image

Belgische staatssecretaris wil hoge boete voor privacyschender

maandag 8 juni 2015, 11:51 door Redactie, 3 reacties

De Belgische staatssecretaris voor privacy Bart Tommelein wil dat de Belgische Privacycommissie hoge boetes kan uitdelen voor partijen die de privacywet overtreden. "We kunnen niet wachten op Europa, we moeten tonen dat het menens is", zo laat Tommelein tegenover Het Laatste Nieuws weten. Binnen de Europese Raad wordt momenteel onderhandeld om tot één privacywet voor de hele Unie te komen.

Hoewel grove privacyschendingen strafrechtelijk vervolgd kunnen worden, gebeurt dat in de praktijk nauwelijks. De Europese Raad zou echter dicht bij een consensus zijn. Doordat ook het Europees Parlement en de Europese Commissie nog hun goedkeuring moeten geven, kan het zo nog anderhalf jaar duren voordat de nieuwe privacywetgeving van kracht wordt. Tommelein wil daar niet op wachten.

"Na de zomer trek ik met een wetsontwerp naar de Kamer om de Privacycommissie om te vormen tot een regulator, die zelf administratieve boetes kan uitdelen", zo laat hij weten. "Zo zijn we al voorbereid op de Europese verordening, staan we sterker en houden we de druk hoog. Ik wil hiermee een duidelijk signaal geven. Privacy is zo belangrijk geworden nu álles aan het internet gekoppeld is, we moeten tonen dat het menens is."

Tommelein kijkt daarbij ook naar Nederland als voorbeeld waarbij het College bescherming persoonsgegevens vanaf 1 januari de bevoegdheid krijgt om boetes tot 810.000 euro uit te delen. Wat voor bedragen voor Belgische overtreders gaan gelden weet Tommelein nog niet. "Uiteraard zal er eerst overleg moeten worden gepleegd met de regering, het parlement en het ondernemersveld, maar als we onze regels willen afstemmen op die van Nederland, moeten we dat ook met de tarieven doen. De boetes moeten gewoonweg voldoende hoog zijn om de grote vissen af te schrikken", merkt hij op.

Reacties (3)
08-06-2015, 12:09 door Anoniem
Kunnen we met een Europese wet via de Europese rechter ook een overheid op het matje roepen ? ;-)
08-06-2015, 13:04 door Anoniem
Nog niet, maar met TTIP kan het eerdaags wel via een Amerikaanse rechter. ;-)
08-06-2015, 17:23 door Eric-Jan H te D
Dat zeg ik al jaren: "Boetes, hoge boetes en openbaarmaking, dat is het enige waar commerciële bedrijven naar luisteren".
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.