image

Microsoft beschouwt oude Ask Toolbar als ongewenste software

vrijdag 12 juni 2015, 14:01 door Redactie, 9 reacties

De beveiligingssoftware van Microsoft beschouwt oude versies van de Ask Toolbar, die onder andere bij de installatie van Java wordt meegeleverd, voortaan als ongewenste software. Eind vorig jaar kondigde de softwaregigant aan dat het maatregelen zou nemen tegen toolbars en andere programma's die browserinstellingen ongevraagd aanpassen.

Toolbars zijn voor veel gebruikers een grote bron van ergernis. Ook komt het veel voor dat de standaard zoekmachine van gebruikers wordt aangepast en het zeer lastig is om de oorspronkelijke zoekmachine weer terug te zetten. Eind mei liet Microsoft daarop weten dat het ook deze software ging aanpassen. De nieuwe maatregelen zouden op 1 juni ingaan en het lijkt dat de softwaregigant zijn belofte heeft gehouden.

Oude versies van de Ask Toolbar, gezien het grote aantal topics over het verwijderen ervan voor veel gebruikers een ware plaag, is nu als ongewenste software bestempeld. Dat laat een gebruiker op Slashdot weten, die daarbij naar een artikel in de malware-encyclopedie van Microsoft wijst. Volgens de omschrijving beschouwt Microsoft de Ask Toolbar als een "high threat" die via Windows Defender, Microsoft Security Essentials en Microsoft Safety Scanner verwijderd kan worden.

Sinds de melding op Slashdot werd het nieuws door andere media overgenomen, wat weer voor een reactie van Ask en Microsoft lijkt te hebben gezorgd. Er is namelijk een update in de encyclopedie geplaatst, waarin nu wordt gemeld dat de meest recente versie van de Ask Toolbar niet als ongewenste software wordt beschouwd.

Reacties (9)
12-06-2015, 14:18 door johanw
waarin nu wordt gemeld dat de meest recente versie van de Ask Toolbar niet als ongewenste software wordt beschouwd.
Dat is dan weer jammer, hadden we eindelijk de mogelijkheid om helemaal van die rommel af te komen krijgt MS toch weer zwakke knieen.
12-06-2015, 15:09 door Anoniem
Door johanw:
waarin nu wordt gemeld dat de meest recente versie van de Ask Toolbar niet als ongewenste software wordt beschouwd.
Dat is dan weer jammer, hadden we eindelijk de mogelijkheid om helemaal van die rommel af te komen krijgt MS toch weer zwakke knieen.

Als je oplet tijdens installeren wordt die toolbar niet geinstalleerd.
Maar dan moet je natuurlijk niet alleen maar op next, next, next, finish klikken.:)
12-06-2015, 15:12 door Anoniem
Waarom niet een collectieve rechtszaak tegen dit soort bedrijven, om hen de verplichting op te leggen, om ook voor een softwarematige verwijdering te zorgen. Immers hun strategie is er op gericht om de verwijdering zo moeilijk mogelijk te maken. Het probleem echter voor zo'n gezamenlijke rechtszaak is, dat handige jongens er weer geld aan willen verdienen.
Voorbeeld is de gezamenlijke rechtszaak tegen de Staatsloterij, die een paar moreel failliete advocaten stinkend rijk heeft gemaakt.
12-06-2015, 16:13 door Anoniem
Hmm, ik installeer dit soort software altijd via www.ninite.com.
Die download keurig de laatste versie voor mij en installeert het zonder toolbar, aanpassingen van startpagina of wat dan ook.
Doet het prima voor Java, notepad++, 7Zip, meerdere PDF creators, keePass en nog een hele hoop meer.
Geen next, next, finish, gewoon 1 installer (van pakweg 100 kb) downloaden, die aftrappen en je gewenste software wordt keurig zonder meuk of bijzondere aanpassingen geinstalleerd.
12-06-2015, 17:37 door Anoniem
Door Anoniem:

Als je oplet tijdens installeren wordt die toolbar niet geinstalleerd.
Maar dan moet je natuurlijk niet alleen maar op next, next, next, finish klikken.:)

Correct, alleen zijn niet alle computer gebruikers zoals 'wij'. Die klikken inderdaad gewoon op next tot het werkt, en dan vervolgens bij mij komen janken dat instellingen veranderd zijn en ze opgescheept zitten met toolbars en zeuren dat hun PC zo traag is.
13-06-2015, 09:16 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
13-06-2015, 15:34 door Anoniem
Door Krakatau:Waarom heeft dat soort gebruikers administratieve rechten?
Omdat ze eigenaar zijn van hun computer en omdat de sofware-industrie er alles aan heeft gedaan om de hele wereld wijs te maken dat het allemaal makkelijk genoeg is om er niet tegenop te hoeven zien. De illusie dat het allemaal niets voorstelt is de reden dat computers zo massaal tot de huiskamer zijn doorgedrongen.
13-06-2015, 16:01 door Anoniem
Door Krakatau:


Waarom heeft dat soort gebruikers administratieve rechten?

Omdat ik letterlijk hebt mee gemaakt dat mensen boos werden dat ik HUN rechten ontnam en dictator speelde over HUN PC/laptop. Dus dan is het van hier heb je de rechten en bekijk je het maar. Alleen mijn moeder heeft een user account met amper rechten op haar laptop met Linux (ze wil nooit meer terug naar windows) en ik draait om de dag de updates voor haar.

De meeste mensen reageren nog al kwaad als je hun rechten in perkt en ze wijst op gevaren, want dan zijn ze geen kleine kinderen. Maar wel komen janken en zeuren als ze toolbars en er is wat mis met je register crapware op popt.
13-06-2015, 18:55 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 13-06-2015, 18:58
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.