komen met nieuwe features en technieken om dit te kraken,omzeilen,uit te schakelen en dus is er maar 1 oplossing.Stoppen met internet.Maar dat kan alleen als we dat allemaal samen en tegelijk doen,liefst wereld wijd.
08-06-2015, 12:05 door Anoniem
Als ze het echt willen oplossen moeten we ook commerciele partijen als Google hun deuren sluiten of hun business model aanpassen want daarbij helpt het niet dat HTTPS gebruikt als je gmail.com bezoekt.
08-06-2015, 13:41 door Mysterio
Door Anoniem: In Nederland hebben wij artikel 10 uit de Grondwet. Het recht op een onbespied leven.
Naast de wettelijke uitzonderingen in Nederland trekt een ander land zich niets aan van de Nederlandse wetgeving. Tijdens je vakantie in Pakistan kun je niet zeggen dat ze je niet mogen bespioneren omdat het in de Nederlandse wet staat. Zo is het helaas op digitaal vlak ook een tikkeltje matig geregeld.
08-06-2015, 14:47 door Anoniem
Door Anoniem: In Nederland hebben wij artikel 10 uit de Grondwet. Het recht op een onbespied leven.
Mooi, maar toch jammer dat dit artikel dan permanent door de overheid wordt genegeerd.

Zodra mijn mobiele telefoon aanstaat, wil de overheid weten waar deze zich bevind. Zodra ik met mijn auto de wijk uitrijdt, wordt mijn kenteken geregistreerd en voor vele jaren opgeslagen in de diverse databases van de overheid. Spionage waar de STASI in de DDR-tijd alleen van kon dromen, maar die in Nederland anno 2015 realiteit is geworden. Dus wat is dan nog de waarde van de grondwet en/of artikel 10? Toiletpapier heeft meer waarde, daar kan ik mijn kont nog mee afvegen....
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.