image

Onderzoek: jongeren meer risico op inbraak dan ouderen

woensdag 10 juni 2015, 10:55 door Redactie, 1 reacties

Jongeren onder de 30 jaar lopen groter risico om met een inbraak te maken krijgen dan ouderen, zo blijkt uit onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken onder 1100 mensen. De jongere generatie blijkt in verhouding tot andere leeftijdsgroepen slordiger te zijn als het gaat om het afsluiten van deuren en ramen.

Een kwart van hen blijkt dat niet te doen, 12% liet de ramen zelfs uitnodigend open staan. De oudere generatie van boven de 60 jaar is voorzichtiger. Zo worden er maatregelen genomen als men op vakantie gaat, bijvoorbeeld door regelmatig de krant en post te laten weghalen en vaker te vragen of de buren een oogje in het zeil willen houden.

Buren

Uit het onderzoek blijkt dat in de provincie Friesland men, ten opzichte van andere provincies, eerder geneigd is de buren bij afwezigheid te vragen op te letten. Bijna 80% van de Friezen vraagt zijn buurman of buurvrouw de boel in de gaten te houden als ze voor langere tijd weg zijn tegenover het landelijk gemiddelde van 57%. Van de ondervraagden verstopt bijna een derde van de mensen bij afwezigheid een reservesleutel buitenshuis voor bekenden als gezins- en familieleden of buren.

Ouderen doen dit minder vaak dan jongeren: 44% van de respondenten jonger dan 30 jaar verstopt de sleutel buitenshuis tegenover slechts 18% van de 60-plussers. In de provincie Overijssel verstopt men de sleutel het vaakst buitenshuis (37%), in de provincie Flevoland het minst (20%).

"Inbrekers zijn beducht op mogelijke verstopplekken en hebben 'm vaak ook zo gevonden. Dan is er sprake van insluiping en niet van inbraak in de woning. Verzekeraars vergoeden dan meestal niets", zegt Coen Staal, voorzitter van de stichting. Hij raadt het buitenshuis verstoppen van de sleutel dan ook af. Verder krijgen vakantiegangers in deze 10 tips het advies om hun vakantieplannen niet op social media te zetten.

Reacties (1)
10-06-2015, 11:09 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.